BM'de Gazze kararı sonrası Türkiye'den ilk açıklama

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "BMGK'da kabul edilen Gazze'de ateşkes kararını olumlu bir adım olarak görüyoruz" denildi.

BM'de Gazze kararı sonrası Türkiye'den ilk açıklama
BM'de Gazze kararı sonrası Türkiye'den ilk açıklama
GİRİŞ 25.03.2024 19:06 GÜNCELLEME 25.03.2024 22:54
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) kabul edilen ve Gazze'de acil ateşkes çağrısı yapan tasarıyı olumlu bir adım olarak gördüklerini belirterek, "Temennimiz, İsrail'in bu kararın gereklerini bir an evvel yerine getirmesidir" dedi.

Keçeli, BMGK'de kabul edilen ve Gazze'de acil ateşkes çağrısı yapan 2728 (2024) sayılı karar hakkındaki soruya yazılı yanıt verdi.

Sözcü Keçeli, "BM Güvenlik Konseyi'nin, ramazan ayı boyunca Gazze'de acil ateşkes ilan edilmesini ve ayrıca Gazze'ye insani erişim sağlanmasını talep eden kararını olumlu bir adım olarak görüyoruz. Temennimiz, İsrail’in bu kararın gereklerini bir an evvel yerine getirmesidir." ifadelerini kullandı.

Keçeli, Gazze’deki insani felaketin sona ermesi ve İsrail-Filistin meselesine kalıcı bir çözüm bulunabilmesi için uluslararası kamuoyunu İsrail’e karşı ortak bir tutum takınmaya çağırdı.

TUNÇ: OLUMLU BİR ADIM

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Gazze’de acil ateşkes ilan edilmesini ve ayrıca Gazze’ye insani erişim sağlanmasını talep eden kararı olumlu bir adımdır” dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Gazze ile ilgili aldığı karara ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Ramazan ayı boyunca Gazze’de acil ateşkes ilan edilmesini ve ayrıca Gazze’ye insani erişim sağlanmasını talep eden kararı olumlu bir adımdır. 7 Ekim’den bu yana çocuk, kadın, sivil demeden 32 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybetmesine, 75 bine yakın kişinin yaralanmasına neden olan İsrail, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin aldığı bu karara uyarak saldırılarını biran önce durdurmalıdır. İşgalci İsrail, ateşkesin en kısa sürede sağlanması için gerekli adımları atmalı, işlediği insanlık ve savaş suçlarına son vermelidir. İsrail, bir terör örgütü gibi davranmayı bırakıp uluslararası hukuka uymalı ve uluslararası hukukun yükümlülüklerini yerine getirmelidir. İnsani yardımların sağlanması için tüm engeller kaldırılmalı ve Gazze Şeridi'ne yardımlar kesintisiz ulaştırılmalıdır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen tasarı kapsamında uluslararası mekanizmalar da harekete geçmeli, ateşkesi sağlamalıdır” ifadelerine yer verdi.

AK PARTİ'DEN AÇIKLAMA

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Bu kararın, en kısa zaman 'kalıcı' bir ateşkese yol açması gerektiğine inanıyoruz" açıklamasını yaptı.

BM'DE GAZZE'DE ATEŞKES TASARISI KABUL EDİLDİ

BMGK'de yapılan oylamada, Gazze'de kalıcı ve sürdürülebilir ateşkese dönüşecek şekilde ramazanda acilen ateşkes sağlanması talep edilen karar tasarısı kabul edilmişti.

15 üyeli BMGK'de geçici üyeler Cezayir, Ekvator, Guyana, Japonya, Malta, Mozambik, Güney Kore, Sierra Leone, Slovenya ve İsviçre tarafından hazırlanan karar tasarısı oylanmıştı. Tasarı, 14 "evet" ve 1 "çekimser" oyla kabul edilmiş, ABD çekimser oy kullanmıştı.

Netanyahu rest çekmişti! İsrail'den ABD kararı: İptal edildiNetanyahu rest çekmişti! İsrail'den ABD kararı: İptal edildi

BM'de Gazze'de ateşkes tasarısı kabul edildiBM'de Gazze'de ateşkes tasarısı kabul edildi

KAYNAK: AA, HABER7
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 45
  • Türkiye 1 ay önce Şikayet Et
    İsrail bu kararı takmıyor ki bu En iyi karar Türkiye İsrail'e ihracat ve ithalatı kesecek tüm Müslüman ülkeler ayaklanacak bakın nasıl İsrail ve yandaşlarını diz çöküyor
    Cevapla
  • Muhsin 1 ay önce Şikayet Et
    Binlerce bebek çocuk ve masum insan katledildi ve sakat bırakıldı ve yerinden yurdundan edildi Bunun hesabını kim verecek .???
    Cevapla
  • Biliyorsunuz 1 ay önce Şikayet Et
    Aylardır kimseyi hiçbir ülkeyi takmayan itsrail temenni dilek dinlemiyor. Göz boyamayın icraat yapın.
    Cevapla
  • müh 1 ay önce Şikayet Et
    şehit sayısı 35 bine dayanmış, 2,5 milyon masum insan yerinden edilmiş, aç susuz,....... sığınacak bir bina kalmamış, Birleşmiş zilletler açıklama yapıyor. 2 milyar müslümana ve islam camiasına yazıklar olsun. mahşerde hesabımız zor? Rabbim yine de kolaylaştır.
    Cevapla
  • MEHMET 1 ay önce Şikayet Et
    Tasarıyı veren ülkeler arasında Türkiye'yi neden göremiyoruz?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dur ihtarına uymayan yakayı öyle bir ele verdi ki!
Sakarya Gaz Sahası'yla 1,8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacı karşılanabilecek