Erdoğan'ın 2 yılında neler değişti?

11 Mart 2003'te Başbakan olan Erdoğan, 2 yıllık Başbakanlığı döneminde Türkiye'de çok önemli değişimler yaşadı. İşte Başbakan Erdoğan'ın 2 yıllda yaptığı icraatlarının bilançosu;

Erdoğan'ın 2 yılında neler değişti?
Erdoğan'ın 2 yılında neler değişti?
GİRİŞ 10.03.2005 11:05 GÜNCELLEME 10.03.2005 11:05

Başbakan Tayyip Erdoğan, siyasi yasaklı olması nedeniyle 3 Kasım 2002 seçimlerine giremedi. Genel başkanı olduğu AK Parti, tek başına iktidar olmasına rağmen milletvekili seçilemeyen Erdoğan, siyasi yasağının kaldırılmasının ardından 9 Mart'ta yenilenen Siirt seçimlerinde Siirt Milletvekili olarak Parlamento'ya girdi. 11 Mart 2003'te Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Erdoğan, aynı gün Başbakanlık görevini Abdullah Gül'den aldı. Türkiye, Erdoğan'ın 2 yıllık Başbakanlığı döneminde çok önemli değişimler yaşadı. Erdoğan'ın 2 yıldaki icraatlarının bilançosu şöyle:


Demokratikleşme adımları



  • Erdoğan başkanlığındaki AK Parti Hükümeti, Avrupa Birliği yolunda önemli reformlara imza attı. 23 Ocak'ta 5. Uyum Paketi , 19 Haziran 2003'te 6. Uyum Paketi Meclis'ten çıktı. 30 Temmuz 2003 tarihinde çıkartılan 7. Uyum Paketi ile devrim niteliğindeki düzenlemeler yapıldı. MGK Kanunu'nda yapılan değişikliklerle, MGK Genel Sekreterliği'ne sivil bir kişinin atanmasına ve iki ayda bir toplanması kararlaştırıldı.



  • Meclis, Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu ve Ceza İnfaz Yasası'nı değiştirdi. Yeni Türk Ceza Kanunu ile düşünce özgürlüğünün önündeki engeller kaldırıldı. Kişi hak ve özgürlükleri ile cezaevindeki hükümlü ve tutukların hakları genişletildi.

    DGM'ler tarihe karıştı



  • Anayasa'da yapılan değişikliğin ardından Devlet Güvenlik Mahkemeleri tarihe karıştı.



  • Başbakan Erdoğan, devletin küçültülmesinin ilk adımı olarak bakanlık sayısını azalttı. 36 olan bakanlık sayısı 22'ye indirildi.



  • Devletin yeniden yapılanması için Kamu Yönetimi Reformu Temel Kanunu Tasarısı Meclis'te kabul edildi ancak kanun Cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edildi. Büyükşehir Belediye Kanunu, Belediye Kanunu ve İl Özel İdareleri Kanunu'nda yapılan değişiklikle yerel yönetimlerin yetkileri arttırıldı.

    Enflasyon tek hane



  • 2001 yılında yaşanan ekonomik krizin ardından toptan eşya fiyatlarında enflasyon yüzde 88.6'ya çıkarken, tüketici fiyatlarında ise yüzde 68.5'e çıktı. 2004 yılı sonunda toptan eşya fiyatlarındaki artış yüzde 13.84 olurken, tüketici fiyatlarındaki artış yüzde 9.32 oldu.



  • Erdoğan Hükümeti'nin ekonomi alanındaki önemli reformlarından birisi ise Türk Lira'sından 6 sıfırın atılması oldu. 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren Türk toplumu yıllar sonra yeniden kuruşlarla tanıştı.



  • Vergi Barışı Kanunu'yla yıllardan beri birikmiş olan vergi borçlarının büyük bölümü tahsil edildi. Halkın temel ihtiyaçlar arasında olan gıda maddeleri ile ilaçtaki ve sağlık hizmetlerindeki yüzde 18'lik KDV oranı da yüzde 8'e indirildi.



  • Batık bankalardaki paralar yeniden tahsil edilmeye başlandı. Yolsuzluk yapan başbakan veya bakanlar Yüce Divan'a gönderildi.



  • Teşvik kanunu sayesinde Türkiye'de yatırımlarda artış sağlandı.



  • 2003 yılında 1600 km duble yol tamamlanarak hizmete açılırken, 2004 yılında ise 2000 km duble yol tamamlanarak hizmete açıldı.



  • Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan çiftçilere yönelik müjdelerle çiftçi rahatlatıldı.



  • Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan kanunla kredi kartı mağdurlarının mağduriyetine son verildi.

    Hastaneler tek çatı altında



  • Sağlık Bakanlığı ile SSK'ya bağlı hastaneler tek çatı altında toplandı. İlk olarak SSK'lı hastaların da Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerden yararlanması uygulaması başlatıldı.



  • İslam ülkeleriyle olan ilişkilerini geliştirdi. İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreterliği'ne Ekmeleddin İhsanoğlu'nun seçilmesi Türkiye'nin İKÖ'deki belirleyici konumunu pekiştirdi.



  • Başbakan Tayyip Erdoğan 2 yıllık Başbakanlığı boyunca yaklaşık 50 ülkeyi ziyaret etti.

    'Fakir fukaranın Başbakanı'

    Başbakan Tayyip Erdoğan sık sık 'fakir-fukara, garip-guraba' tabirini kullanırken, hükümette yoksullara yönelik önemli hizmetler verdi. Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla yapılan yardımlar arttırıldı. İlköğretimde okuyan öğrencilerin ders kitapları 2003-2004 ve 2004-2005 eğitim öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ücretsiz dağıtıldı. Kredi ve Yurtlar Kurumu aracılığıyla üniversite öğrencilere verilen kredi miktarı arttırıldı. 2002 yılında 201 bin öğrenciye öğrenim kredisi verilirken bu sayı 2004 yılında 224 bin kişiye yükseldi. 2002 yılında 45 milyon TL olan aylık öğrenim kredisi yüzde 100'lük artışla 90 milyon TL'ye çıkarıldı. 2002 yılında 230 trilyon TL öğrenim kredisi ödenirken 2004 yılında 532 trilyon TL öğrenim kredisi ödendi. 2003 yılı kış aylarında ülke genelinde 1,5 milyon aileye 800 bin ton, 2004 yılında ise 1 milyon ton kömür yaklaşık 2 milyon aileye ulaştırıldı.

    AB'nin kapıları Türkiye'ye açıldı

    Başbakan Erdoğan ve AK Parti Hükümeti'nin yoğun çalışmaları neticesinde AB'nin kapıları Türkiye'ye açıldı. 6 Ekim 2004 tarihinde yayınlanan İlerleme Raporu'nda Türkiye'nin attığı adımlara övgüler yağdırıldı. 17 Aralık 2004 tarihindeki zirve toplantısında ise 3 Ekim 2005 tarihinde Türkiye ile müzakerelere başlanması kararı alındı.



  • Erdoğan, başbakanlık koltuğuna oturduğunda 11 Mart tarihinden 10 gün önce 1 Mart tarihinde ABD askerinin Türkiye'de konuşlanması ve Türk askerinin savaşa katılmasını öngören tezkere Meclis'te reddedilmişti. Türk-ABD ilişkileri tezkerenin reddedilmesi nedeniyle gerilirken, Başbakan Erdoğan gerilen bu ilişkileri yeniden rayına oturttu. AB'ye hava sahasının açılması ve Türk askerinin Iraka gönderilmesini içeren 20 Mart tarihli tezkere ise Meclis'te kabul edildi. Türk askerinin Irak'a gönde-rilmesini öngören 9 Ekim tarihli tezkere de Meclis'te kabul edildi. Erdoğan, 25 Ocak 2005 tarihinde 5 günlük ABD seyahatinde Başkan George Bush ile biraraya geldi.



  • Erdoğan, ABD ile iyi ilişkileri sürdürürken Rusya ile de ilişkileri ihmal etmedi. Rusya Devlet Başkanı Putin Türkiye'yi ziyaret ederken Türk-Rus ilişkileri konusunda önemli temaslarda bulundu. Başbakan Erdoğan da Moskova'yı ziyaret ederek Türk-Rus ilişkilerinin geliştirilmesi yolunda önemli adım attı.



  • Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Erdoğan'ın girişimiyle inisiyatif Türkiye'ye geçti. Burgenstock'ta yapılan görüşmelerde Annan Planı üzerinde Kıbrıs'ın iki kesimi anlaşmaya vardı. Annan Planı'nın yürürlüğe girebilmesi için anlaşmanın Kıbrıs'ın iki tarafında referanduma sunulması gerekiyordu. Türk tarafından Annan Planı'na 'Evet' kararı çıkarken Rum tarafından 'Hayır' kararı çıktı.



  • Ege ve Kıbrıs nedeniyle sorunlar yaşadığımız Yunanistan ile ilişkiler Erdoğan-Karamanlis ikilisi tarafından rayına oturtuldu. Erdoğan'ın Suriye gezisiyle Türk-Suriye ilişkileri yeni bir döneme girdi. Erdoğan, Gürcistan'ı ziyaret ederek ilişkileri pekiştirdi.(Yeni Şafak)

  • YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
    DİĞER HABERLER
    Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Malazgirt Zaferi'nin 954'üncü yıl dönümü mesajı
    Bakan Fidan: Filistin halkının ihtiyacı, kolektif olarak devreye girmemiz