Abdülhamid'in bilinmeyen bir yönü daha ortaya çıktı

Sultan II. Abdülhamid'in bilinmeyen bir yönü daha ortaya çıktı. İlk kez gün yüzüne çıkan Sultan II. Abdülhamid dönemine ait 150 harita ve planı bu yönünü ortaya koyuyor.

Abdülhamid'in bilinmeyen bir yönü daha ortaya çıktı
Abdülhamid'in bilinmeyen bir yönü daha ortaya çıktı
GİRİŞ 14.01.2014 11:52 GÜNCELLEME 15.01.2014 07:37
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş., Sultan II. Abdülhamid dönemine ait 150 harita ve planı gün yüzüne çıkararak ilk kez tek kitapta bir araya getirdi.

"Sultan II. Abdülhamid Devri Harita ve Planlarında İstanbul" adlı kitapta, Sultan II. Abdülhamid Han'ın emriyle hazırlanmış olan harita ve planların yanı sıra XIX. yüzyılın başlarından itibaren İstanbul ve çevresindeki padişah mülkleri, imar faaliyetleri, köprü ve resmi dairelerin çizimleri, askeri yapılar ve nüfus ile ilgili haritalar da bulunuyor.

PADİŞAHIN BU YÖNÜ BİLİNMİYOR

Sultan II. Abdülhamid'in Yıldız Sarayı Koleksiyonu içinde yer alan 150 harita ve planın yer aldığı kitap, İstanbul ve çevresini haritalarla takip etmiş ve elinin altında toplamış olan padişahın yeterince bilinmeyen bir yönünü ortaya koyuyor.


Kitapta yer alan bilgilere göre büyük fotoğraf albümleriyle ülkesinin her yanındaki gelişmeleri yakından takip eden II. Abdülhamid aynı zamanda İstanbul ve çevresini deyim yerindeyse semt semt haritalarıyla elinin altında toplamış. Padişahın ilgisi sadece İstanbul ile de sınırlı değil. Kitapta yer alan Osmanlı şehirlerinin haritalarını içeren atlas 1308/1891 tarihli. Karton üzerine, renkli, el yapımı, 24 haritadan oluşan atlas 76x122 cm boyutlarında.

HARİTALARIN ÇOĞU EL YAPIMI

Çoğu el yapımı olan haritaların arka kısımları atlas kumaş ile kaplanmış. Kitapta bulunan en eski tarihli harita 1806-1807 tarihli olup İstanbul'da yeniden inşa edilen tabyalarda yer alan topların menzillerini gösteriyor. Hendesehane ürünü olan harita, 82x92 cm ebadında renkli ve el yapımı. Çalışmada yer alan en yeni tarihli harita ise, Küçükçekmece kazasına tabi Alibeyköyü çiftliğinin karton üzerine bez, renkli, el yapımı, 134x190 cm ebadında olup 1902 tarihli.

HARİTA İLMİNDEN FAYDALANILMIŞ

Kitapta yer alan haritaların yer ve konularına bakıldığında ülkenin askeri yönden müdafaasından başlayarak, ulaşım yolları, meşhur mahalleri ve stratejik yerlerinin dönemin çağdaş teknolojileri mümkün olduğunca kullanılarak tespit edildiği görülüyor.

Bu sayede ihtiyaç halinde nerede ve ne tür tedbirler alınacağı kolaylıkla belirlenebiliyor. Kitaptaki 150 harita ve plana bakıldığında harita ilminin en azından son dönem Osmanlı devlet yöneticileri tarafından yeterince önemsendiği ve nimetlerinden faydalanıldığı anlaşılıyor.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 11
  • murat cg 10 yıl önce Şikayet Et
    hayal edin. Kısaca: Sultanlar sultanı II. Abdülhamit hanı devirmeye geliryorlar Sultan bunu biliyor seslenmiyor, geldiklerinde sancağı indirtiriyor. Yanındaki paşalar yalvarıyor izin ver hepsini dağıtalım, izin yok sancak iniyor. istese, sancak inmezdi ama binlerce insanın canına mal olurdu. Sultan tüm o serveti , gücü bırakarak teslim oluyor. Her adımında büyük bir şahsiyet örneği olan insan. Ruhun Şad olsun.
    Cevapla
  • Hasan Çoban 10 yıl önce Şikayet Et
    BAVE KURDAN SENİ UNUTMADIK !. Kürt asıllı bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak hemde bir osmanlı torunu olarak atalarımın Bave Kurdan ( Kürt Babası ) olarak bağrına bastığı Abdulhamih Han'ı kesinlikle unutmayacağız . Sen bizim ileriye bakınca gördüğümüz en büyük devlet adamısın , seni unutmadık Ruhun Şad Mekanın Cennet Olsun.
    Cevapla
  • Mehmet HARMAN 10 yıl önce Şikayet Et
    Büyük Sultan. Bu millet hatta bu ümmet seni unutmadı unutmayacak ve unutturmayacak. Seni unutturmaya çalışanları bu millet çoktan unuttu sultanım. Ellerimi kaldırınca Seni, Yavuz'u, Fatih'i hiç unutmadım, unutmayacağım ve unutturmayacağım. Allah (CC) Senden ve tüm Devlet-i Ali Osmanlının tüm Sultanlarından İlm-i İlahisi adedince razı olsun. Rabbim size gani gani rahmet eylesin
    Cevapla
  • hamzayalçin 10 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadar masum bir fotoğraf. Mübarek şahsiyetin arka planında müthiş bir zeka var. şafak kardeşime aynen katılyorum. Atatürk sistemi ile, kendini övmenin marifet ve çağdaş ve yükseleceğini zanneden bir nesilden ne baklersiniz! Atatürkün çocuklarıymış, pehh, peki Atatürk kimin çocuğu? MEÇHUL...
    Cevapla
  • Ruhi Kara 10 yıl önce Şikayet Et
    YAAA BÖYLE İŞTE. Elin ingilizi gelir senin ülkene, atanıda unutturur keza vatanıda Koca imparatorluk yıkıldığı gün ellerine bayraklar tutuşturulan ve sevinç gösterileri yapan bu halk bu millet değilmiydi. Şimdi orasına burasına dövme yapıştırılanda bu millet Okullarda kime ne öğrettiler ki Aklımızda kalan fasulye ve kırmızı kurdale değil mi Fazılları, Akifleri kim biliyor? 30 unu geçtikten sonra ancak ancak haberdar oldu insanlar. Yıllardır yediler içtiler bu milleti Yeni yeni açılırken uykudan uyanıp genneşirken tam kendimize gelmek üzereyken CIA bi yandan MOSSAD bi yandan tekrar uyutmaya çalışıyorlar. Uyanın artık ey Millet göz açtırmayın kafire!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kudüs şehidi Hasan Saklanan ile ilgili ilk bilgilere Haber7 ulaştı!
Devlet Bahçeli'den Mehmet Şimşek açıklaması: Her zaman arkasındayız