Teknolojinin geldiği son nokta!

Avustralyalı bilim insanları, dünyada ilk kez üç boyutlu baskı teknolojisini kullanarak jet motoru üretmeyi başardı

Teknolojinin geldiği son nokta!
Teknolojinin geldiği son nokta!
GİRİŞ 08.03.2015 00:17 GÜNCELLEME 08.03.2015 00:42
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Avustralyalı bilim insanları, dünyada ilk kez üç boyutlu baskı teknolojisini kullanarak jet motoru üretmeyi başardı.

Üç boyutlu yazıcı (3D printer) teknolojisiyle yapılan ilk jet motoru, Monash Üniversitesi, Emaero Mühendislik, Federal Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Organizasyonu (CSİRO) ve Deakin Üniversitesi'nin ortaklaşa çalışması sonucunda ortaya çıktı.

Motor, ilk kez Avustralya'nın Geelong kentinde düzenlenen Avustralya Uluslararası Havacılık Fuarı Avalon Airshow 2015'te sergilendi. Fuarı gezenlerin yoğun ilgisi ile karşılaşan jet motoru, havacılık sektörünün dev kuruluşları Boeing ve Airbus'ın da dikkatini çekti.

Emsallerine göre daha kısa sürede üretilen ve daha az yakıt kullanan jet motoru, ayrıca benzerlerine göre daha hafif.

Dünyanın ilk üç boyutlu baskı teknolojisiyle üretilmiş jet motorunu yapan ekibin başındaki hafif metaller alanında uzman Profesör Xinhua Wu, AA muhabirine buluşları hakkında bilgi verdi.

Profesör Wu, Avustralyalı bilim insanlarının elde ettiği başarının havacılık sektörü açısından çok önemli olduğuna dikkat çekerek, "Endüstri için iki yönden önemli. Birincisi üç boyutlu baskının kapasitesini ve sınırını anlamak. İkincisi de başarılı olursa eğer uçak motoru gelişimini bariz bir şekilde kısaltabilir, özellikle de küçük motorlar için" dedi.



Havacılıkta kullanılan parçaları geliştirme alanında uzman olan Profesör Wu, elde edilen buluşun motor üretimindeki zamanı 10 daha kısalttığını söyledi. Wu, "Geleneksel olarak bir motoru tasarlamak, son halini geliştirmek ve onu test etmek 10 ve 15 sene sürerdi. Bunu 3D baskı kullanarak birkaç sene içerisinde yapabiliriz. Yani süreç belki 10 kat daha hızlı olacak. Kapasitesi konusunda da biz aynı klasik üretilenlerin kapasitesini başarmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Avustralyalı bilim insanları tarafından üretilen dünyanın ile üç boyutlu baskı teknolojisi ile üretilmiş jet motorunun seri üretimine başlanırsa sektör için yakıt tasarrufu, yüksek randıman, daha hafif malzeme ve kısa sürede motor üretimi anlamına gelecek.

YORUMLAR 30
  • helıd 9 yıl önce Şikayet Et
    bu gördüğümüz sadece basit bir kopyadır o dönen parçalar veya diğerleri özel kaplaması olan metallerden yapılıyor uçak motoru yapmak kolay değil
    Cevapla
  • devam... süper... 9 yıl önce Şikayet Et
    aynen devam... destek olmadıkça zor be hocam... siz iphoneları, akıllı telefonları reklam yapın en lüks arabalara binin... sorun yok aynen devam... ha geçen gün ayşe teyzenin kızı son model telefon almış ne güzel dimi... ya en son hangi yemeği yediniz pizza mı döner mi... tatilleri kaçırmak olurmu hiç ne çalışacaz be tatilde... gideriz deniz kenarına ohhh yıllık izinde... çalışırken çok yoruluyoruz dimi aman sabahtan akşama kadar çenemiz acayip yoruluyo tatili hak ediyoruz canımmm. hem bize ne bu memlekette mutlaka birileri uğraşıyodur... onlar bizi ilerletir... kolay yoldan çok zengin olmuş birisi müteahhitmiş... vay canına adama bak bee.... aynen devam... müstehak...
    Cevapla
  • temiz bey 9 yıl önce Şikayet Et
    malesef Bizim üni lerde bilim yerine sağcı solcu eğitimi veriliyor !
    Cevapla
  • selman 9 yıl önce Şikayet Et
    Sorun degıl başkasının yaptığı motoru alıp onu Türk diye millete sallarız bizimkilerde bizim motor diye sevinçten dört köşe olurlar.
    Cevapla
  • mehmet 9 yıl önce Şikayet Et
    Onların hocalar.ayinyoldangeldi.bir şey geliştirmedi ogrencileri ne yapsi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özel'i AK Parti Genel Merkezi'nde kabul edecek
Mansur Yavaş gözünü ABB logosundaki camiye dikti