Mars'ta tuzlu su göletleri keşfedildi

Mars'ın güney kutbunda büyük bir yer altı gölünün yanı sıra tuzlu su göletlerinin var olabileceği bildirildi.

Mars'ta tuzlu su göletleri keşfedildi
Mars'ta tuzlu su göletleri keşfedildi
GİRİŞ 29.09.2020 11:40 GÜNCELLEME 29.09.2020 12:05
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

İtalyan bilim insanları, kızıl gezegeninin güney kutbunda gömülü büyük bir göl olduğuna inandıkları oluşumun keşfinden iki yıl sonra bölgeyi daha kapsamlı inceleme sonucunda elde ettikleri yeni bulguları "Nature Astronomy" dergisinde yayımladı.  

 

 

Ekip, Avrupa Uzay Ajansı'nın Mars Express yörünge kaşifi radar alıcısının verilerini kullanarak bölgeyi yüzlerce kilometre genişletip inceledi. Araştırmacılar, bir yakasından diğerine mesafenin 20 ila 30 kilometre olduğu ve buzla kaplı yüzeyin 1 buçuk kilometre altında yer aldığı hesap edilen tuzlu su gölünün varlığına dair daha fazla kanıt sundu. Bilim insanları ayrıca büyük gölün çevresinde farklı boyutlarda ve gölden ayrı 3 küçük oluşum tespit etti. Bu oluşumların tuzlu su göletleri olabileceğini belirten Roma Tre Üniversitesinden Sebastian Emanuel Lauro liderliğindeki ekip, Mars Express verisinin yanı sıra Dünya'da güney kutbu ve Kanada arktiğinde gömülü gölleri tespit etmek için kullanılana benzer bir yönteme başvurdu. 

Suyun potansiyel varlığı, Mars'ta mikrobiyal yaşam olasılığını arttırıyor. 

 

 

Mars'ın güney kutbunda yüzey sıcaklığının eksi 113 derece olduğu ve derinlere indikçe sıcaklığın kademeli olarak arttığı ifade ediliyor. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 9
  • kartal 3 yıl önce Şikayet Et
    Mars a ait resimlerin çoğu sahte,amerikanın bir eyaletinde çekilen fotoğrafları Mars gezegeni diye yutturuyorlar,çekilen fotoğrafları kızıla çevirerek Mars havası görünümü sağlamaya çalışıyorlar,örnek olarak bir uzay aracının üzerindeki Nasa ya ait amblem mavi renkte ama çekilen fotoğrafta kızıla dönmüş
    Cevapla
  • tunctunc 3 yıl önce Şikayet Et
    evet var bende Mars´da iken görmü$düm hatta orda balik bile tutmu$dum ama yanimda izgara olmadigi icin geri birakmi$tim.Hmm hamsi cok var orda.
    Cevapla
  • Mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    Mustafa Topaloglu ndan bi görüşeyim uzaya nasil gidiyor bilet alsin bana gidip önce canlı görmek lazim
    Cevapla
  • Orhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne yaparlarsa yapsınlar kıyamet gününden kaçamayacaklar Allah'ın (C.C.) azabı onları bulacak. Dünyayı yaşanmaz hale getirenler kendilerine yeni yaşam alanları bulamayacak.
    Cevapla
  • Mahmut 3 yıl önce Şikayet Et
    İnsanlık 30 sene içinde Marsa koloni kuracak. Bir alimin gördüğü olacak İnşallah
    Cevapla
  • Mahmut 3 yıl önce Şikayet Et
    Alim kardeşim aynı fikirdeyim coşma bende ilimden yanayım hemde alimden yanayım bu İslamın suçu değil Türk zihniyetinin ufuksuzluğu yukarda yorumlara bak anlarsın bu görüntüler sahte marsa aya gidilmedi diyenler falan
    Cevapla
  • alim 3 yıl önce Şikayet Et
    alim değil de bilimin yolunda olanlar o koloniyi kuracak. alimler de görsünler görünce ne oluyor ki? cidden soruyorum görünce elinize ne geçiyor? bilim üretenlerin eline geçenlerle kendi insanlarını möutlu refah yaşatıyorlar. bizim alimlerimiz görünce ne geçmiş elimize cidden merak ediyorum. zira yıllardır bir şeyler görüp duruyorlar ama ilerleme yok...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!
Son Dakika: ABD’li heyetten Ankara’ya F-16 ziyareti!