Uzaydan gelen radyo sinyalinin kaynağı belli oldu

Bilim adamları dünyanın en köklü bilim dergisi Nature'de yayınladığı makalede uzaydan gelen bir radyo sinyalinin kaynağını tespit ettiklerini söyledi.

Uzaydan gelen radyo sinyalinin kaynağı belli oldu
Uzaydan gelen radyo sinyalinin kaynağı belli oldu
GİRİŞ 10.06.2022 15:32 GÜNCELLEME 10.06.2022 15:32

Bilim adamlarının ilk olarak 2019'da saptadığı ve FRB 190520 ismini verdikleri radyo sinyalinin kaynağını uzun yıllar süren araştırma sonucunda tespit etmeyi başardı. Araştırmaya gerçekleştiren bilim adamlarına göre bu gizemli radyo sinyali 3 milyar ışıkyılı uzaklıktaki bir cüce galaksiden geliyor. Ancak bu uzayda yaşam olduğu ve birilerinin bize sinyal gönderdiği anlamına gelmiyor. 

Fast Radio Bursts (FRB), Türkçe'de hızlı radyo patlamaları olarak adlandırılıyor. Uzayda milisaniyeler içinde ortaya çıkan yüksek enerjili titreşimler olan FRB, çok yüksek enerji yaymaktadır. Bilim adamlarına göre yaydığı enerji o kadar yüksektir ki bazıları Güneş’in yüz yıl içinde yaydığı enerjiden bile fazla olabiliyor. FRB'lere neyin neden olduğu ise henüz bilinmiyor. Bazı FRB'ler sadece bir kez radyo sinyali yayarken bazıları ise dalgalarını birden fazla kez yayabiliyor. Şimdiye kadar tespit edilen yüzlerce FRB’nin yaklaşık yüzde 5'inin tekrarlandığı belirlendi. 

Araştırma, FRB'lere neyin neden olduğunun anlaşılması bakımından büyük önem taşıyor. FRB 190520’nin geldiği ye Hawaii’deki Subaru Teleskobu kullanıldı. Subaru’nun görünür ışıkta yaptığı gözlemler sayesinde tekrarlayan sinyalin uzak bir cüce galaksiden geldiği anlaşıldı.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar'dan KIZILELMA paylaşımı: Karalamalar ne kadar alçakça olursa olsun...
Süper Lig'e yükselen 2. takım belli oldu!