Yargıtay'dan emsal karar! Dijital oyundaki karakteri çalan sanığa hapis cezası

Yargıtay, maddi değeri olan sanal oyun karakterini ele geçiren sanığın 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına karar verdi.

Yargıtay'dan emsal karar! Dijital oyundaki karakteri çalan sanığa hapis cezası
Yargıtay'dan emsal karar! Dijital oyundaki karakteri çalan sanığa hapis cezası
GİRİŞ 08.07.2022 16:21 GÜNCELLEME 08.07.2022 16:21
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, bir kişinin bilgisayar oyunundaki maddi değere sahip karakterini e-posta şifresini değiştirerek ele geçiren sanığın, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis ve adli para cezasına çarptırılması istemiyle yargılanması gerektiğine karar verdi.

Dairenin kararına göre, 2013'te bir kişinin bilgisayar oyunundaki 1500 lira değere sahip olan oyun karakteri, bir başkası tarafından e-posta şifresi izinsiz değiştirilerek ele geçirildi. Daha sonra ele geçiren kişi tarafından oyun karakteri 2 kişinin kullanımına sunuldu.

Oyun karakteri sahibinin şikayeti üzerine, kimliği tespit edilen kişi hakkında atılı suçu işleyene 1 yıla kadar ceza verilmesini öngören Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 243'üncü maddesinde belirtilen "bilişim sistemine girme" suçundan dava açıldı. Çanakkale 3. Asliye Ceza Mahkemesi de yargılama sonucu oyun karakterini ele geçiren sanığın atılı suçtan mahkumiyetine hükmetti.

Yerel mahkemenin verdiği kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 8. Ceza Dairesi ise kararı bozdu.

Dairenin kararında, sanığın maddi değeri olan sanal eşyayı ele geçirerek başka 2 kişinin kullanıma sunduğu ve menfaat elde ettiğine vurgu yapılarak, eylemin TCK'nin 244/4'üncü maddesinde belirtilen bilişim sistemine hukuksuz müdahale ederek çıkar sağlama kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Yerel mahkemenin verdiği kararda suç vasfında yanılgıya düşüldüğüne işaret edilen Yargıtay kararında, hükmün bu nedenle bozulmasına karar verildiği ifade edildi.

TCK'nin 244/4'üncü maddesinde bilişim sistemine hukuka aykırı müdahale ederek haksız çıkar sağlayanlara 2 yıldan 6 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilmesi öngörülüyor.

KAYNAK: AA
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 1
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    ceza almasi gerek ve hapis olacak paraya cevirme kesin bitecek ve ev hapis denen sacmalik da cezalar cok az sanmiyorum ceza alsin zorla bir yil verilir onun bin lira yaparlar zorla konu kapanir anladigim kadar olayin gecmisi nerde ise on yil olmus tam rezalet bu kadar dava mi olur cok insanin ømru yetmez bu davalara
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri belli oldu
Dili boğazına kaçan müşterisini böyle kurtardı...