IDC açıkladı: Bu yıl yapay zeka teknolojilerinde yapılacak harcamalar rekor kıracak

Uluslararası Veri Merkezi'nin raporuna göre bu yıl yapay zeka alanında yapılacak harcamalarda rekor kırılacak. Raporda, gelişmelerin süratle yaşandığı teknoloji alanı için ülkelerin ne kadar harcama yapacağı belirtildi.

IDC açıkladı: Bu yıl yapay zeka teknolojilerinde yapılacak harcamalar rekor kıracak
IDC açıkladı: Bu yıl yapay zeka teknolojilerinde yapılacak harcamalar rekor kıracak
GİRİŞ 08.03.2023 13:02 GÜNCELLEME 08.03.2023 13:10

Analiz şirketi International Data Corporation'ın (IDC) raporlarına göre, bu yıl yapay zeka merkezli sistemlere yapılan harcamalar %26,9 artacak.

ChatGPT öğrenme güçlüğü yaşayanlara yardımcı oluyorChatGPT öğrenme güçlüğü yaşayanlara yardımcı oluyor

Analiz şirketi, yapay zeka merkezli sistemler için yazılım, donanım ve hizmetler de dahil olmak üzere yapay zeka harcamalarının 2023 yılında 2022 yılına kıyasla %26,9 artarak 154 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor. Yapay zeka hizmetlerinin geniş bir teknoloji pazarına dahil edilmesinden dolayı 2022 - 2026 yılları arasındaki yıllık büyüme oranının %27 olacağı iddia edilirken, 2026 yılına kadar harcamaların 300 milyar doları aşması bekleniyor.

HARCAMALARDA REKOR KIRILACAK

IDC'nin Müşteri Öngörüleri ve Analiz ekibinden kıdemli pazar araştırma analisti Mike Glennon verilerle ilgili olarak şunları söyledi:

"Yapay zekayı benimsemekte yavaş kalan şirketler, büyük ya da küçük, geride kalacaktır. Yapay zeka, bu şirketlerde en iyi şekilde insan yeteneklerini artırmak, tekrarlayan görevleri otomatikleştirmek, kişiselleştirilmiş öneriler sunmak ve hız ve doğrulukla veri odaklı kararlar almak için kullanılıyor. Yapay zeka teknolojileri tedarikçilerinin en büyük ve en hızlı büyüyen fırsatların hangileri olduğunu bilmeleri gerekir, ancak veri olmadan bunlar sadece başka bir görüş haline gelir. IDC'nin Yapay Zeka Harcama Kılavuzu, yapay zeka fırsatlarını kapsamlı bir şekilde ele alarak pazarlama stratejisi için temel oluşturuyor ve şirketlerin yetenekleriyle bağlantılı bir pazar odağı için sağlam bir temel sağlıyor."

Yapay zeka ile çizilen resim örnekleri

Yapay zeka insanlardan daha iyi sanat yapabilir mi? IBM'den Seth Dobrin yanıtladıYapay zeka insanlardan daha iyi sanat yapabilir mi? IBM'den Seth Dobrin yanıtladı

HARCAMALARIN ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI

IDC analiz şirketi gelişmeleri coğrafi olarak ele alırken, Amerika Birleşik Devletleri'nin tahmin boyunca tüm yapay zeka harcamalarının yarısından fazlasını oluşturacağını düşünüyor.

Yapay zeka teknolojilerine yapılacak olan harcamalarda Batı Avrupa'nın %20'den fazlasını oluşturması ve Çin'in üçüncü sırada yer alması bekleniyor. Ayrıca Çin'in dünya çapındaki harcamaların ne kadarını oluşturacağı konusunda herhangi bir yüzde verilmedi.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Korhan Berzeg ile ilgili önemli gelişme! Bulunan kemikler Berzeg'in kızıyla eşleşti
Başkan Erdoğan, fotoğraf çektirmek için yanına gelen vatandaşa sigarayı bıraktırdı!