5 gezegen aynı hizaya geliyor

Güneş sistemine ait beş parlak gezegenin tek bir çizgide hizalanacak. Gezegenleri açık havada ve karanlık bir ortamda çıplak gözle görmek mümkün olacak. Bir sonraki hizalanma ise 2040 yılında yaşanacak.

5 gezegen aynı hizaya geliyor
5 gezegen aynı hizaya geliyor
GİRİŞ 25.03.2023 14:16 GÜNCELLEME 25.03.2023 14:16

Güneş sisteminde bulunan beş parlak gezegen haziran ayının başından beri hizalanmaya başladı. Yaklaşık 18 yıl sonra tekrarlanan bu olay en son 2004 yılının Aralık ayında yaşanmıştı.

Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn, kuzey yarımküreden bakıldığında Güneşten uzaklıklarına göre sıralanıyor. Zaman zaman Dünya'nın uydusu Ay da bu sıralanın bir parçası haline geliyor. Gezegenlerin hizalanması haziran boyunca görünür olacak. NTV'de yer alan habere göre hizalanma Kuzey Yarımküre'nin tamamında izlenebilecek. Bu yarımkürede yer alan Türkiye'deki astronomi meraklıları da beş gezegenin hizalanmasını görebilecek.

GÖZLEM İÇİN EN İYİ ZAMAN

Hizalamayı gözlemlemek için en iyi zamanın, Venüs ile Mars arasında bir hilalin görüleceği 24 Haziran olacağı belirtildi. Bir sonraki hizalanma ise 2040 yılında yaşanacak.

NİSAN SONUNDA DÖRT GEZEGEN BİR ARAYA GELMİŞTİ

Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn parlak gezegenler olarak adlandırılıyor. Eylül ayına gelindiğinde Venüs ve Satürn'ün resimden çıkacağı belirtildi. Merkür'ü bu gezegenler arasında çıplak gözle tespit etmek biraz daha zor. Gezegen sıralamaya en sonra giriyor ve görmek için çok az zamanınız olacak. Beş gezegenin bir araya gelişini izlemek için en iyi vakit ise şafakla Güneş'in doğuşu arasında geçen süre.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı