Bakan açıkladı... Ar-Ge gücümüz sağlık teknolojisi alanında yeni başarılara imza atıyor

Lokman Hekim Üniversitesi Sağlık ve İlaç Teknoloji Merkezi Açılış Töreni'ne katılan Bakan Varank, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu enstitülerinde, Ar-Ge merkezlerinde 10 binlerce araştırmacının çalıştığını belirtti.

Bakan açıkladı... Ar-Ge gücümüz sağlık teknolojisi alanında yeni başarılara imza atıyor
Bakan açıkladı... Ar-Ge gücümüz sağlık teknolojisi alanında yeni başarılara imza atıyor
GİRİŞ 05.04.2023 14:52 GÜNCELLEME 05.04.2023 14:53
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank (ortada), Lokman Hekim Üniversitesi Sağlık ve İlaç Teknoloji Merkezi Açılış Töreni'ne katıldı. Programda Ankara Valisi Vasip Şahin (solda) ile Lokman Hekim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mehmet Altuğ (sağda) da yer aldı.

"TEKNOLOJİ GÖRMEK İSTİYORSA TEKMER'E GİTSİN"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir süre önce ABD'ye gerçekleştirdiği ziyareti anımsatarak, "Ben kendisine tavsiye ediyorum, teknoloji görmek istiyorsa gençlerin başarılarını, heyecanını görmek istiyorsa New York'a gitmesine gerek yok, 10 metre kapısının önünde burada TEKMER'e gitsin, neler yapılıyor, sağlık alanında hangi araştırmalar var, bunlara şahitlik edebilir." dedi.

"ŞEHİR HASTANELERİ VATANDAŞLARIMIZA NEFES OLDU"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Lokman Hekim Üniversitesi Sağlık ve İlaç Teknoloji Merkezi'nin açılışına katıldı. Bakan Varank, sağlık sektörünün büyük çaplı sınamalarla karşı karşıya olduğunu söyledi. Varank, koronavirüs salgınının sağlık sektörünün pek çok açıdan sorgulanmasına sebep olduğunu belirterek, "Türkiye olarak biz, güçlü sağlık altyapımız ve fedakar sağlık çalışanlarımız sayesinde bu sıkıntılı Covid sürecini başarılı bir şekilde atlattık. Ne diyordu birileri; 'Şehir hastanelerini yaptırmayacağız, biz bu şehir hastanelerini kapatacağız.'

İşte salgın döneminde Ankara, İstanbul, Adana, Bursa, Konya, Kayseri ve daha birçok ildeki şehir hastaneleri adeta vatandaşlarımıza nefes oldu. Türkiye'nin gururu oldu. Biz bu hastaneler sayesinde 85 milyon vatandaşımızın yanında yer aldık. Sadece bununla yetinmedik, 150 ülke ve 6 uluslararası kuruluşa sağlık malzemesi desteği verdik. Biz zamanlar, 'biz şehir hastanelerini kapatacağız' diyenler bunu dile getiremiyor, muhalefetten, 'şehir hastaneleri iyi ki kurulmuş' diyen kişiler var. Koronavirüs salgını, sağlık yatırımlarının önemini bir kez daha ortaya koydu. Sağlık alanında yapılan her bir girişim ve yatırımı ülkemiz için hayati buluyoruz" diye konuştu.

SAĞLIK ALANINDA TEKELLEŞMEYLE MÜCADELE SÖZÜNÜ VERDİ

Bu doğrultuda fikirden ticarileşemeye kadar, girişimcilerin yanında yer aldıklarını kaydeden Varank, "'Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nın 'Sağlık ve Kimya Ürünleri Çağrısı' ile 61 projeyi destekleme kararı aldık. Bu projelerin tamamlanmasıyla 2,2 milyar lirası Ar-Ge harcaması olmak üzere yaklaşık 19 milyar lira yatırım gerçekleştirilmiş olacak. Peki; hamle programı ile destekleyeceğimiz projeler arasında neler var?

Cari açığa neden olan kalça, diz, omuz, dirsek ve tümör protezleri gibi ürünlerin yerli ve milli olarak üretilmesi ya da tip 2 diyabet tedavisinde kullanılacak eşdeğer ürünlerin Türkiye'de üretilmesi, bu projelerden yalnızca 2 tanesi. Birçok Ar-Ge projesine ev sahipliği yapan Teknoparkların ve Ar-Ge merkezlerini de bakanlık olarak desteklemeye devam ediyoruz.

Buralarda da yürüyen yüzlerce çalışma mevcut. Biz Türkiye olarak sağlık teknolojilerindeki tekelleşmeyi kırmakta kararlıyız. Bunun için üniversitelerimizde, Teknoparklarda, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu enstitülerinde, Ar-Ge merkezlerinde 10 binlerce araştırmacımız var gücüyle çalışıyor. Türkiye'nin en başarılı 100 start-up listesinde sağlık alanında girişimlerimiz mevcut" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN TEKNOLOJİ HARİKASI TOOG İÇİN AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Varank, Türkiye'de taş üstüne taş koyan kim varsa hep yanında durduklarını, durmaya da devam edeceklerini ifade ederek, bunun en güzel örneklerinden birinin de yerli ve milli araç Togg'un olduğunu dile getirdi.

"BİTİREMEZSİNİZ DEDİKLERİ FABRİKAYI BİTİRDİK"

Bütün karalamalara, kışkırtmalara ve kirli siyasete rağmen Togg'un artık yollarda olduğuna işaret eden Varank, şu değerlendirmede bulundu:

"Önce 'Bitiremezsiniz' dedikleri fabrikayı bitirdik. Sonra 'Üretemezsiniz' dedikleri aracı ürettik. 'Seri üretime geçip piyasaya çıkmaz' dedikleri aracı piyasaya çıkardık. 'Kimse alamaz' dedikleri araca 177 bin ön sipariş geldi. 'Dünyaya açılamaz' dedikleri Togg, Avrupa Birliği mevzuatıyla uyumlu tüm testlerden başarıyla geçti. Hatta, elektrikli araçların en önemli testi olan 'elektrikli araç güvenlik testi'nden tek seferde geçti. Türkiye'de ilk defa bir binek otomobil araç tip onay belgesi almaya hak kazandı."

 

Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun sizden güzel bakanim
    Cevapla
DİĞER HABERLER
S&P, Fed'in ilk faiz indirimini aralıkta bekliyor
Çekmeköy’de sahte taksi ile kanlı tuzak! Çantayı da toprağa gömmüş…