Yapay zekanın babası, Google'dan istifa etti... 'Yaptığım işten pişmanım' dedi ve uyardı!

Yapay zekanın babası olarak bilinen Dr. Geoffrey Hinton, yapay zekanın tehlikeleri hakkında özgürce konuşmak için Google'dan istifa ettiğini, yapay zekanın farklı olduğunu ve kısmen bu alana yaptığı katkılardan pişmanlık duyduğunu söyledi.

Yapay zekanın babası, Google'dan istifa etti... 'Yaptığım işten pişmanım' dedi ve uyardı!
Yapay zekanın babası, Google'dan istifa etti... 'Yaptığım işten pişmanım' dedi ve uyardı!
GİRİŞ 02.05.2023 14:51 GÜNCELLEME 02.05.2023 14:51
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Yapay zekanın babası olarak tanıtılan Dr. Geoffrey Hinton internetteki sahte bilgi, video ve fotoğraf seli ve yapay zekanın iş piyasasını alt üst etme olasılığı konusundaki endişelerini gerekçe göstererek Google'dan ayrıldı.

New York Times'ın haberine göre, Toronto Üniversitesi'nde iki öğrencisiyle birlikte 2012 yılında bir sinir ağı inşa eden Dr. Geoffrey Hinton bu hafta Google'dan ayrıldı.

YAPAY ZEKA KONUSUNDA ÖZGÜRCE KONUŞABİLMEK İÇİN İSTİFA ETTİ!

75 yaşındaki Hinton, yapay zekanın tehlikeleri hakkında özgürce konuşmak için istifa ettiğini ve kısmen bu alana yaptığı katkılardan pişmanlık duyduğunu söyledi. Hinton on yıl önce Google tarafından şirketin yapay zeka teknolojisini geliştirmeye yardımcı olması için görevlendirilmişti.

Google'ın endişelenmeye başladığını belirtti.

Hinton, New York Times'a verdiği demeçte, geçen yıla kadar Google'ın teknolojinin "uygun bir temsilcisi" olduğuna inandığını, ancak Microsoft'un Bing arama motoruna bir chatbot eklemeye başlamasıyla bu durumun değiştiğini ve şirketin arama işine yönelik risk konusunda endişelenmeye başladığını söyledi.

"HERHANGİ BİR KİŞİDEN ÇOK DAHA FAZLASINI BİLEBİLİR"

Açıklamalarına devam eden Hinton,

"Yapay zekalı sohbet robotlarının bazı tehlikelerinin "oldukça korkutucu" olduğunu belirterek, insanlardan daha zeki hale gelebilecekleri ve "kötü aktörler" tarafından istismar edilebilecekleri uyarısında bulundu.

Geliştirmekte olduğumuz zeka türünün sahip olduğumuz zekadan çok farklı olduğu sonucuna vardım.

Yani sanki 10.000 kişi varmış ve bir kişi bir şey öğrendiğinde herkes otomatik olarak onu biliyormuş gibi. İşte bu sohbet robotları bu şekilde herhangi bir kişiden çok daha fazlasını bilebilir." dedi.

Google CEO’sundan endişelendiren yapay zeka itirafı: Biz de tam olarak anlamıyoruzGoogle CEO’sundan endişelendiren yapay zeka itirafı: Biz de tam olarak anlamıyoruz

Google CEO'su tarafından itiraf niteliğinde bir açıklama yapılmıştı;

Yapay zeka'nın işleyişiyle ilgili Google CEO’su Pichai’den çarpıcı bir itiraf gelmişti. Yapay zekaların kendi kendilerine öngörülemeyen yetenekler kazanabildiğini söyleyen Pichai 'Hızlı ilerliyor, tüm yanıtlara sahip değiliz. Bu yüzden geceleri uyuyamadığım doğru” dedi

"BİRÇOK MESLEĞİN YERİNİ ALABİLİR"

Hinton ayrıca yapay zekânın eninde sonunda avukat yardımcılığı, kişisel asistanlık ve diğer "angarya işler" gibi işlerin ve potansiyel olarak gelecekte daha fazlasının yerini alacağından endişe duyduğunu belirtti.

Hinton açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

"Yıllar boyunca yaptığımız pek çok sohbetten büyük keyif aldım. Onu özleyeceğim ve iyi olmasını diliyorum!

Yapay Zeka İlkelerini yayınlayan ilk şirketlerden biri olarak, yapay zeka konusunda sorumlu bir yaklaşım benimsemeye devam ediyoruz. Ortaya çıkan riskleri anlamak için sürekli öğreniyor ve aynı zamanda cesurca yenilikler yapıyoruz."

BİLL GATES YAPAY ZEKA TEHLİKESİNİ AĞZINDAN KAÇIRMIŞTI

Bill Gates ayrıca yapay zeka öğretmenlerinin maliyet faktörünü de vurgulayarak, bire bir insan eğitiminden daha ucuz ve daha erişilebilir olacaklarını söyleyerek yapay zekanın insan gücünden daha ucuz olacağını vurguladı.

Goldman Sachs açıkladı:  Yapay zeka, 300 milyon kişinin işsiz kalmasına neden olabilir!Goldman Sachs açıkladı: Yapay zeka, 300 milyon kişinin işsiz kalmasına neden olabilir!

300 MİLYON KİŞİNİN İŞSİZ KALABİLECEĞİ SÖYLENMİŞTİ

Goldman Sachs'ın raporuna göre, yapay zeka teknolojilerinin bu şekilde veya daha hızlı bir şekilde gelişmeye başlaması, iş gücü piyasasını etkileyerek ciddi sorunların ortaya çıkabileceği söyleniyor. Raporda verilen tahminlere göre yapay zeka teknolojileri dünya genelinde bulunan yaklaşık 300 milyona yakın işçi için büyük bir tehdit oluşturuyor.

ELON MUSK YAPAY ZEKANIN KONTROLDEN ÇIKTIĞINI BELİRTMİŞTİ

Son zamanlarda yapay zeka alanındaki gelişmeler hakkında endişelerini dile getirmek isteyen Elon Musk, yapay zeka çalışmalarının durdurulması için uyarıda bulunulduğu bir mektubu imzalayarak destek olmuştu

Mektupta yeni teknolojinin, eninde sonunda "sayıca üstün, akıllı, modası geçmiş ve insanların yerimini alması" olasılığı da dahil olmak üzere çeşitli riskleri vurgulanıyordu.

Musk, yapay zeka çalışmalarının kontrolden çıktığını belirtmişti. Ayrıca Musk'ın buna karşı kendi güvenilir yapay zeka programı üzerine çalışmaların yürütüleceği X.AI adında bir şirket kurduğu belirtilmişti.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 18
  • Cemal 1 yıl önce Şikayet Et
    Doktorluk ta biter çünkü robotlar hatasız Bir şekilde ameliyatı gerçekleştirir
    Cevapla
  • meslekler 1 yıl önce Şikayet Et
    doktorluk ve öğretmenlik bitecek mesleklerin en başında. ara hizmetler ise ön plana çıkacak. insan nihayetinde. dünyada doktorluğun cazibesinin de giderecek azalması aslında eşzamanlı. hukuk sistemi de yapay zekaya geçerse avukatlık ve hakimlik de evrimleşmek zorunda. bu arada doktorluk bitmez ama çok az doktorla yani kontrol eden birimlerle ilerlenir. hukuk da öyle
    Cevapla
  • hknslh 1 yıl önce Şikayet Et
    bu kadarcık bilgi için istifa etmene gerek yokmuş :)
    Cevapla
  • almanya 1 yıl önce Şikayet Et
    Insanligin bir sonraki ana belasi, kontrol disi robotik sistemler ister istemez gelecek, ama maalesef cok kötü gelecek. Insanoglu kendi mezarini kendi kaziyor!
    Cevapla
  • Bekir 1 yıl önce Şikayet Et
    Kontrol edilemeyen bir güç diyor. Kanka bunlar biz Türklerden bahsediyor !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ali Koç adaylık için son kararını açıkladı!
ABD'nin İsrail'e silah sevkiyatını durdurması ne anlama geliyor?