AB, Google'a şirketin bir bölümünü satmasını önerdi: Yasaları ihlal etmekle suçlanıyor!

AB Komisyonu, Google'ın reklam teknolojisi sektöründe kârlı dijital reklamcılık işindeki kuralları ve antitröst yasalarını ihlal ettiğini belirterek, şirketin rekabet endişelerini gidermesi için işinin bir bölümünü satmasını önerdi.

AB, Google'a şirketin bir bölümünü satmasını önerdi: Yasaları ihlal etmekle suçlanıyor!
AB, Google'a şirketin bir bölümünü satmasını önerdi: Yasaları ihlal etmekle suçlanıyor!
GİRİŞ 14.06.2023 17:49 GÜNCELLEME 14.06.2023 17:49
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Avrupa Birliği düzenleyicileri Çarşamba günü yaptıkları açıklamada, Google'ın ana gelir kaynağı olan yüksek kârlı dijital reklamcılık işiyle antitröst (kelime anlamı haberin sonunda mevcut) yasalarını ihlal ettiğini söyledi.

Rusya'dan Google'a 3 milyon ruble cezaRusya'dan Google'a 3 milyon ruble ceza

AB, GOOGLE'A ŞİRKETİN BİR BÖLÜMÜNÜ SATMASINI ÖNERDİ

Avrupa Komisyonu, ABD'li çokuluslu şirketin rekabet endişelerini gidermek için işinin bir bölümünü satmasını önerdi.

AB'nin rekabet politikasından sorumlu başkan yardımcısı Margrethe Vestager. "Google, çevrimiçi reklam teknolojisi sektöründe çok güçlü bir pazar konumuna sahiptir. Kullanıcıların verilerini topluyor, reklam alanı satıyor ve çevrimiçi reklam aracısı olarak hareket ediyor," dedi. Açıklamalarına devam eden başkan yardımcısı;

"İlk endişemiz, Google'ın pazardaki konumunu kendi aracılık hizmetlerini kayırmak için kullanmış olabileceği yönünde.

Bu durum yalnızca Google'ın rakiplerine değil, aynı zamanda yayıncıların çıkarlarına da zarar vermiş ve reklamverenlerin maliyetlerini artırmış olabilir.

Eğer doğrulanırsa, Google'ın uygulamaları rekabet kurallarımıza göre yasadışı olacaktır" ifadelerinde bulundu.

KENDİ REKLAM BORSASINI KAYIRMAKLA SUÇLANIYOR

Google hem bir dijital reklam satıcısı hem de reklam vermek isteyen reklamverenler ile üçüncü taraf web siteleri ve yayıncılar arasında bir aracıdır.

AB düzenleyicileri Google'ı kendi reklam borsası AdX'i kayırmakla suçluyor ve bunun "hakim piyasa konumunun kötüye kullanılmasını" yasaklayan AB kurallarını ihlal ettiğini belirtiyor.

Komisyon, şirketin dijital reklamcılığın hem arz hem de talep tarafında yer almasının "doğal çıkar çatışmaları" oluşturduğunu da sözlerine ekledi.

SORUŞTURMALAR BİRİKİYOR

Vestager, "elden çıkarma talebinde bulunmamız oldukça nadirdir ve henüz böyle bir talepte bulunmadık" dedi, ancak endişelerinin doğru olduğunun anlaşılması halinde AB'nin bunu yapabileceğini vurguladı.

AB düzenleyicileri iki yıl önce Google'daki olası antitröst sorunlarını araştırmaya başladı.

Google ayrıca ABD'de açılan davalar ve İngiltere'de reklam işiyle ilgili bir soruşturmayla karşı karşıya.

Rakibini bitirmeye çalışmakla suçlanıyor... Güney Kore'den dev ceza geldi!Rakibini bitirmeye çalışmakla suçlanıyor... Güney Kore'den dev ceza geldi!

Merak edilen kelimeler:

Antitröst: tek bir ana firmanın büyük hissedarı olduğu, aynı tip ürünleri üreten kardeş şirketlerin ya da birbirleri ile sermaye ve ortak bağı bulunmayan fakat aynı tip ürünleri üreten birkaç firmanın, aralarındaki ticari rekabeti önleyerek, karlarını artırmak amacıyla resmen birleşmesi ya da gayrıresmi olarak ortak hareket etmesini engellemeye yönelik her türlü politik veya ekonomik girişime denir.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 2
  • İso 10 ay önce Şikayet Et
    AB ….kendiniz KAFA YORUB gelişdiremiyorsunuz … HAZIRA KONMAYI seversiniz… AB bütün ürünleriniz biryerden kopya ÇİNLİLER GİBİ
    Cevapla
  • Kul insan 10 ay önce Şikayet Et
    Google ajanlık örgütü. AB bunları dizginlemek için milyarlarca ceza keserek kanunsuzluklara göz yumuyor. Ya biz ne yapıyoruz. Google bize vergi ödüyor mu bizim bilgileri kime veriyor belli mi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Milas’ta iki minibüs çarpıştı: 4’ü ağır 14 yaralı!
Öğretmen atamaları ne zaman yapılacak?