Türünün ilk örneği dediler! Hackerler bunu da yaptı...

Rus bilgisayar korsanları bu yılın başlarında Teksas'ta bir kasabanın su deposunun taşmasına neden oldu. ABD daha önce korsanları 2017 yılında Pennsylvania'daki hastanelere saldırmakla suçlamıştı.

Türünün ilk örneği dediler! Hackerler bunu da yaptı...
Türünün ilk örneği dediler! Hackerler bunu da yaptı...
GİRİŞ 18.04.2024 13:10 GÜNCELLEME 18.04.2024 16:32

Ocak ayında Rus bilgisayar korsanları, ABD altyapısına yönelik nadir görülen ancak endişe verici bir saldırıyla küçük bir Teksas kasabasının su deposunun taşmasına neden oldu.

Siber güvenlik firması Mandiant Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Muleshoe, Teksas'taki su sistemine yapılan saldırıdan muhtemelen Rus hack grubu Sandworm'un sorumlu olduğunu söyledi.

Mandiant, grubu "casusluk, saldırı ve etki operasyonlarının tüm spektrumuyla aktif olarak ilgilenen dinamik ve operasyonel olarak olgun bir tehdit aktörü" olarak nitelendirdi.

Güvenlik uzmanları grubun büyük olasılıkla Rus casusluk teşkilatı GRU ile bağlantılı olduğuna inandıklarını söylediler. Mandiant'ın haberine göre, devlet destekli "tehdit gruplarının" çoğu istihbarat toplama ya da ağ sabotajı gibi belirli alanlarda uzmanlaşırken, Sandworm her bir yeteneği tek bir pakette birleştirmeye çalışarak tek başına duruyor.

HACKERLAR NASIL HACKLEDİKLERİNİ VİDEOYLA AÇIKLADI

The Washington Post'a göre hackerlar Telegram'da Muleshoe'nun su sistemini manipüle ettikleri bir video yayınlayarak sistemi nasıl etkisiz hale getirdiklerini ve kontrolleri nasıl sıfırladıklarını gösterdiler.

Videolarda hackerlar kendilerinden Yeniden Doğan Rusya'nın Siber Ordusu olarak bahsediyor. Post'a göre bu, bu grup tarafından kamuya açık bir Amerikan altyapı sistemine yapılan ilk saldırı. CNN'e göre ABD'li yetkililer geçtiğimiz Kasım ayında Pennsylvania'daki su sistemlerine yapılan ayrı bir saldırıdan İran'ı sorumlu tutmuştu.

DEPO 30 DAKİKA BOYUNCA TAŞTI

Muleshoe şehir yöneticisi Ramon Sanchez CNN'e yaptığı açıklamada şehrin su deposunun yaklaşık 30 ila 35 dakika boyunca taştığını söyledi.

Yetkililer daha önce de, Ukrayna'nın elektrik şebekesi ve Güney Kore'deki 2018 Olimpiyat Oyunları da dahil olmak üzere dünya çapında çeşitli saldırılardan, yıllar içinde farklı isimlerle anılan Sandworm'u sorumlu tutmuştu.

2020 yılında ABD Adalet Bakanlığı, grubun altı üyesini saldırılarıyla ilgili suçlarla itham etti ve bunlardan birinin 2016 ABD başkanlık seçimlerini de bozmakla ilgili olduğunu söyledi.

Adalet Bakanlığı ayrıca bu kişileri dünya çapında bilgisayarlara 10 milyar dolar zarar veren NotPetya adlı virüsü yaratmakla, Ukrayna'daki elektrik şebekesini kapatmakla ve Batı Pennsylvania'daki bir hastaneler zincirine ait bilgisayar sistemlerini çökertmekle suçladı.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas’tan ‘Hasan Saklanan’ açıklaması: Mescid-i Aksa şehidi ilan ediyoruz!
Dünya bu kararı bekliyordu! Tutuklamanın ilk adımı atıldı