10 bin yıllık ata tohumu hayat buldu! Tarlasına ‘siyez’ eken çiftçi hasada başladı

Ardahan’da tarlasına geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ata tohumu ‘seyiz’ eken çiftçi, buğday hasadına başladı. Çiftçi, ‘Hitit Buğdayı’ olarak da bilinen siyez buğdayının Türkiye’nin buğday sorununu kapatacağını düşünüyor.

GİRİŞ 04.09.2022 11:23 GÜNCELLEME 04.09.2022 20:20
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Siyez buğdayı tohumunun üretimi Ardahan'da da başladı. Çıldırlı Akgün ailesinin büyük verim elde ettiği siyez buğdayının, Türkiye'nin buğday sorununu kapatacağını ve ihraç da edilebileceği düşünülüyor. Geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve "Hitit buğdayı" olarak da bilinen siyez buğdayı, araştırmalara göre 14 kromozomdan oluşuyor.

Yaklaşık 80 dönümlük alanda siyez buğdayı ekimi gerçekleştirilen Çıldırlı Şentürk ve Duygu Akgün çifti dönümde 400 kilogram tohum elde etti.

BİZİ SON DERECE MEMNUN VE MUTLU ETTİ

Hasat öncesi açılış kurdelesini kesen Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Fatih Cineviz, amaçlarının bu topraklarda yetişen ve kendi öz evladı gibi olan tohumlara sahip çıkmak olduğunu ifade etti.

Kuraklık ve olumsuz iklim şartlarında da yetişme yeteneğine sahip bir ürün olan siyez buğdayının hasadına başlandığını söyleyen Cineviz, şunları kaydetti:

"Ardahan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak ata tohumlarımıza sahip çıkacak yönde projelerimizi sahada uygulamaya devam ediyoruz. Kavılca buğdayı son iki yılda ürettiğimiz projeler kapsamında üreticilerimizi memnun edici seviyede. Sözleşmeli üretim modeli ile pazara kavuşturduğumuz ve tüketicinin de ulaşılabileceği bir çalışma ile sonuçlandı. Arkasından yine ata tohumu olan siyez buğdayında. İlk kez Ardahan'da toprakla buluşturduk ata tohumumuzu. Şu an ise hasat programında bulunmak üzere buradayız. Sonuçtan son derece memnunuz. Üreticimizin geçen yıl başladığı bu çalışmayı birlikte yürüttük. Şu an geldiğimiz nokta son derece olumlu. Kuraklık ve olumsuz iklim şartlarında da yetişme yeteneğine sahip bir ürün siyez. Verimlilik açısından umduğumuzun da üstünde bir verim almak biz son derece memnun ve mutlu etti."

Cineviz, Ardahan'da yetişen kavılca ve siyez gibi ürünlerin Ardahan markası adı altında pazarda yerini bulması için çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekledi.

MERAK EDİP DENEDİK, YÜKSEK VERİM ALDIK

Üretici Şentürk Akgün de ilk başladığında denemek amaçlı başladığını, ancak gelinen noktada yüksek verimin sevincini yaşadığını söyledi.

Siyez buğdayını herkesin üretmesi gerektiğini dile getiren Akgün, "Aslında biz buna merak ile başladık. İlk olarak 'bir deneyelim' dedik. 50 kilogram Kastamonu'dan getirdik. İlk olarak 2 dönüme ektim. Bugün ise gelinen nokta Şu an 80 dönüme ulaştı. Bir dönümde 400 kilogram elde ettik. Sonuçtan mutluyuz" diye konuştu.

Sağlıkçı olan eşi Duygu Akgün ise sağlıkçı olması dolayısıyla ürünü çok merak ettiğini belirterek, "Sağlıklı beslenme adına 'bir deneyelim' dedik. Bugün böyle bir noktaya geldik. Çok mutluyuz. Beslenmemize dikkat ettiğimiz için bu arayışa girdik. 'Kaybedecek bir şeyimiz yok, deneyelim' dedik. Baktık oluyor ve daha da verim yükseliyor. Bu boyuta geldik. Bundan sonra da iyi olur inşallah" ifadelerini kullandı.

Akgün ailesi hasada katılan Tarım ve Orman İl Müdürü Cineviz ile ekibine siyezden yapılan ekmeği ikram etti. 

KAYNAK: İHA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 13
  • Ünver 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne zaman birisi olumlu bir şeyler yapsa yüz yerden saldırırlar ülkemde. Destek şöyle dursun. Çokuluslu şirketlerin tohumlarının teşvik ve destek görmesi de cabası. Yazık.
    Cevapla
  • Atilla 2 yıl önce Şikayet Et
    Yüksek verim vardıda üretici neden zamanında vaz geçti. Zincir buğday, rus buğdayı,ak ziraat, kırmızı ziraat gibi fazla ürün veren buğdaylara niye dönüldü. Besin değeri yüksek olur fakat ürün rekoltesi düşük olması gerekir. Ziraat profesörleri konuşsun bu konuda.
    Cevapla
  • Tuncer 2 yıl önce Şikayet Et
    400 kg dekar verim susuz ekilişlerde ortalama verim. Acaba siyez olmayan buğdaylar aynı bölgede kaç kg verim verdi? Umarım iş yapıyor gözükmek için devlet teşvikli faaliyet değildir, çünkü teşviğe gerek olmayan bir faaliyet bence. Böyle sıradan haberler tarımdan habersiz kişiler, Türkiye de çığır açacak tarımsal gelişme olarak zannediyor ona üzülüyorum.
    Cevapla
  • Çağatay. 2 yıl önce Şikayet Et
    Tarıma destek sizi rahatsizmi ediyor efendi ,gdo ki urunlerimi tercih ediyorsunuz.
    Cevapla
  • Z.Aydın 2 yıl önce Şikayet Et
    Tohumu kaybetmemek için üç yıldır ekiyorum malesef pazarı yok ,devletimiz bu gibi bozulmamış tohumlara sahip çıkarak teşvik etmesi gerekir,
    Cevapla
  • Osman 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok başlı buğday deyil o anlamış değilim diyez buğdayı deyil
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Aracın altına bomba yerleştirirken yakalandı! İşte Rusya'da bir ajanın öldürüldüğü anlar
İzmir ve Ankara için kritik uyarı! Uzmanlar 'Ciddi zorluklar yaşanacak' dedi