Kıyafetlerden çamaşır suyu lekesi nasıl çıkar? Çamaşır lekesini çıkarma yöntemleri...

Derin temizlik yaparken kullanılan çamaşır suyu bazı istemsiz kazalara sebebiyet verebilir. Özellikle koyu renkli kıyafetlere bulaştığında kimyasal tepkimeye yol açarak renklerinin değişmesine ve sararmasına neden olur. Ancak birkaç basit metotla hem koyu renkli hem de açık renkli eşyalardan çamaşır suyu lekesini çıkarmak mümkündür. İşte çamaşır suyu lekesini çıkarma yöntemleri...

Kıyafetlerden çamaşır suyu lekesi nasıl çıkar? Çamaşır lekesini çıkarma yöntemleri...
Kıyafetlerden çamaşır suyu lekesi nasıl çıkar? Çamaşır lekesini çıkarma yöntemleri...
GİRİŞ 18.05.2022 09:15 GÜNCELLEME 18.05.2022 09:17
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Hayatımızın olmazsa olmaz parçası olan temizlik, bazen istenmeyen kazalara neden olabiliyor. Bunların başında da temizlik yaparken sıklıkla kullanılan çamaşır suyu kazaları gelmektedir. Evin daha steril bir hale gelmesi için başvurulan çamaşır suyu, elbiselere ve diğer birçok nesneye bulaştığında renginin bozulmasına neden olur. Çamaşır suyunun bulaştığı yerin yıkama ve silme yöntemiyle eski haline kavuşması biraz güç bir durumdur. Ancak bazı yöntemlerle çamaşır suyunun bulaştığı yerin rengin eski haline getirmenin bazı formülleri bulunmaktadır.

ÇAMAŞIR SUYU LEKESİ NASIL ÇIKAR?

Çamaşır suyu lekesi, makinede yıkmakla ya da kuru temizlemeye vermekle çıkacak bir leke değildir. Kumaşı kimyasal tepkimeye uğratarak renginin kumaştan sökülmesine neden olmaktadır. Bundan dolayı çıkarması ve telefi edilmesi oldukça güç bir lekedir. Çamaşır suyu lekesinin çıkması için yapılması gerekenler şöyledir:

Çamaşır Suyu Lekesi

1- Çamaşır suyunun bulaştığı yerin kurumasını beklemeden bol soğuk suyla durulayıp yıkayarak hemen müdahale edilmelidir. Karbonatı suya ekleyerek yoğun bir kıvama getirilir ve çamaşır suyunun bulaştığı bölgeye sürülür ve kuruması için 10-15 dakika kadar bekletilir. Kuruduktan sonra temiz bir diş fırçasıyla çitilenir.

2- Yukarıda işlemin yapılmasına rağmen çamaşır suyu lekesi geçmiyorsa 2. Bir yöntem olarak da alkol kullanılabilir. Temiz bir pamuğa eczaneden temin edilen alkol sürülerek çamaşır suyunun bulaştığı yer temizlenilir. Bu yöntem kısmi olarak rengi değişen kıyafetin kendi rengine gelmesini sağlayacaktır. 

3- Tüm bu yöntemlere rağmen çamaşır suyu lekesi geçmiyorsa yama ya da üzerine nakış işleyerek de çamaşır suyu lekesi kapatılabilir. 

BEYAZ KIYAFETLERDEN ÇAMAŞIR SUYU LEKESİ ÇIKARMA

Beyaz kıyafetlere bulaştığında ise renklerinin solmasına neden olan çamaşır suyunu çıkarmak için pet shoplarda satılan sodyum tiyosülfat ile lekeye uygulayıp temizlenir ve bol su ile durulanır. Duruladıktan sonra beyaz sirke çamaşır sulu bölgeye sürülür ve yeniden durulanır. Kesin çözüm olmasa da kısmen geçmesi beklenen bir çözümdür.

YORUMLAR 10
  • Mehmet Kandemir 1 yıl önce Şikayet Et
    Hepsi hikaye inceltmek çözüm değil.. yenisini alacaksın.. Boyama çözüm değildir. Çamaşır suyu değen bölge izi kalıyor...
    Cevapla
  • aslında 1 yıl önce Şikayet Et
    Çamaşır suyu rengi giderir. Renk pikmentleri imha olduktan sonra tersinir kimyasal reaksiyon yapabilirseniz ya da yeniden boyama ile kurtulur. Çamaşır suyu leke değil ağartıcı çözücü özelliği ile rengi ortadan kaldıran bir kimyasal. Nasıl bir öneri bu anlamadım.
    Cevapla
  • koylu 1 yıl önce Şikayet Et
    olmadı yakın gitsin
    Cevapla
  • Musam 1 yıl önce Şikayet Et
    Olmayacak duaya amin demeyin.
    Cevapla
  • Antepli 1 yıl önce Şikayet Et
    abooo biz bu fikri daha önce niye düşünemedik gızzz,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Avrupa kulüpler sıralaması güncellendi! İlk 20'de 2 Türk takımı
'İsraf' saltanatı ifşa oldu!