Kan lekesi nasıl çıkar? Nevresimden ve kıyafetten kurumuş kan lekesini çıkarma yöntemleri...

Çıkarılması en zor lekelerden biri kan lekesidir. Bulaştığı yerde hızla kumaşa nüfuz eden ve temizlemesi oldukça zor olan kan lekesini çıkarmak için doğru hamlelerin yapılması çok önemlidir. Kıyafetlere zarar vermeden lekelerin çıkarılması için bazı doğal ve pratik çözümler bulunmaktadır. Peki kurumuş kan lekesi nasıl çıkar? İşte kıyafetler üzerinden kurumuş kan lekesini çıkarma yöntemleri...

Kan lekesi nasıl çıkar? Nevresimden ve kıyafetten kurumuş kan lekesini çıkarma yöntemleri...
Kan lekesi nasıl çıkar? Nevresimden ve kıyafetten kurumuş kan lekesini çıkarma yöntemleri...
GİRİŞ 24.11.2020 14:40 GÜNCELLEME 24.11.2020 14:41

Bulaştığı yerden zar zor çıkarılan lekeler arasında yer alan kan lekesi, doğru yöntem ve taktiklere başvurulduğunda çıkarılması mümkündür. Ancak kan lekesine zamanında doğru şekilde müdahale edilmezse bulaştığı bölgenin dışına çıkarak eşyaların daha da lekelenmesine neden olabilir. Bundan dolayı dikkatli temizlenmesi gerekmektedir. Kan lekesi, diğer lekelerin aksine kumaşın üzerine daha çabuk nüfuz eden bir lekedir ve bu yüzden çok zor çıkarılır. 

KAN LEKESİ NASIL ÇIKAR? 

Çıkarması oldukça zor bir leke olan kan lekesi, doğru metotla temizlenmediği takdirde eşyalara yayılarak çıkarılmaz bir hal almaktadır. Özellikle kan pamuklu eşyalara bulaştığı zaman çıkarması daha zahmetli olmaktadır. Kumaş lekeyi çabucak emerek içine hapseder ve böylece çıkarması zorlaşmaktadır.

1- Halıdan ve Koltuktan Kan Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Halı üzerine bulaşan kan lekesini sprey yardımıyla temizlenmeye çalışılır. İlk eczanelerden ya da temizlik malzemelerinin satıldığı marketlerden amonyak alınır. 2 yemek kaşığı amonyak ve 1 litre su karıştırılır, sprey şişeye konduktan sonra halıya bolca püskürtülür. 15-20 dakika beklettikten sonra temiz bir bezle iyice silinerek leke çıkarılmış olur.

2- Kıyafetlerden Kan Lekesi Nasıl Çıkar?

Kanın bulaştığı kıyafete ilk olarak temiz bir havlu kağıtla ıslaklığı alınır ve kurutulur. Ardından soğuk suyla durulanıp yine soğuk suda 10 dakika bekletilerek lekenin yumuşaması sağlanır. Bekletmenin ardından yine de çıkmıyorsa çok bastırmadan çitilenir ve çıkarılmaya çalışılır.

3- Kurumuş Kan Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Kan lekesinin çıkarılmasından daha zor olan ise kurumuş kan lekesini çıkarmaya çalışmaktır. Lekeye anında müdahale edilmemesi durumunda kan eşyanın üzerinde kurumaya başlar ve çıkarılma süreci güçleşmektedir. Kurumuş kan lekesinin çıkarma yöntemleri:

- Diş Macunu: Kıyafetin üzerinde kuruyan kan tozları çırpma yöntemiyle temizlenir. Ardından diş macunu sürülür, 5 dakika çitilenir ve bekletildikten sonra bol su ile durulanır. Bu yöntem kan lekesinin daha hızlı ve kıyafete zarar vermeden çıkmasını sağlayacaktır.

- Nişasta: Kuru kan lekesi üzerine nişasta sürülür ve çitilenir. Bir süre öyle beklettikten sonra bol su ile durulanır ve kan lekesi çıkarılmış olur. 

- Oksijenli Su: Kurumuş kan lekesinin çıkmasında en etkili yöntemlerden biri de oksijenli su ile temizlemektir. Lekenin üzeri oksijenli suyla birkaç kez silinir ya da oksijenli su bekletilir. Kıyafet, koltuk ve halılar üzerine bulaşan kan lekesi bu yöntemlerle çıkarılabilmektedir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fransa'dan sürpriz 'Gazze' hamlesi! 48 saat içinde...
Murat Kurum, 'eş başkan' görünümlü danışmanı yerden yere vurdu: İşine baksın!