Sararan buzdolabı nasıl temizlenir? Buzdolabının içi ne ile temizlenir?

Yiyeceklerin daha uzun süre sağlıklı şekilde muhafaza eden buzdolabı, düzenli olarak temizlenmemesi durumunda yiyeceklerin tadının bozulmasına neden olabilir. Besinlerin hijyenik koşullarda saklanması, çürümemesi ve kötü kokmaması için buzdolabının kimyasal madde kullanmadan temizlenmesine dikkat etmek gerekir. Peki kokan buzdolabı nasıl temizlenir?

Sararan buzdolabı nasıl temizlenir? Buzdolabının içi ne ile temizlenir?
Sararan buzdolabı nasıl temizlenir? Buzdolabının içi ne ile temizlenir?
GİRİŞ 05.09.2022 14:47 GÜNCELLEME 05.09.2022 14:47

Yiyeceklerin hijyenik koşullarda muhafaza edilmesi için buzdolabının düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Yiyeceklerin sağlıklı bir şekilde saklanması, tatlarının ve kokularının bozulmaması için buzdolabı doğru yöntemlerle dezenfekte edilmelidir. Yemekler her an dökülüp saçıldığından buzdolabı çabucak kirlenebilir ve lekelenebilir. Buzdolabında yemeklerden kaynaklı oluşan lekelerin temizlenmesi için bazı önemli püf noktalara dikkat edilmesi bununla birlikte lekelerin tam olarak çıkarmaya çalışırken buzdolabına zarar vermemeye dikkat edilmelidir. Buzdolabını temizlerken yapılan en büyük yanlışlardan biri de buzların erimesini beklemeden buz kalıplarını bıçakla dolaptan kazıyarak çıkarmaya çalışmaktadır. 

Kıyafetlerden çamaşır suyu lekesi nasıl çıkar? Çamaşır lekesini çıkarma yöntemleri...

BUZDOLABI NASIL TEMİZLENİR?

Buzdolabını temizlemeye başlarken ilk olarak fiş çekilmelidir. Temizlik esnasında suyun çalışır durumdaki kablolarla temas etmesi hayati risk taşıdığından fişin çıkarılması gerekir. Dolapta unutulan, bozulan, çürüyen tüm yiyeceklerin dolaptan çıkarılması ve ardından çürüyen besinlerin raflarda bıraktığı izleri uygulanan doğru yöntemlerle temizlenebilir. 

Dolap içinin tam olarak temizlenmesi için çıkarılabilen rafların yerinden çıkararak bulaşık makinasında ya da elde yıkanır. Çıkarılan raflar sayesinde buzdolabının dip-kenarları detaylıca temizlenir ve silinir. Buzdolabında gıdalar muhafaza edildiğinden buzdolaplarını çok fazla kimyasal malzeme kullanmadan temizlemek önerilmektedir. 

Pas lekesi nasıl çıkarılır? Kıyafet ve kumaşlar üzerinden pas lekesi nasıl temizlenir?

Sirkeli su, buzdolabında meydana gelen leke ve kirlerin temizlenmesini kolaylaştırırken çürüyen yemeklerin ardından bıraktığı kokuları da bastırmaktadır. 1 litre suyun içerisine 2 yemek kaşığı elma sirkesi koyarak buzdolabı içindeki kirlerin kabası alınır. Ardından temiz su ile durulanır ve kuruması beklenir. 

Sirkeli su ile temizlemek yeterli gelmiyorsa yine de çamaşır duyu gibi ağır kimyasallar içeren deterjanların kullanılmaması tavsiye edilir. Bunun için 1 litre suyun içine 1-2 damla bulaşık suyu eklenerek buzdolabının içerisini detaylıca temizlenir ve duru su ile tekrardan durulanır. 

Temizlik işlemi bittikten sonra ise buzdolabının içinin iyice kuruması beklendikten sonra çalıştırmaya başlanır. Ayrıca buzdolabını temizlerken çizilmemesi için bulaşık teli ve sert bulaşık süngerleri kullanmak yerine yumuşak dokulu bezlerin kullanılmasına dikkat edilmelidir. 

Halıdan çay lekesi nasıl çıkar? Halıdan kurumuş çay lekesi çıkarma yöntemleri...

Buzdolabının içinin ferah ve temiz kokması için ise küçük bir kaseye 1 çorba kaşığı kahve koyarak buzdolabının uygun bir rafına konulması önerilmektedir. 

BUZDOLABININ İÇİNDE VE DIŞINDAKİ SARI LEKELER NASIL TEMİZLENİR?

Buzdolabının içinde ve dışında oluşan sararmaları temizlemek için ise diş macunu ya da cif damlatarak çitilenmesi tavsiye edilir. Çok sert bezler kullanmadan cif ve diş macunu sararan yerlerin zamanla beyazlamasını sağlamaktadır. Ancak diş macunu ve cif zor durulanan malzemeler olduğundan duru su ile iyice arındırılması gerekmektedir. 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsmail Kartal ve futbolculardan, 'Ligden çekilme' önerisine flaş cevap!
31 Mart öncesi Ahmed Arif'in şiiriyle Kılıçdaroğlu'ndan manidar gönderme