Avukatsız boşanma davası nasıl açılır? Boşanma davası dilekçesi nasıl yazılır? Dilekçe örneği..

Boşanma davası, boşanmak isteyen kişinin nedenlerini ve delillerini belirterek yazdığı dilekçe ile ilgili mahkemeye başvurarak boşanma talebini oluşturmasıyla açılmaktadır. Boşanma davasını açan kişin dilekçesini yazarak aile mahkemelerine başvurmasının ardından karşılıklı protokollerle başlatılmaktadır. Peki boşanma davası nasıl açılır? Boşanma davası dilekçesi nasıl yazılır? İşte boşanma davası dilekçe örneği...

Avukatsız boşanma davası nasıl açılır? Boşanma davası dilekçesi nasıl yazılır? Dilekçe örneği..
Avukatsız boşanma davası nasıl açılır? Boşanma davası dilekçesi nasıl yazılır? Dilekçe örneği..
GİRİŞ 03.03.2021 13:50 GÜNCELLEME 03.03.2021 13:50

Resmi nikahla evlenen kişilerin evliliklerini sonlandırmaları adına anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma davaları açarak boşanma talebini gerçekleştirmiş olur. Boşanma davasını açan kişinin evliliği bitirme nedenini belirterek davayı açabilir. Ancak davada belirttiği nedenle gerçekten boşanma nedeni arasında bir tezatlık görülürse kişi davayı kaybetmiş olur. Yani boşanma talebinde bulunan kişinin boşanmasına neden olan sıkıntıların doğru nedenlerle ifade edilmesi gerekmektedir. Boşanma davası, karşılıklı olarak açılmış ise ‘anlaşmalı boşanma davası’, tek taraflı açılan boşanma davası ise ‘çekişmeli boşanma davası’ olarak belirtilmektedir. 

Davacının açtığı boşanma davası dilekçesi davalının eline ulaşmasının ardından boşanma davası dilekçesine cevap verilme süresi başlar. Resmi sürecin tamamlanıp dilekçelerin cevaplanmasının ardından ön inceleme duruşması başlar Ön inceleme duruşmasında ise uyuşmazlık konularının incelendiği, delillerin sunulduğu ve hazırlık işlemlerinin gerçekleştiği duruşmalardır. 

Boşanma davası açan kişinin boşanma nedenini doğru şekilde belirtmesinin yanında deliller de sunması gerekir. Hiçbir delili olmadan boşanma talebinde bulunan kişinin boşanma talebi hakim tarafından reddedilir. 

Boşanma davasının duruşmasının başlamasıyla birlikte davacı ya da davalı avukat tutmamış ise muhakkak duruşmalara katılması gerekir. Avukat tutmayan ve duruşmalara katılmayan davacı ve davalının davaları takipsizlik nedeniyle düşmektedir. 

BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?

Boşanma davası açmak isteyen kişi ilk olarak dilekçe yazması gerekir. Dilekçede boşanma neden, talep ve deliller belirtilerek yazılan dilekçe ile birlikte mahkemeye müracaat edilir. Boşanma dilekçesi yazarken üslup ve kurallara dikkat ederek resmiyetten uzaklaşmamak gerekmektedir. Bunun yanında boşanma davası açan kişinin boşanma nedenlerini açık ve doğru şekilde belirtmesi, delillerini sunması çok önemlidir. Zira gerçek boşanma nedeniyle dilekçede belirtilen boşanma nedeni arasında zıtlık söz konusu olursa davayı kaybeder. 

BOŞANMA DAVASI NEREDE AÇILIR?

Dilekçeyi dikkatle ve düzgünce yazılmasının ardından eşlerden birinin ikamet ettiği yerde bulunan aile mahkemesine başvurarak boşanma davası açılabilir. Bununla birlikte evine terk eden ve boşanmak isteyen taraf yeni yerleştiği yerde bulunan aile mahkemelerine başvurarak boşanma davası açabilir. 

BOŞANMA DAVASINDA NELER TALEP EDİLEBİLİR?

1- Boşanmayı

2- Müşterek çocuğun velayetini

3- Çocuk sizin yanınızda kalmıyor ise müşterek çocuk ile kişisel ilişki tesisini

4- İştirak Nafakası, Yoksulluk Nafakası ve Tedbir Nafakasını

5- Maddi Tazminat

6- Manevi tazminat

7- Kadın eş için kocasının soyadını kullanma izni

BOŞANMA DAVASININ HUKUKİ NEDENLERİ NELERDİR?

Boşanmaya neden olan olaylar boşanma sürecini ciddi etkisi olduğunda kanıtlarıyla birlikte sunulmalıdır. Boşanmaya sebebiyet veren nedenler şöyledir: zina, terk, onur kırıcı ve pek kötü muamele, cana kast, suç işleme, haysiyetsiz hayat sürme ve evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedenleri olarak sıralayabiliriz.

BOŞANMA DAVASI DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR?

1-Anlaşmalı Boşanma Davası Dilekçesi

2- Avukatsız Anlaşmalı Boşanma Davası Dilekçesi

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsmail Saymaz: Bir binayı almayı beceremeyenlere iktidarı teslim ederler mi?
'İsraf' saltanatı ifşa oldu!