İyi hal indirimi nedir? İyi hal indirimi ile ceza ne kadar indirilir?

İyi hal indirim herhangi bir suçla hakim karşına çıkan failin alacağı cezayı hafifletebilecek koşullara sahip olma durumudur. Anayasanın 62. maddesinde , fail yararına cezanın hafifletilerek ağırlaştırılmış müebbetten müebbet hapse, müebbet hapisten 25 yıla düşürme gibi hafifletici şartlar yer almaktadır. Peki iyi hal indirimi kimler için geçerlidir? İşte iyi hal indirimi şartları...

İyi hal indirimi nedir? İyi hal indirimi ile ceza ne kadar indirilir?
İyi hal indirimi nedir? İyi hal indirimi ile ceza ne kadar indirilir?
GİRİŞ 25.11.2021 17:33 GÜNCELLEME 25.11.2021 17:33

Failin işlediği suç karşılığında alacağı cezayı kısmi olarak hafifletebilmesinin hukuki karşılığı iyi hal indirimidir. İyi hal indiriminde failin alacağı ceza 25 yılken 20 yıla düşürülmesi söz konusudur. İyi hal indirimi, failin işlediği suça ve alacağı cezaya göre farklılıklar göstermektedir. Bunun belirlenmesi Türk Ceza Kanununun 62. maddesinde geçen 'Fail yararına cezayı hafifletecek takdiri nedenlerin varlığı halinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine, müebbet hapis; müebbet hapis cezası yerine, yirmi beş yıl hapis cezası verilir. Diğer cezaların altıda birine kadar indirilir.' ifadesine göre uygulanır.

Velayet davası nasıl açılır? Avukatsız velayet davası dilekçe örneği...Velayet davası nasıl açılır? Avukatsız velayet davası dilekçe örneği...

İyi Hal İndirimde Dikkate Alınan Kriterler Nelerdir? 

  • Failin sosyal ilişkileri

  • Failin geçmişi hayatı

  • Failin suç işledikten sonraki süreçte yaptıkları

  • Failin yargılama süreci boyunca sergilediği hal ve hareketleri

  • Ceza sonrasında failin hayatını ne denli etkilediği prensipleri dikkate alınarak iyi hal indirimi uygulanır ve sanığın aldığı cezadan en fazla 1/6 indirim uygulanır. İyi hal indirimi bazen tersine de dönebilir. Yanı sanık hiçbir kriteri karşılamıyor aksine tehlike arz ediyorsa cezası arttırıla da bilir. 

İyi Hal İndirimi Ne Kadar Olur? 

Yukarıda belirlenen şartlara göre faile iyi hal indirimi uygulanabilir. İyi hal indirimi hiçbir zaman aynı oranda uygulanamaz. İyi hal indirimi kişisel bir değerlendirme sonucu tek bir sanığa uygulanır. Yani iyi hal indirimi, her sanık için ayrı ayrı uygulanır. Sanığın suçu işlemesinin öncesinde ve sonrasında yaşadığı hayat tarzı, hal ve hareketleri değerlendirilerek cezasından en fazla 1/6 oranında indirim alabilir. Halk arasında yanlış bilinen bir gerçek ise sanığın hakim karşısında takım elbise giyinip kravat taktığında iyi hal indiriminden yararlandığını sanmasıdır. Bu durumun hukuki bir gerçekliği yoktur. 

İyi Hal İndirimi Nasıl Hesaplanır?

Davalarda iyi hal indirimi en fazla 1/6 oranında uygulanır. Bu durum cezadan cezaya göre de değişkenlik gösterir. İyi hal indirimi şu kriterlere göre yapılır:

Ağırlaştırılmış müebbet müebbet hapse düşürülür. 

Müebbet hapis ise 25 yıla düşürülebilmektedir. 

Diğer suçlar ise 1/6 oranına göre hesaplanarak düşürülebilir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP Grup Sözcüsünden şoke eden gaf: Cemil Tugay'a “Cemil Bayık” dedi
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi