Miras davası nasıl açılır? Miras davası ne kadar sürer? Miras davası dilekçe örneği...

Miras davası, miras sahibinin ölmesi ya da gaipliğine resmi olarak karar verilmesinin ardından mirasçıların kalan mal varlığını medeni kanunun belirlediği koşullarda paylaştırma sürecidir. Bir kişi vefat etmeden önce mal varlığının bölünmesine ilişkin resmi bir vasiyet bırakmadıysa mirasçıların hukuki yollarla haklarını talep etmeleri amacıyla açılır. Peki miras davası nasıl açılır?

Miras davası nasıl açılır? Miras davası ne kadar sürer? Miras davası dilekçe örneği...
Miras davası nasıl açılır? Miras davası ne kadar sürer? Miras davası dilekçe örneği...
GİRİŞ 26.03.2021 15:43 GÜNCELLEME 26.03.2021 15:43

Miras davası, mirası bırakan kişinin ölümünün ardından mirasçıların farklı nedenlerle açtıkları davalardır. Miras davası açarken, miras bırakan kişinin vasiyetinin olup olmadığı araştırılmalıdır. Vasiyet yok ise ilgili mahkemelere başvurarak miras davası açma talebinde bulunulabilir. Eğer bir vasiyetnamenin varlığı söz konusu ise vasiyette belirlenen şekilde mirasın dağıtımı yapılmalıdır. Vasiyetin olmasına rağmen yine de miras davası açılmak isteniyorsa ilk olarak vasiyetin iptali davası açılabilir. Miras davası için karşılıklı çekişme şart olmamakla birlikte mirasçıların ortak bir paydada buluşarak bir avukat vasıtasıyla miras bölüşümünü yapabilirler. 

Boşanma davası nasıl açılır? Boşanma davası dilekçesi nasıl yazılır? Dilekçe örneği...

MİRAS DAVASI AŞAMALARI

Miras davası açılmadan önce hazırlıkların yapılması, mirası bırakan kişinin vasiyetinin olup olmadığı araştırılarak dava sürecine başlanması gerekmektedir. Bir vasiyetin varlığı söz konusu ise vasiyette belirlenen şekilde miras paylaşımı yapılmalıdır. Mirası bırakan kişinin vasiyeti yoksa mirasçılar bir avukatla anlaşarak miras bölüşümünü yapabilir ya da miras davası açabilir. Miras davası açmadan önce ilgili mahkemelere başvurarak dava sürecini başlatabilirler. 

Miras davalarında görevli mahkeme miras davasının konusuna göre farklılık gösterir. Mirasçıların haklarının ihlal edilmesi sonucu açtıkları davalar Asliye Mahkemelerinde görülürken terekenin yanı miras bırakanın vefatını ardından geride bıraktığı mal varlıklarının tümünün tespit edilmesi amacıyla açılan davalar ise Sulh Hukuk Mahkemelerinde açılmaktadır. 

Davanın açılmasının ardından davanın uzatılmaması için taraflara tebligatın yapılıp yapılmadığının takip edilmesi gerekir. Dava sürecinin başlatılmasıyla birlikte taraf olan kim varsa tebligatın gönderilmesi, taraflardan hayatını kaybedenler varsa da o kişinin mirasçılarına tebligatın gönderilmesi gerekmektedir. 

MİRAS DAVASI NE KADAR SÜRER?

Miras davasının açılmasından itibaren tebligatın taraflara ulaşma süreci, tarafların itirazı gibi nedenlerden uzaması söz konusudur. Davanın süresini etkileyen durumlar şöyledir:

- Miras bırakanın terekesinde bulunan malvarlığının miktarı,

- Mirasçıların ikamet adreslerinin belirlenme süresi,

- Davanın açıldığı mahkemenin iş yükü,

- Davanın miras avukatı ile takip edilip edilmemesi dava sürecini etkilemektedir. 

Miras davalarının uzun sürmesi nedeniyle tüm yasal mirasçıların bir arada olduğu uygun bir zamanda miras hukuku ile ilgilenen bir avukat eşliğinde yasal olarak miras bölüşümü yapılması tavsiye edilmektedir. 

MİRAS PAYLAŞIMI NEYE GÖRE YAPILIR? 

Miras davalarında yasal mirasçılar olarak kabul edilen birinci zümre, ikinci zümre ve üçüncü zümre grupları bulunmaktadır. Birinci zümre, çocuk ve torunlar; ikinci zümre, anne, baba, kardeş, kardeş çocukları; üçüncü zümre, büyük anne, büyük baba, hala, teyze, amca, teyze, dayı olarak belirlenmektedir. 

MİRAS DAVASI DİLEKÇE ÖRNEĞİ 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!
Ahmet Hakan yazdı: Erdoğan, Fatih Erbakan'ı neden çay sohbetine davet etmedi?