Velayet davası nasıl açılır? Avukatsız velayet davası dilekçe örneği...

Velayet davası, boşanan anne ve babanın reşit olmayan çocuğun hangi tarafta kalacağına karar vermek üzere açılan davadır. Çocuğun velayetine sahip olmayan tarafın çocuk üzerinde hak talep etmek üzere karşı tarafa açtığı davadır. Peki çocuğun velayeti hangi durumlarda anneye verilmez?

Velayet davası nasıl açılır? Avukatsız velayet davası dilekçe örneği...
Velayet davası nasıl açılır? Avukatsız velayet davası dilekçe örneği...
GİRİŞ 01.10.2021 09:19 GÜNCELLEME 01.10.2021 09:19

Evlilik birliğinin sona ermesiyle arada kalan çocukların velayetlerinin hangi tarafta kalacağının belirlendiği davalardır. Boşanma davasında çocukların hangi tarafta kalacağı belirlenir ancak zaman içinde değişen koşullar neticesinde taraflar velayet davası açabilir. Peki hangi durumlarda velayet davası açılabilir?

Velayet Davası Nasıl Açılır?

Velayet davası açmak işin en kolay kısmı. Velayet davası tek bir dilekçe ile açılarak dava süreci başlatılabilir. Velayet davası açmak isteyen kişi çocuğun ikametgahının bulunduğu Aile Mahkemesine dilekçe yazarak velayet davasını açabilir. 

Velayet Davası Dilekçe Örneği

Velayet Değişikliği Davası Hangi Durumlarda Açılır?

Boşanma davasında çocuğun hangi tarafta kalacağı belirlendikten sonra değişen şartlar nedeniyle velayet sahibi olmayan taraf çocuğun yaşam koşullarını göz  önünde bulundurarak velayet değişikliği davası açabilir. İşte velayet değişikliği davasını açabilecek nedenler:

  1. Velayet hakkına sahip olan eşin ölmesi

  2. Velayet hakkına sahip olan eşin başka bir yere gitmesi

  3. Velayet hakkına sahip olan eşin başka biriyle evlenmesi. (Çocuğun menfaati gözetilerek olumsuz yapılan evlilikten herhangi bir nedenden dolayı olumsuz etkilenmesi halinde açılabilir.)

Velayetin Kimde Kalacağı Neye Göre Belirlenir?

Velayet davaları, çocukların menfaati göz önünde bulundurularak neticelenir. Taraflar aralarında anlaşmış olsalar dahi tarafların çalışma koşulları ve maddi durumları göz önünde bulundurularak nihai kararı hakim verir. 0-4 arsındaki bebeklerin, annelerine muhtaç olmaları dolayısıyla anneye verilir. Yine de annelerin durumları, çalışmaları göz önünde bulundurulur ve eğer anne, 0-4 yaşa aralığındaki çocuğuna bakabilecek vaziyette ise velayet anneye verilir. 

4-7 yaş grubundaki çocukların durumları yeniden değerlendirilir ve anne bakımına olan ihtiyaçları devam ederse çocuğun velayeti yeniden anneye verilir. Çocuk 7-12 yaş arasındaki çocuğun velayetini de artık eğitim çağında olduğu için eğitimi gözeterek karar verir. Hakim her iki tarafı yeniden değerlendirerek hangi tarafın çocuğa daha iyi bir eğitim verebileceği değerlendirilir. Bu durumda çocuğun velayeti her anlamda daha iyi koşullara sahip tarafa verilir. 12 yaşını tamamlamış çocuğun hangi tarafta kalmaya devam edeceği de mahkeme tarafından çocuğu sorulur. 12 yaşındaki çocuğun belli bir olgunluğa geldiği kabul edilerek çocuğun isteği ve tarafların maddi ve manevi koşulları değerlendirilerek velayet davası neticelenir. 

Velayet Davasında Çocuğun Görüşü Ne Zaman Sorulmaya Başlar?

Velayet davalarında hakim her zaman çocuğun geleceğini düşünerek son kararı verir. Velayet davalarında çocukların görüşü 8 yaşından itibaren sorulmaya başlar. 8 yaşını tamamlamış bir çocuğun mahkemede hangi tarafta kalacağı kararını verebilir. Anacak burada hakim yalnızca çocuğun görüşünü almaz. Çocuk tek başına velayetinin kime verileceğini belirleyemez. Hakim, tarafları incelemesini yaptıktan sonra velayetin hangi eşi verileceğini belirler. 

Küçük yaştaki çocukların mahkemelerde görüşleri sorulurken çocuklarda derin sarsılmaların gerçekleşmemesi için pedagoglardan yardım alınır. Mahkemelerde çocuklar pedagoglar eşliğinde dinlenir, diğer verilerin de değerlendirilmesiyle nihai karar alınır. 

Çocuğun Velayeti Hangi Durumlarda Anneye Verilmez?

Hakim, velayet davalarında çocuğun geleceğini, ruhsal sağlığını ve eğitim hayatını düşünerek velayet davalarını neticelendirir. Annenin akıl sağlığının yerinde olmadığı, kötü alışkanlıklara sahip olduğu, maddi olarak çocuğun eğitim ve temel ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olmadığı, çocuğa şiddet uyguladığı ve en önemlisi de çocuğu istemediği durumlarda çocuğun velayeti anneye verilmez.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'
CHP Grup Sözcüsünden şoke eden gaf: Cemil Tugay'a “Cemil Bayık” dedi