Apartman yönetimine karşı dava açılabilir mi? Kat mülkiyeti davaları hangi mahkemede görülür?

Kat mülkiyeti davaları, topluca yaşanan apartman ve sitelerde yönetimin görevini yerine getirmemesi ve ortak alanların başkaları tarafından kişiselleştirmesi üzerine açılan davalardır. Peki site yönetimine hangi mahkemede dava açılabilir? Kat mülkiyeti davası şartları nelerdir?

Apartman yönetimine karşı dava açılabilir mi? Kat mülkiyeti davaları hangi mahkemede görülür?
Apartman yönetimine karşı dava açılabilir mi? Kat mülkiyeti davaları hangi mahkemede görülür?
GİRİŞ 26.11.2021 13:14 GÜNCELLEME 26.11.2021 13:14

Kat mülkiyeti, inşaatı tamamlanan taşınmaz mülkün, ortak alanlarını kat ve daire sahipleri istediği gibi girip çıkma, ortak alanın sahip olduğu özelliklerden yararlanabilme imkanına sahiptir. Bahçe, depo, teras vb gibi alanları bahsi geçen binada yaşayan tüm kişiler kullanabilir. Ancak bu mülkler söz konusu binada yaşayan herkesin ortak alanı olduğundan dolayı kimse istediği gibi kullanım kişiselleştiremez. Mülk sahiplerinden biri, diğer mülk sahiplerinin izni olmadan köklü değişiklikler yaparsa ve bu değişiklikler neticesinde diğer hane sahiplerinin kullanımına engel ise davaların açılması söz konusudur. 

Velayet davası nasıl açılır? Avukatsız velayet davası dilekçe örneği...Velayet davası nasıl açılır? Avukatsız velayet davası dilekçe örneği...

Kat Mülkiyeti Davası Şartları Nelerdir?

  • İnşaatın bitmiş, yapının iskan belgesinin alınmış olması ilk gereklidir. Binalar için kat mülkiyeti alma işlemini müteahhitlerin yapması gerekiyor.

  • Mülk sahibi veya mülkün tüm maliklerinin imzasıyla bir dilekçe hazırlanmalı.

  • Söz konusu dilekçe ile kat mülkiyetli tapu başvurusu yapılabiliyor.

Apartman ve Site Yönetiminin Görevleri Nelerdir?

İnsanların topluca yaşadıkları apartman ve sitelerde düzenin sağlanması ve hizmetlerin sorunsuz karşılanması için yöneticiye ihtiyaç duyulur. Kat Mülkiyeti Kanunun 34. Maddesine göre 8 ve daha fazla daireye sahip konutlarda yönetim oluşturulması zorunluluğu yer alıyor. Seçilen yöneticinin görevlerini yerine getirmemesi durumunda yöneticiye ihtarname çekerek uyarı gönderilir. Görevlerin yerine getirilmemesi devam ediyorsa apartman ya da site yönetimine karşı dava açılabilir. 

Miras davası nasıl açılır? Miras davası ne kadar sürer? Miras davası dilekçe örneği...Miras davası nasıl açılır? Miras davası ne kadar sürer? Miras davası dilekçe örneği...

Kat Mülkiyeti Davaları Hangi Mahkemede Görülür?

Kat mülkiyeti davaları sadece mülk sahipleri tarafından açılabilen davalar değildir. Söz konusu binada ya da sitede yaşayan kiracılar da mağduriyet yaşıyorsa dava açma hakkı vardır. Kat mülkiyeti davaları taşınmazın bulunduğu il ve ilçenin bağlı bulunduğu sulh mahkemelerinde dava açılır. 

Kat Mülkiyeti Davası Nasıl Açılır?

Kat mülkiyeti davasında davalı belirlenirken ya ortak mülkiyeti kendi malıymış gibi kullanan tarafa ya da yönetimin görevini kötüye kullanan yönetici olarak belirlenir. Davalı tarafın kim olduğu kesin olarak belirlendikten sonra dilekçe yazıp ilgili mahkemeye dilekçeyi sunduktan sonra dava süreci başlatılır. 

Eğer taşınmazın bağlı bulunmadığı şehirde dava açılırsa dava takipsizlikten düşer ve dava görülmez. Bunun için taşınmazın ilin bulunduğu sulh mahkemelerine başvurulmasına dikkat edilmelidir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Çamlıca Camisi'nin açılışının 5'inci  yılı! Dünyanın her noktasından ziyaretçi alıyor....
Fenerbahçe yeni sezonun ilk transferini yaptı! Prensipte anlaşıldı