İçi dışı kırmızı elmaya talep patladı, yurt dışından bile sipariş yağıyor

200 senelik geçmişi olan ve endemik bir tür olarak Türk Patent ve Marka Kurumu'nca tescillenen içi dışı kırmızı elmada talep patlaması yaşanıyor. Yeteri kadar üretim olmadığı için yurt içinin yanı sıra yurt dışından da gelen talepler karşılanamıyor.

İçi dışı kırmızı elmaya talep patladı, yurt dışından bile sipariş yağıyor
İçi dışı kırmızı elmaya talep patladı, yurt dışından bile sipariş yağıyor
GİRİŞ 12.12.2020 16:37 GÜNCELLEME 12.12.2020 17:04
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Türkiye-Gürcistan sınırında yer alan Posof ilçesinde Karadeniz iklimi nedeniyle başta elma olmak üzere, mısır, buğday, fasulye, arpa, patates, ceviz, erik, armut, vişne üretimi yapılıyor. 26 çeşit elma üretimi olan ilçede en dikkat çekici tür yörede 'Badele elması' olarak da bilinen içi dışı kırmızı elma. Vücudun günlük vitamin, mineral, lif ihtiyacının karşılayan antosiyanin maddesi bakımından zengin olan içi dışı kırmızı elmanın yörede kan şekerinin düşmesine de faydalı olduğuna inanılıyor.

POSOF BADELE ELMASI OLARAK TESCİLLENDİ

Posof ilçesi ve bazı köylerde yetişen içi dışı kırmızı elmanın tescili alınması için 2017 yılında başlatılan çalışmalar 2019'da tamamlandı. Türk Patent ve Marka Kurumu'nca yapılan inceleme sonunda içi, dışı kırmızı olan elma, 2019 yılında 'Posof Badele Elması' adı altında coğrafi işaret alarak tescillendi.

YURT İÇİ VE YURT DIŞINDAN TALEP VAR

Vitamin bakımından zengin olması ve kan şekerini düşürücü özelliğinin bulunduğuna inanılması nedeniyle gerek yurt içi ve yurt dışından badele elmasına olan ilgiyi artırdı. Yeteri kadar üretim olmaması dolayısıyla gelen talepleri karşılayamayan üreticiler, bu konuya el atılmasını istiyor. 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 4
  • konyalı 3 yıl önce Şikayet Et
    bu elmayı satın alabilecegimiz bir satiş yeri veya web sitesi var mı...bilen varsa yazabilir mi...internette aradım herhangi bir bilgi yok...
    Cevapla
  • haber7 3 yıl önce Şikayet Et
    eskişehirde parklarda var bu elmanin miniklerinden.
    Cevapla
  • memur 3 yıl önce Şikayet Et
    patentini alın da yunan itleri bu elma bizim diye çökmeye çalışmasın.
    Cevapla
  • Yetkili 3 yıl önce Şikayet Et
    Attım tut
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!