150 yıllık geleneksel yöntemle üretiliyor! Pandemide siparişlere yetişemiyorlar

Gaziantep'te 150 yıldır geleneksel ve doğal yöntemlerle üretilen, zeytinyağı ve zeytin posalarından elde edilen sabun üretimi pandemi döneminde iyice arttı. Koronavirüsle birlikte hijyen kurallarına daha çok dikkat ediyor, haliyle daha fazla temizlik ürünü kullanıyoruz. Bu artış sabun üreticilerinin yüzünü güldürdü.

150 yıllık geleneksel yöntemle üretiliyor! Pandemide siparişlere yetişemiyorlar
150 yıllık geleneksel yöntemle üretiliyor! Pandemide siparişlere yetişemiyorlar
GİRİŞ 23.12.2020 16:56 GÜNCELLEME 29.12.2020 17:00
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Gaziantep'te tamamen doğal yöntemlerle zeytinyağı ve zeytin posalarından elde edilen sabun üretimi, 150 yıldır geleneksel yöntemlerle sürdürülüyor. Doğal yöntemlerle hazırlanan sabuna, koronavirüs döneminde de hijyen kurallarına daha çok dikkat edilmesi nedeniyle talep arttı.

6 ay boyunca kurumaya bırakılıyor

 

 

Nizip ilçesinde 150 yıldır üretimi yapılan sabunlar sıcak kaynatma usulü ile yapılıyor. Büyük kazanlarda bitkisel yağların ve kostik ismi verilen sodyum hidroksitin karışımıyla elde edilen sıvı, çalışanlar tarafından açık alanda ilk önce soğukta donduruluyor. Donan sıvı kubbe şeklinde dizilip 6 ay boyunca kurumaya bırakılıyor. 6 ay sonunda ortaya çıkan sabun Türkiye'nin 81 ilinin yanı sıra dünyanın birçok ülkesine gönderiliyor.

'Gerçek sabun 6 ay bekler'

 

 

Nizip'te yıllardır sabun üretimi yapan Halil Ünal, ürünün yapım aşamasını şöyle anlattı:

"Nizip'in normal sabunları 6 ay kadar bu kubbelerde bekler. 150 yıldır bu sabunların yüzde 100'ü bitkisel yağlardan yapılır. Zeytinyağı başta olmak üzere defne yağı, aromatik yağlar, pamuk, ayçiçeği gibi bitkilerin tümünün yağından sabun elde edilir. Nizip'te sabun ve sabunculuk eski tarihlere dayanır. Zeytinin bolluğu da sabunculuğu da geliştirmiştir. Bizler yeniden eskisi gibi Türkiye'de sabun anlamında büyük bir pazar payına sahip olmak istiyoruz."

'Pandemi nedeniyle ilgi arttı'

Marketlerde satışa sunulan sıvı sabun ve kozmetik ürünlerinin sabun satışlarını düşürdüğünü ancak koronavirüs döneminde insanların doğal olduğu için zeytin yağlı sabuna yöneldiğini anlatan Ünal, "Koronavirüs döneminde hijyen kurallarına dikkat edilmesi yönünde yapılan uyarıların ardından insanlar daha doğal temizlik ürünlerini tercih etmeye başladı. Böylelikle, zeytinyağlı sabunlara da ilgi arttı. Bu durum bizleri mutlu ederken, insanların doğal sabunları kullanmasının sağlıklı olduğu da bu süreçte ortaya çıkmış oldu" diye konuştu.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 4
  • aktar 3 yıl önce Şikayet Et
    kim neden alır anlamak zor.. cahillikten bilmediklerinden olsa gerek. görseniz doğal diye üretilen sabunların üretim süreçlerini bakmaya tiksindiğiniz şeye yağ diyip içine kostik atıp sabun yapıyorlar sonra adına doğal sabun diyorlar.. gerçekten görseler ellerini bile sürmezler..
    Cevapla
  • mesut 3 yıl önce Şikayet Et
    ilk yorumu ben yaptım, mutluyum,
    Cevapla
  • milletin ferdi 3 yıl önce Şikayet Et
    Önde azad olan var... Mesut değilsin artık... :)
    Cevapla
  • azad 3 yıl önce Şikayet Et
    kusura bakmayın ama o zeytin ağaçları imar verildiği için kesilecek son üç ayda en az 60 yıllık 500 e yakın zeytin ağacı kesildi...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Gazze'de toplu mezar dehşeti! Canlı canlı gömmüşler
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı