Üç aylar ibadetleri: Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in hadisleri ışığında yapılacak ibadetler...

İslam dünyasının büyük bir heyecanla beklediği üç aylar, Allah'ın rahmetinin kullarının üzerinde olduğu, günahların affedildiği ve duaların kabul edildiği ibadet mevsimi olarak kabul edilmektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in hadisleri ışığında duaların edilmesi ve zikirlerin çekilmesi çok kıymetlidir. Peki üç aylarda hangi zikirler çekilir? Üç aylarda hangi dualar okunur? İşte üç aylarda yapılacak ibadetler...

Üç aylar ibadetleri: Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in hadisleri ışığında yapılacak ibadetler...
Üç aylar ibadetleri: Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in hadisleri ışığında yapılacak ibadetler...
GİRİŞ 15.02.2021 10:44 GÜNCELLEME 15.02.2021 10:44

Mübarek üç aylar, İslam aleminin en önemli ve kutsal zamanlarından olup, bu ayları Allah’ın rızasını kazanmak ve günahların affedilmesi için ibadetle geçirilmesi çok kıymetlidir. Allah’ın rahmetinin yer yüzünde olduğu, iman edenlerin tövbelerinin kabul edildiği, günahların affedildiği ve yapılan her ibadetin misliyle sevap olarak işlendiği bu mübarek günleri İslam alimleri her Müslümanın değerlendirmesi gereken fırsat ayları olarak belirtmektedir.

Kuran-ı Kerim, insanoğluna rehber olması için indirilen bir kutsal kitap olmasının dışında her sure ve ayetinde Allah’ın ne kadar merhametli olduğu, kullarının her tövbesini kabul edebileceğinden bahsetmektedir. Üç aylar, Allah’ın merhametinin ve rahmetinin kullarının üzerinde olduğuna inanıldığından mümkün mertebe ibadetle geçirilesi tavsiye edilmektedir. 

Üç aylar orucu ne zaman ve kaç gün tutulur? Mübarek Recep ayı orucuna nasıl niyet edilir?

ÜÇ AYLARDA YAPILACAK İBADETLER

Üç aylarda, Allah’ın emir ve yasaklarına özen göstererek haramdan uzak durmaya dikkat etmek çok önemlidir. Kalpten ve Allah rızası için yapılan ibadetlerin kabul olduğu ve yapılan ibadetlerden kat kat fazla sevap kazanıldığı kabul edilir. Namaz kılmak, Kuran-ı Kerim okumak, zikir çekmek, sadaka vermek ve tüm canlılar için iyiliği güzelliği yaymak, yapılması çok sevap olan ibadetlerdendir. Farz ibadetler dışında Allah rızası için Peygamber Efendimizin sünnetlerini yerine getirilmesi üç aylar boyunca yapılması güzel davranışlardandır. 

Recep Ayı İbadetleri:

Üç ayların başlangıcı olan Recep ayına girerken Peygamber Efendimiz (s.a.s), ‘Allahumme barik lena fi recebe ve şa'ban ve belliğna ramazan’ – ‘Ey Rabbimiz, bize Recep’i ve Şaban’ı mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.’ Duasını etmiştir. 

Regaip ve Miraç gibi iki önemli hece Recep ayında yer almaktadır. Bu iki geceyi de Allah’ı zikrederek geçirmek çok önemlidir. Regaip kandili, oruç, namaz ve zikirlerle geçirilmesi tavsiye edilir. Miraç kandili ise Recep Ayının 27. Gecesi olup Peygamber Efendimizin miraca çıkarak ümmetine namazı müjdelediği gece olduğundan borç ve nafile namazlarla geçirilmesi gecenin ehemmiyeti açısından çok önemlidir. Üç aylar boyunca farz namazların cemaatle kılınmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca Peygamber Efendimiz (s.a.s), Recep ayında istiğğfarı çoğaltarak girilen günahlardan tövbe ederek Allah’a sığınılmasını nasihat eder. 

Şaban Ayı İbadetleri:

Şaban ayı da en az Recep ayı kadar mübarek kabul edilen ve Recep ayı gibi çeşitli dini ibadetlerle geçirilmesi tavsiye edilmektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in naklettiğine göre ‘Recep Allah’ın ayıdır, Şaban benim ayıdır, Ramazan ise ümmetin ayıdır’ şeklinde buyurmuştur. Bundan dolayı Peygamber Efendimiz (s.a.s), Şaban ayı boyunca oruç tutarak Allah’a ibadetlerini aksatmamıştır. Şaban ayında din alimlerince yapılması tavsiye edilen ibadetler şöyledir:

- Namaz Kılmak: 5 vakit farz namazın kılınması dışında bu mübarek günlerde Allah’ın rahmeti ve merhametine sığınarak O’nun rızasını kazanmak için nafile namazların kılınması tavsiye edilmektedir. Gece yarısından sonra kalkıp kılınan teheccüt namazı, öğlen namazından yaklaşık olarak 2 saat önce olan kuşluk namazı, akşam namazının hemen ardından kılınan evvabin namazları bulunmaktadır. Gün içerisinde en azından bu namazları kılarak Allah’ın rızası kazanılmaya çalışılmalıdır.

Namaz nasıl kılınır? 5 vakit farz namazı ve vitir vacip namazı ayrıntılı ve adım adım kılınışı

- Kuran-ı Kerim Okumak: Üç aylarda bol bol Kuran-ı Kerim okuyarak Allah (c.c)’ın kullarına ne anlatmak istediğini anlamaya çalışarak O’nun istediği bir kul olmaya çalışmak, o’nun rızasını kazanmaya çalışmak çok önemlidir. Kılınan namazlardan sonra Kuran-ı Kerim’de nakledilen öğütleri dikkate alarak Allah’ın istediği şekilde bir Müslüman olunmasına dikkat edilmelidir. 

- Tövbe İstiğfar Çekmek: Ramazan ayının rızkından ve açılan tövbe kapılarından istifade edebilmek için bol bol tövbe edip Allah’ta af dilenmesi gerekmektedir. Allah’ın hoşnut olduğu işleri yapamaya özen göstererek rızasını kazanmaya çalışılmalıdır. Bunun için çekilmesi gereken tespihler şöyledir:

1- Sübhanallah

2- Elhamdülillah

3- La ilahe illallah 

4- Allahu Ekber

5- Sübhanallahi ve bihamdihi sübhanallahi'l azim.

6- La havle ve la kuvvete illa billah.

7- Sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber

Zikir ve teşbih çekmek Allah’ın varlığını, birliğini ve yüceliğini tekrara tekrar yinelediği için sıklıkla çekilmesi çok sevaptır. 

Kaza namazı ne zaman kılınır? Geçmiş namaz borçlarını kılarken nasıl niyet edilir?

- Oruç Tutmak: Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in çoğunlukla oruç tuttuğu Şaban ayında, ümmetinin de oruç tutmasını tavsiye etmektedir. Bu kıymetli günlerden istifade etmek için bol bol ibadet yapılması ve boş geçirilmemesi konusunda başta Hz. Muhammed (s.a.s) olmak üzere çeşitli din alimleri tavsiye etmektedir. Şaban ayında yer alan en kıymetli gecelerden biri olan Berat gecesinin gündüzünde oruç tutmak ve Şaban ayının son pazartesi günü oruç tutmak çok kıymetlidir. Bundan dolayı imkanı olanların hiç değilse bu iki günde oruç tutmaları nasihat edilmektedir.

Ramazan Ayı İbadetleri:

İslam’ın 5 şartından biri olan Ramazan ayında oruç tutmak tüm Müslümanların üzerine vazife dini bir görevdir. Oruç, nefsin terbiye edilmesi ve günahlardan uzak durmak için yapılan bir ibadettir. Orucun en önemli anlamlarından biri de Allah’a karşı kul olduğumuzu hatırlamak, yokluk içinde olan insanların durumlarının farkında varabilmektir. İnanan kimselerin Ramazan ayını Allah’a ibadetle geçirmelerine dikkat edilir. İslam alimlerine göre Ramazan ayında yapılması tavsiye edilen dualar ve ibadetler bulunmaktadır. Kuran-ı Kerim’in hatmedilmesi, farz namazları dışında teravih gibi nafile namazların kılınması, günahların affı için tövbe edilmesi, Allah’ın merhametine ve yüceliğine sığınarak, kalben inanarak dua edilmesi ve maddi durumu müsait olanların rızkını yoksul kimselerle paylaşması Ramazan ayında yapılması en güzel ibadetlerdendir.

ÜÇ AYLARIN BAŞLANGICI NE ZAMAN?

Üç ayların ilk ayı olan Recep ayı, 13 Şubat Cumartesi günü başlamaktadır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hizbullah'tan İsrail'e operasyon! Füzeler peş peşe fırlatıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Son asrın en büyük katliamlarından birisi Gazze'de yaşanıyor