Şaban ayının 15. gecesi ne zaman? Şaban ayının 15 gecesi oruç tutmak ve namaz kılmak...

Şaban ayının 15. gecesi idrak edilen Berat Kandili, insanlığın kaderinin yazıldığı gece olduğundan ibadetlerle geçirilmesi çok kıymetlidir. Duaların kabul edilmesi ve günahların affedilmesi için Berat kandilinin gündüzünden oruçla geçirmek, akşamında namaz kılmak tavsiye edilmektedir. Peki Şaban ayının 15. gecesi faziletleri nelerdir? Berat kandili önemi nedir?

Şaban ayının 15. gecesi ne zaman? Şaban ayının 15 gecesi oruç tutmak ve namaz kılmak...
Şaban ayının 15. gecesi ne zaman? Şaban ayının 15 gecesi oruç tutmak ve namaz kılmak...
GİRİŞ 19.03.2021 08:43 GÜNCELLEME 19.03.2021 08:43
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Şaban ayının 15. Gecesi, Berat Kandili olarak tüm İslam aleminde ibadetlerle idrak edilmektedir. Berat, kelime anlamı olarak kurtuluşa erme, suçlardan kurtulma anlamlarına geldiğinden, bu gecede yapılan ibadetlerin Allah katında kabul edileceği ve günahların affedileceği rivayet edilmektedir. Beraat gecesinde insanların 1 yıllık kaderleri yazılacağından hayırlı ve güzel işlerle karşılaşmak için bu gecede bol bol dua edilmesi tavsiye edilmektedir. Tüm Müslümanların en faziletli gecelerden biri olarak gördüğü Beraat gecesi, günahların affedildiği, duaların kabul edildiği ve Allah’ın merhametinin yeryüzünde kullarının üzerinde olduğuna inanılan gecedir.

Şaban ayı tesbihleri nelerdir? Şaban ayı orucu faziletleri...

BERAT KANDİLİ NEDİR? 

Berat Gecesi, Kuran-ı Kerim’in indirildiği gece olduğundan dolayı İslam dünyası için en faziletli gecelerden biridir. Allah (c.c), Kuran-ı Kerimin her suresinde e ne kadar merhametli ve affedici olduğunu yinelemiştir. Cehennem azabının anlatıldığı surelerde dahi affediciliğinin üzerinde durarak günah içinde olan kullarını tövbeye davet etmiştir. Berat gecesi ise Allah’ın rahmeti ve merhametinin en güzel kanıtlarındandır. Bu gecede ne kadar günahın ve küfrün içinde olursa olsun Allah’ın rızasını kazanmak için tövbe edip dua eden her kulun Allah (c.c) tarafından affedileceği müjdelenmiştir. Berat Gecesinde meydana gelen hadiseler şöyledir:

- Berat kandilinde o yıl öleceklerin ve doğacakların isimleri yazılır

- Amel defteri o gece yazılmaya başlar

- İnsanın 1 yıllık kadri o gece şekillenir

- Allah rızası için edilen dualar ve tövbeler edilir.

Salavat nasıl çekilir? Peygamberimize doğru salavat nasıl getirilir?

BERAT GECESİ İBADETLERİ NELERDİR? 

İslam aleminin en kutsal gecelerinden olan Berat Gecesi, günahların affedildiği, Allah’ın merhametinin kullarının üzerinde olduğu gece olduğundan ibadetle geçirilmesine hassasiyetle yaklaşılması gerekmektedir. Günahların affedilmesi ve duaların kabul edilmesi için namaz ve diğer ibadetlere ehemmiyet verilmesi çok kıymetlidir. Berat gecesinde yapılması tavsiye edilen ibadetler şöyledir:

1- Namaz:

Beraat gecesi boyunca kaza namazı olanların kaza namazı kılmaları ve bunun dışında nafile namaz kılınması çok faziletlidir. Günahların affedilmesi ve Allah’ın rızasını kazanmak için Berat gecesinde kılınması gereken namazlar bulunmaktadır. Berat Gecesi namazı, her 2 rekatta bir selam verilerek kılınan, her rekatında 1 Fatiha ve 10 İhlas Suresi okunan namazdır. Berat Gecesi namazının bu şekilde 100 rekata tamamlanması Peygamber Efendimiz (s.a.s) tarafından tavsiye edilmektedir. 

2- Oruç:

Bu mübarek gecelerin gündüzünden oruç tutmak, kulların nefsini terbiye etmesi ve gece yapacağı ibadetlere hazırlık olarak düşünüldüğünden çok sevaptır. Peygamber Efendimiz (s.a.s), Şaban ayının neredeyse tamamını oruç tutarak geçirdiği için Şaban ayında yer alan Berat Gecesinin gündüzünü de oruçla geçirmek en faziletli ibadetlerden kabul edilmektedir. Buhari’nin naklettiğine göre ‘Pek az bir kısmı hariç, Şaban ayını baştan sona oruçla geçirirdi.’ Bundan dolayı imkanı olanların, sağlığı el verenlerin oruç tutması tavsiye edilmektedir.

ŞABAN AYININ 15. GECESİ OKUNACAK DUA

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN? 

Şaban ayının 15. gecesi idrak edilen Berat Gecesi, 2021 yılında 27 Mart Cumartesi gününe denk gelmektedir. 

YORUMLAR 2
  • Harabe 3 yıl önce Şikayet Et
    millet islâmı kandil gecelerinden ibaret sanıyor nasıl uyutulmuş bu müslümanlar.?
    Cevapla
  • izmirli 3 yıl önce Şikayet Et
    15 i pzar günü mü? yoksa cumartesi günü mü oruç tutmak gerekir. önce gece geldiği için pazar günü oruçlu olmak daha uygun gibi geliyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!