Üç aylar orucuna nasıl niyet edilir? Recep ayı orucu kaç gün tutulur ve faziletleri nelerdir?

Allah'ın rahmetinin ve bereketinin yeryüzünde olduğu mübarek üç aylar, tüm Müslüman aleminde büyük bir heyecanla karşılanır. Tüm duaların kabul edildiği ve günahların affedildiği bu mübarek günlerde nafile oruç tutmak, kaza namazları kılmak ve bol bol Kuran-ı Kerim okumak Peygamber Efendimiz (s.a.s) sünnetleri arasında yer almaktadır. Peki Recep ayı orucuna nasıl niyet edilir? Mübarek Recep ayı ibadetleri nelerdir?

Üç aylar orucuna nasıl niyet edilir? Recep ayı orucu kaç gün tutulur ve faziletleri nelerdir?
Üç aylar orucuna nasıl niyet edilir? Recep ayı orucu kaç gün tutulur ve faziletleri nelerdir?
GİRİŞ 15.02.2021 10:35 GÜNCELLEME 09.03.2021 13:10
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Müslümanlar için en önemli günlerden olan mübarek üç aylar, Allah’ın rahmetinin ve merhametinin kullarının üzerinde olduğu, tüm duaların kabul edildiği aylar olarak bilinmektedir. Bu kıymetli aylarda günahların affedilmesi ve Allah’ın rızasını kazanabilmek için mümkün mertebe oruç tutmak, farz namazlar dışında kaza namazlar ve nafile namazlar kılmak ve Kuran-ı Kerim’i yaşayarak okumak Peygamber Efendimiz (s.a.s) tarafından nasihat edilmektedir.

Recep, Şaban ve Ramazan aylarından meydana gelen mübarek 3 aylara girerken Peygamber Efendimiz (s.a.s) ‘Ey Allahʼım !  Recep ve Şabanʼı mübarek eyle, bizi Ramazanʼa ulaştır.’ Şeklinde dua etmiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.s), Ramazan ayı dışında en çok Recep ve Şaban aylarında oruç tuttuğu ve ümmetine de bu aylarda mümkün mertebe oruç tutmasını nasihat etmiştir…

Üç aylar ibadetleri: Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in hadisleri ışığında okunacak dua ve zikirler

ÜÇ AYLAR ORUCU NE ZAMAN BAŞLAR? 

Üç ayların başlangıç tarihi olan 13 Şubat itibariyle başlayan 3 aylar orucu, Recep ve Şaban’ın tamamen oruçla geçirip Ramazan’da da oruca devam edilmesidir. 3 ay boyunca oruç tutmak insan nefsine ve bünyesine zor geldiğinden 3 ay boyunca oruç tutmak yerine kişinin sağlığı ve bünyesinin müsaade ettiği zaman kadar oruç tutması yine Peygamber Efendimiz (s.a.s) tarafından tavsiye edilmektedir. 

Her Müslüman’ın üzerine vazife olan Ramazan ayı dışında Recep ve Şaban ayının Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutulması Peygamber Efendimiz (s.a.s) sünneti olduğundan çok sevaptır. 

Haşr Suresinin Faziletleri nelerdir? Haşr Suresinin okunuşu ve meali

RECEP AYI FAZİLETLERİ NELERDİR? 

Allah, kullarını bağışlayan ve affedendir. Peygamber Efendimiz aracılığıyla indirdiği Kuran-ı Kerim’de bunu sıkça kullarına aktarmıştır. Mübarek üç aylar da insanların Allah’ı zikrederek tövbeye gelmesi için açtığı bir kapıdır. Şüphesiz her kulun hataları ve günahları bulunmaktadır. Önemli olan hatalardan ve günahlardan pişman olarak tövbeye gelmek ve Allah’a gönülden yönelmektir. Allah’ın kullarından yapmasını istediği ibadetlerin başında tövbe ederek Allah’a secde etmektir.

RECEP AYI ORUCU KAÇ GÜN TUTULUR?

Recep ayının başlangıcından itibaren her gününde ya da belli günlerinde oruç tutmak Allah’ın rızasını kazanmak için oruçla geçirilmesi uygun görülmektedir. Özellikle Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in doğduğu gün olan Pazartesi günleri oruç tutma yılın her ayında tavsiye edilirken Recep ayında Pazartesi günleri orucuna ayrıca özen gösterilmesi çok sevaptır. 

RECEP AYI ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR?

Oruç tutacakken orucun kabul olması için niyet edilmesi gerekir. Kalben niyet etmek en önemlisidir. Kişinin sahura kalkması da bir niyet olarak görülür. Kişinin sahura kalkmama gibi düşüncesi varsa gece yatmadan niyet etmesi gerekmektedir. Recep ayı ya da her hangi bir zamanda oruç tutarken ‘Allah’ım niyet ettim senin rızan için oruç tutmaya’ şeklinde niyet edebilir. 

RECEP AYININ BAŞLANGICI

Üç ayların ilk ayı olan Recep ayı, 13 Şubat Cumartesi günü başlamaktadır. 3 ayların ilk mübarek gecesi olan Regaip Kandili ise 18 Şubat Perşembe günü gerçekleşecektir.

YORUMLAR 2
  • Leyla 3 yıl önce Şikayet Et
    Dualarımız tüm insanlığın bu salgindan kurtulmasidir.
    Cevapla
  • Sevgi 3 yıl önce Şikayet Et
    Amin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Öğretmen atamaları ne zaman? Bakan Tekin tarih verdi!
Çaldıkları motor başka hırsızlar tarafından çalındı!