Berat Kandili orucu kaç gün tutulur? Günahların beraat ettiği gece oruca nasıl niyet edilir?

Recep, Şaban ve Ramazan ayları, günahların affedildiği ve duaların kabul edildiği aylar olarak kabul edildiğinden mümkün olduğunca ibadetle geçirilmesi tavsiye edilmektedir. Ramazan ayının habercisi olan Berat Kandilinin gündüzünü oruçla geçirip gecesinde de diğer ibadetlere ehemmiyet vermek, Allah katında çok faziletlidir. Peki Berat Kandili ne zaman? Berat Kandili orucuna nasıl niyet edilir?

Berat Kandili orucu kaç gün tutulur? Günahların beraat ettiği gece oruca nasıl niyet edilir?
Berat Kandili orucu kaç gün tutulur? Günahların beraat ettiği gece oruca nasıl niyet edilir?
GİRİŞ 26.03.2021 08:38 GÜNCELLEME 26.03.2021 08:41
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Berat Kandili, Müslümanların günahlarından arındığı ve kurtuluşa erdiği en mübarek günlerden biridir. Berat kandili kelime anlamı olarak da temizlenme, aklanma ve kurtulma anlamlarına gelmektedir. Bundan dolayı iman eden her Müslüman’ın Beraat Kandilinde işlediği günahlardan tövbe etmesi, Allah rızası için ibadetlerine daha çok önem vermesi çok faziletlidir. Berat Kandilinde de diğer mübarekgecelerde olduğu gibi Allah’ın rahmeti ve merhameti kullarının üzerinde olduğu ve bundan dolayı da edilen her duanın kabul edileceği rivayet edilmektedir.  

Beraat Kandilinin gündüzünü oruçla gecesini de gün ağarana kadar ibadetle geçirmek Allah katında çok faziletlidir. Şaban ayında orucu, Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in hadisleri sünnetlerine göre Ramazan ayı orucundan sonra en faziletli oruçtur. Bundan dolayı Şaban ayının 14’üne denk gelen Beraat Kandilinde oruç tutmak İslam alimleri tarafından tavsiye edilmektedir. 

Üç aylar tesbihi nasıl çekilir? Üç aylarda çekilecek zikirler...

BERAT KANDİLİNDE ORUÇ TUTULUR MU?

Peygamber Efendimiz (s.a.s) Ramazan ayından sonra en faziletli orucun Şaban ayında tutulan oruç olduğunu aktarmaktadır. Şaban ayını oruçla geçirmek, Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in de sünneti olması sebebiyle Şaban ayını mümkün mertebe oruçla geçirmek çok sevaptır. Özellikle Allah’ın rahmetinin kullarının üzerinde olduğu, tüm günahların affedildiği ve duaların kabul olduğu Berat Kandilini oruçla geçirmek en faziletli ibadetlerden biridir.

BERAT GECESİ ORUÇ TUTMANIN FAZİLETLERİ NELERDİR?

Ramazan ayında tutulan farz orucu dışında en kıymetli oruçlar, Recep ve Şaban aylarında tutulan oruçlardır. Recep ve Şaban ayının tamamında oruç tutmak farz ya da vacip olmasa da bu kıymetli ayların mümkün mertebe oruçla geçirilmesi çok kıymetli ve faziletlidir. Hz. Aişe’ye göre Hz. Muhammed (s.a.s) Ramazan ayı dışında hiçbir ayı tamamen oruçlu geçirmemiştir ancak Beraat kandili ve onun gibi kıymetli günlerde oruç tuttuğu ayrıca aktarılmaktadır. 

"Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir."

BERAAT KANDİLİ ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR?

Beraat Kandilinde oruç tutmak için Ramazan orucunda olduğu gibi niyet etmek gerekir. Kalben niyet etmek kabul edildiği gibi sahura kalkmak da oruca niyet etmek olarak kabul edilir. ‘Allah’ın niyet ettim senin rızan için oruç tutmaya’ şeklinde niyet edilebilir.  İftar vakti geldiğinde abartmadan ve nefse yenilmeden yemeklere boğulmadan sakin sakin ve dua ederek orucu açmak tavsiye edilir. İftarın ardından ibadetlere başlanarak bütün gece Allah zikredilerek Beraat gecesi idrak edilir.

BERAAT KANDİLİ NE ZAMAN? 

2021 Beraat Kandili, 27 Mart Cumartesi gününe denk gelmektedir. 

YORUMLAR 10
  • mürsel 3 yıl önce Şikayet Et
    Herkesin BERAT kandili Mübarek olsun.günahlar bu gece affolunur ama kul hakkı affolmuyor Kulhakkından kurtulun...
    Cevapla
  • Bülent 3 yıl önce Şikayet Et
    mübarek gece ya da mübarek gün diye bişe yok,önem atfedilmiş bir veya iki önemli gün var islamda,onları da araştıran bulur ve öğrenir,onun dışında herhangi bir güne önem atfetmek onu özel kılmak islam dininin değil hıristiyanlığın temel direklerinden biridir,Hıristiyanlıktaki bu davranış şekli kendi popüler kültürlerine de yansıyarak ,anneler,günü,doğum günü,babalar günü,sevgililer günü,şükran gecesi,bilmem ne yıldönümü gibi pek çok kez kendini tekrar eden bir hal almış,yine popüler kültürün getirdiği diğer bir özellikle de (çok hızlı yayılma) tüm dünyaya yayılmıştır.
    Cevapla
  • Uğur 3 yıl önce Şikayet Et
    Herkes alim zannediyor kendini. Anneler günü ile ne alakası var. Saçma saçma konuşmayın.
    Cevapla
  • Safa 3 yıl önce Şikayet Et
    Göreviniz Kurana davet olması gerekirken neden uydurma bilgileri din diye anlatıyorsunuz merak ediyorum. Cevabını yazın zahmet olmazsa.
    Cevapla
  • yalçın 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu mübarek gecelere neden kandil dendiğini bir türlü anlamış değilim.Kur'an-ın hiçbir yerinde,hiçbir hadiste hiçbir mezhepte kandil diye geçmiyor.Bu nereden geldi anlamış değiliz.
    Cevapla
  • İzzeddin 3 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı zamanında mübarek gecelerde kandiller yakıldığı için buna nispeten denilmektedir. Yoksa ben şöyle söylüyorum miraç geceni iz beraat geceniz kadir geceniz mübarek olsun
    Cevapla
  • Safa 3 yıl önce Şikayet Et
    Aydın bey sadece Kuranın inmeye başladığı gece olan KADİR GECESİ ve İSRA vardır. Bu isra da rüya halinde mekkede ki uzak mescid yürüyüşüdür. Miracı zerdüşlükten çaldık ve uydurduk, Diğerlerini de Hrıstiyanlara nazire olarak uydurduk. Yani onların varda bizim neden yok saiki ile icad ettik. Kadir gecesi de bir insanın hayatına Kuran inerse o gece kadir gecesi olur. Madem mubarek günlerden bahsedeceğiz o zaman Kuran bunları bildirmelidir. Mevlid, beraat , regaip ve mirac kesinlikle Kuran da yok.
    Cevapla
  • aydın 3 yıl önce Şikayet Et
    senelerdir bu kandil kelimesiyle savaş ediyorum.o zamanda kandil yakıldı diye kandil yandı kandil gecesi denmesi sebebiyle halkın dilinde plesenk olmuş bir kelime.neden şim di ampul gecesi florasan gecesi,led gecesi denmiyor madem..hele birde kutlama mesajları varki evlere şenlik.kandiliniz mübarek olsun...günümüze uyarlarsak lediniz mübarek olsun...gece demek neden bu kadar zor geliyor insanlara...KURAN da kandil diye bir şey yokki....gece var.BERAT GECESİ-MİRAÇ GECESİ-KADİR GECESİ gibi.
    Cevapla
  • TürkMücahid 3 yıl önce Şikayet Et
    "berat kandilinde gündüzünü oruçla geçirmek ve gecesinde bol bol ibadet etmek çok sevaptır." EY VALLAH..! Lakin bunu anlatırken kurulan cümlelere HOCALAR ve diğer kimseler DİKKAT ETMELİ !.. Neye dikkat edeceğiz ? Bir kere ; GECE ÖNCE GELİR, GÜNDÜZ SONRA... O zaman gecesini (akşam ezanı ile başlar) ibadetle geçireceğiz. Gecenin bitiminde de Gündüzü için ORUÇ'a niyetleneceğiz. (Anlaşılmıştır her halde, selametle kalın)
    Cevapla
  • melik 3 yıl önce Şikayet Et
    pazar günü tutulması gerekiyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'