Bursa'da Civan ailesi 4 kuşaktır arıcılıkla dünyanın dört bir yanına ihracat yapıyor

Bursa'da atalarının Bulgaristan'da başladığı arıcılık faaliyetlerini 4 kuşaktır sürdürdüklerini ifade eden Civan Ailesi 1950'li yıllarda Türkiye'ye göç etti ve 1997'de şirketleşti. Aile arıcılık makine ve ekipmanlarını dünyaya ihraç ediyor.

Bursa'da Civan ailesi 4 kuşaktır arıcılıkla dünyanın dört bir yanına ihracat yapıyor
Bursa'da Civan ailesi 4 kuşaktır arıcılıkla dünyanın dört bir yanına ihracat yapıyor
GİRİŞ 29.05.2021 11:25 GÜNCELLEME 29.05.2021 11:26

Koruyucu giysi, körük, sır alma teknesi, bal süzme ve polen temizleme makineleri gibi yüzlerce çeşit ürün imal eden firma, 20 yıl önce ihracata başlamasının yanı sıra dünyanın önemli arıcılık merkezlerinden Türkiye'deki üreticilerin de tedarikçisi oldu. Avrupa, Asya, Amerika ve Afrika kıtalarında çok sayıda ülkeye ihracat yapan firmanın sahipleri, dört kuşak önce atalarının arıcılıkla başladığı serüveni farklı kulvarlarda sürdürüyor. Şirketin müdürü Mustafa Civan, ticari bir firma olmalarına rağmen asıl amaçlarının arıcılığın geliştirilmesine katkı sağlamak olduğunu söyledi. Kendilerine ait kovanların da bulunduğunu ve arı sütü ürettiklerini belirten Civan, bu sayede imal ettikleri ekipmanları da test etme imkanı bulduklarını anlattı.

Osmaniye'de Deniz öğretmenin hayatı internetten sattığı alçı saksı ile değiştiOsmaniye'de Deniz öğretmenin hayatı internetten sattığı alçı saksı ile değişti

 

20 yıldır sektörün içindeler

Arıcılıkta kullanılan yüzlerce ekipmanı ürettiklerini, yurt içi ve yurt dışındaki işletmelere bu hatların kurulumunu gerçekleştirdiklerini aktaran Civan, şöyle devam etti: "2001'den beri ihracat yapıyoruz. İlk başlarda yakın coğrafyamızda başladığımız ihracatta Amerika, Afrika, Avrupa ve Asya kıtalarında çok sayıda ülkeye ihracat yapıyoruz. Avustralya ve Yeni Zelanda'ya da ürün göndereceğiz. Biz bu işe girmeden önce Batı Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinin ürünleri dünyanın her tarafına satılıyordu. 2001'den itibaren ihracata odaklandık. Konuyla ilgili fuarlara katıldık, dünyanın birçok noktasını gezdik. Firmaların üretimini, taleplerini gözlemledik. O arada firmalarla ilişkiler kurduk. Daha sonra orada olup, burada olmayan ürünleri imal ederek arıcılara tanıttık. Sadece bize ait özgün ürünleri üretmeyi hedefleyip Türkiye ve yurt dışına satmayı planladık. Bunun sonucunda da özellikle son 4-5 yıldır yüzde 70 ihracat, yüzde 30 iç piyasaya çalışıyoruz."

Sadece ihracat değil, Türkiye'de de ciddi anlamda çalışmalar yapıyoruz

Civan, kovan sayısı bakımından ilk üçte yer alan Türkiye'nin arıcılıkta büyük bir ülke olduğunu vurguladı. Ülkede 9 milyon civarında kovan bulunduğunu dile getiren Civan, "Dolayısıyla Türkiye de bu anlamda büyük bir pazar. O anlamda da sadece ihracat değil, Türkiye'de de ciddi anlamda çalışmalar yapıyoruz." ifadelerini kullandı.



Üretemeyeceğimiz ekipman yok

Mustafa Civan, makine ve ekipman üretimine başladıktan sonra bu alanda Türkiye'nin ithalatının azalmasına katkılarının olduğunu bildirdi. Bu konuda kendilerini öncü olarak gördüklerini ifade eden Civan, "Bilgi birikimimizi diğer firmalarla da paylaşıyoruz. Üretemeyeceğimiz bir ekipman yok, hepsini yapabiliyoruz. Arı ürünleri ve arıcılık ekipmanları ihracatında rakamsal boyut düşük. Burada önemli olan arının yaptığı iştir. Arının yaptığı tozlaşma, bitkisel ve hayvansal üretimde milyar dolarların üzerinde katkı sağlıyor. Buna bu açıdan bakılması lazım." diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkanlık koltuğunu oturan Nisa'dan 'başıboş köpekleri toplayın' talimatı
O soru çileden çıkarmaya yetti! Mehmet Büyükekşi, kritik toplantıyı terk etti