Efsane çöktü! Patatesler buzdolabında saklanabilir mi?

Buzdolabında patates saklamanın yanlış olduğu yıllardır herkes tarafından bilinen bir bilgidir. Ancak son yapılan araştırmalar doğrultusunda uzmanlar bunun bir şehir efsanesi olduğunu açıkladı.

Efsane çöktü! Patatesler buzdolabında saklanabilir mi?
Efsane çöktü! Patatesler buzdolabında saklanabilir mi?
GİRİŞ 23.01.2024 15:22 GÜNCELLEME 23.01.2024 15:34

Gıda maddelerini buzdolabında mı yoksa dolapta mı saklanması gerektiği hep merak edilmiştir. Bazı temel gıda maddelerinin muhafaza edilme koşulları hala daha tartışılırken yıllardır asla buzdolabında saklanmaması gerektiği vurgulanan patates, tekrar gündem haline geldi.

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre patatesi düşük sıcaklık olan ortamda saklamak onun olası sağlık problemlerine sebebiyet vereceğini açıklamışlardır. Düşük sıcaklık olan ortamda saklanan patatesler de fazladan şeker oluşumu tetiklendiği ve bu şekerinde akrilamid dönüşebileceği belirtilmiştir.

Efsane çöktü! Patatesler buzdolabında saklanabilir mi?

Akrilamid uzmanlar tarafından “patates ve ekmek gibi nişastalı yiyeceklerin yüksek sıcaklıklarda (120°C'nin üzerinde) pişirilmesiyle oluşan kimyasal bir madde” olarak tanımlanmış ve bu maddenin kansere yakalanma riskini arttırdığını açıklamışlardı.

Patates püresi dondurulur mu? Dondurulmuş patates püresi ne kadar süre dayanır?Patates püresi dondurulur mu? Dondurulmuş patates püresi ne kadar süre dayanır?

BUZDOLABINDA PATATES SAKLANIR MI?

Efsane çöktü! Patatesler buzdolabında saklanabilir mi?"

Uzmanlar tarafından yapılan son yapılan çalışmalarda yıllardır alışık olduğumuz bu durum tersine döndü. Uzmanlar artık patatesin buzdolabında da gönül rahatlığıyla saklanabileceğini belirtti. Food Standards Agency (FSA) tarafında yapılan açıklamaya göre;

“Gıda, Tüketici Ürünleri ve Çevredeki Kimyasalların Toksisitesi Komitesi (COT), tarafından yapılan yakın tarihli bir incelemeye göre; patateslerin evde buzdolabı içerisinde saklanmasının zararlı olmadığı görülmüştür. Serin ve kuru bir alanda saklamaya kıyasla, buzdolabında patates saklamakta akrilamid oluşturma potansiyelini büyük ölçüde etkilememiştir”.

Yiyecek israfına sebep olmamak için patatesleri serin ve kuru bir ortamda ya buzdolabında gönül rahatlığıyla saklayabilirsiniz.

Buzdolabı neden soğutmaz? Buzdolabının soğutmamasının 7 yaygın nedeniBuzdolabı neden soğutmaz? Buzdolabının soğutmamasının 7 yaygın nedeni

PATATESLER BUZDOLABINDA MI YOKSA TEZGÂHTA MI DAHA UZUN SÜRE DAYANIR?

Efsane çöktü! Patatesler buzdolabında saklanabilir mi?

Uzmanlara göre patatesleri buzdolabında saklamakta, tezgâhta saklamak da eşit derecede dayanmasını sağlıyor. Ancak patatesleri buzdolabında sakladığınız yere göre de ömrü etkilenmektedir.

Lahana ve karnabahar pişirirken ortaya çıkan koku nasıl önlenir?Lahana ve karnabahar pişirirken ortaya çıkan koku nasıl önlenir?

PATATESLER YEŞERİP FİLİZLENDİKTEN SONRA YENİR Mİ?

Efsane çöktü! Patatesler buzdolabında saklanabilir mi?

Uzmanların yaptığı açıklamalarda yeşerip filiz veren patatesleri kullanmamanızı tavsiye ediyor. Ancak yine de kullanmak zorunda kalırsanız eğer kullanmadan önce yeşeren ve filizlenen yerlerini kesip atmak gerekiyor. Bu yeşil kısımlarda glikoalkaloitler adı verilen yüksek düzeyde doğal toksinler barınabilir. Yüksek düzeyde glikoalkaloide maruz kalmak, sindirim sistemini bozabilir, karın ağrısı, kusma ve ishal gibi semptomlara sebep olabilir.

Dondurucunun buzu nasıl çözülür? Buzlanma yapan dondurucuyu temizleme adımları…Dondurucunun buzu nasıl çözülür? Buzlanma yapan dondurucuyu temizleme adımları…

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
1 Mayıs gösterileri adı altında yasa dışı sol örgütler polise saldırdı
Otopsi fotoğrafları ortaya çıktı! Cem Garipoğlu soruşturmasında yeni gelişme...