Günaydın; Burhan Altıntop mu asla
"Vavien" filmi vizyona giren, Avrupa Yakası'ndaki Burhan Altıntop karakteriyle ününe ün katan oyuncu Engin Günaydın, "Burhan Altıptop mu? Bir daha asla" diyor...

Mehmet Tez'in röportajı
Engin Günaydın uzun zaman sonra “Avrupa Yakası”nda canlandırdığı Burhan Altıntop karakteriyle değil de farklı bir konuyla gündeme geldi. Senaryosunu yazdığı ve başrolünde oynadığı “Vavien” filmiyle. Bunun onu rahatlattığını ve mutlu ettiğini görmemek imkansız. “Burhan rolünün üzerime yapışması meslek hayatımın sonu olurdu. Galiba atlattım” diyor.
Türk sinemasının durumunu nasıl buluyorsun?
Bence bir ülke kendi sinemasını yaratmak istiyorsa senaristlerin hikayelerini dinlemeli.
O zaman ülke kendi sinema dilini bulur. Sürekli yabancı hikayeleri taklit ederek nasıl bulacaksın? O zaman taklitçi bir zihniyet oluyor. Yani 70 tane filmin 70’inin de kendi hikayesi olsaydı çok daha ilginç bir hale gelebilirdi olaylar. Şu anda genelde beğenilmemesinin nedeni, bu filmlerin belli bir mantığı işletmesi.
Piyasa mantığı mı?
Piyasa mantığı evet. “Filmin daha çok izlemesi için kural budur” gibi konuşmaların doğru olarak kabul edilmesi. Bence bu doğru bir konuşma değil. Doğru konuşma, doğru ekiple doğru senaryonun çekilmesidir.
Şöhretle ve parayla nasıl başa çıkıyorsun?
Ben teklif beklemeyen bir oyuncuyum. “Bir şeyler yapalım mı?” diyen hep ben oldum. “Oradan bir şey gelmiş o rolü kabul edelim, bu gelmiş buna bakalım”ın kötü bir gidişat olduğunu erkenden anladım.
Ne bileyim mesela Burhan Altıntop’un filmi olsa, “Recep İvedik gibi, beş tane patlatsam arka arkaya da parayı götürsem” demez mi insan? Böyle bir teklif geldi mi sana?
Tabii. Bir dönem konuşuldu. Biz bunun iş yapacağını biliyorduk. Hiç o işe girmedim. Düşünmedim. Öyle anılmak da istemiyorum. Ben mesleği çok uzun süreli görüyorum. Onu yaptıktan sonra ne yapayım, nereye gideyim? Bir yere taşınmayı düşünmüyorum ki ben. Burada Cihangir’de yaşayacağım, arkadaşlarımla görüşeceğim, yeni projelerimizi konuşacağız, aslında mesleğin gerçeği bu. Buna başka anlamlar yüklemenin manası yok. Yoksa kıyma makinesi gibi ufak ufak çıkarsın öbür taraftan.
Röportajın tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz...