Rusya'da 'Türk Günü' rüzgarı

Rusya’nın kültür başkenti St. Petersburg’da “Türk Kültür Günü” rüzgârı esti.

Rusya'da 'Türk Günü' rüzgarı
Rusya'da 'Türk Günü' rüzgarı
GİRİŞ 02.06.2014 15:14 GÜNCELLEME 02.06.2014 15:20

 Aleksandrov Müzik Okulu Dans topluluğu öğrencileri tarafından Türk halk dansları gösterilerinin gerçekleştirildiği festivalde seyirciler kolbastıyla coştu. Ebru gösterisinin yapıldığı festivalde öğrenciler ellerine kına yaktı.

Mayakovskaya Halk Kütüphanesi bahçesinde düzenlenen festivale, aralarında üst düzey bürokratların da bulunduğu çok sayıda seçkin davetli katılırken, program renkli görüntülere sahne oldu.

KOLBASTI ŞOV SEYİRCİLERİ COŞTURDU

Programın açılışında Mayakovskaya Kütüphanesi Kültürel Programlar Dairesi Başkanı Olga Kosagor ve St. Petersburg Uluslararası İşbirliği Meclisi üyesi Margarita Mudrak kısa bir konuşma yaptı. Konuşmanın ardından sahneye çıkan Aleksandrov Müzik Okulu Dans Topluluğu öğrencileri Türk halk danslarından Reyhani, Harmandalı, Zeybek, Roman Havası, Delilo ve Misket havası oyunları başarıyla sahneye koydu. Grubun gerçekleştirdiği Kolbastı şov ise seyircileri coşturdu.

Art-Nota adlı müzik grubunun “Yeni Bir Dünya” şarkısı seyircilerden büyük alkış aldı. Kanun, darbuka ve dombradan oluşan “Neva” grubu konser verdi. Türk sanat musikisinden çeşitli parçalar sunan grupta, Türkçe parçalar başarıyla seslendirildi.

Programın ardından hamur işlerinden, tatlılara, salatadan içli köfteye kadar Türk mutfağından çeşitli lezzetler davetlilerin beğenisine sunuldu. Geleneksel kıyafetler giyen Türk öğrenciler de şerbet dağıttı ve misafirlere simit ikram etti.

TÜRK KÜLTÜRÜNÜ YAKINDAN TANIDILAR

Programın ardından Cihan Haber Ajansı (Cihan) mikrofonlarına konuşan St. Petersburg Uluslararası İşbirliği Meclisi üyesi Margarita Mudrak, programdan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Program sayesinde Türk kültürünü çok yönlü görme fırsatı bulduğunu ifade eden Mudrak, “Müzikler, şarkılar, ulusal çalgılar, kaligrafi, resim ve Türk mutfağından lezzetler gibi bir çok farklı etkinlik 7’den 70’e Petersburgluların ilgisini çekti. Buraya gelenler, sadece bu kültürü görme değil, aynı zamanda daha yakından ve derinden tanıma imkanı buldu.” dedi.

Özellikle son yıllarda St. Petersburg Rus-Türk Kültür Merkezi sayesinde sadece kendisinin değil, aynı zamanda Meclis’in bir çok üyesinin Türk kültürünü daha yakından tanıma imkanı bulduğunu kaydeden Mudrak, “Çünkü kültür merkezinde Türkçeyi öğrenmek, Türk müziğini tanımak, ulusal enstrümanlarınızı görmek ve nasıl çalınacağını öğrenmek ve onlara elinizle dokunma imkanınız var. Kısacası bir kültüre ne kadar yakın olursanız, o kültürün ruhunu o kadar iyi tanırsınız.” ifadelerini kullandı.

Uluslararası İşbirliği Meclisi Üyesi, Türkiye’de en çok İstanbul’u merak ettiğini, zengin bir tarihi mirasa sahip olan bu şehirdeki eski devirlere ait anıtları da yakından görmek istediğini söyledi.

OSMANLI KIYAFETLERİNİ DENEDİLER

Mayakovskaya Kütüphanesi Kültürel Programlar Dairesi Başkanı Olga Kosagor programın oldukça başarılı geçtiğini vurguladı. Festival kapsamında, insanların Osmanlı kıyafetlerini denemelerinin programa ayrı bir renk kattığını kaydeden Kosagor, “Organizatörlere teşekkür ederim. Kültür merkezi kütüphanemizde önceden de birçok program tertipledi. Yaptıkları programlarda hiçbir aksaklık olmaması beni oldukça şaşırtıyor. Rus-Türk Kültür Merkezi her şeyi çok güzel düşünmüş ve düzenlemiş.” dedi.

Festivalde, Margarita Mudrak’a teşekkür belgesi verilirken, Mayakovskaya Kütüphanesi temsilcisi Olga Kasagor’a, Ressam Esma İnce tarafından yapılan ünlü Rus Şair Mayakovskaya’nın karakalem portre çalışması Rus-Türk Kültür Merkezi temsilcisi Yunus Nadi Şen tarafından takdim edildi.

Programda Türk dansıyla izleyicileri büyüleyen öğrencilerden 8 yaşındaki Anastasya İdeyeva ise, şimdiye kadar Türkiye’ye hiç gidemediğini ifade etti. Türkiye’yi görmek istediğini söyleyen İdeyeva, “Türk kültürüyle ilk kez tanıştım. Türk danslarını çok seviyorum ve hepsini öğrenmek istiyorum.” şeklinde duygularını dile getirdi.

Özel bir reklam ajansında müdür olarak çalışan Yekaterina Dimitriyeva ise Rus-Türk Kültür Merkezi programlarına aktif olarak katıldığını belirtti. Dimitriyeva, Türk halk dansı dersleri aldığını ve bundan sonrada festivallere arkadaşlarını davet etmeye devam edeceğini söyledi.

Herzen Devlet Pedagoji Üniversitesi Öğretim Üyesi İrina Belih ise, Petersburglu Rus kızların Türkçe şarkı söylemesinden etkilendiğini, ilk kez gördüğü ebru sanatına da hayran kaldığını kaydetti.

TÜRK KINASINA BÜYÜK İLGİ

St. Petersburg Rus-Türk Kültür Merkezi ve Mayakovskaya Halk Kütüphanesi işbirliğiyle gerçekleştirilen programda ayrıca, Türk takıları ve süs eşyaları stantlarda davetlilerin beğenisine sunuldu. Festival çerçevesinde ebru gösterisi düzenlenirken, ebru sanatını denemek için davetliler kuyruğa girdi. Uzman kaligraflar, davetlilerin isimlerini özenle kağıda işlerken, Türk Ressam Esma İnce çocukların ellerine kınayla Türk motifleri çizdi.

Festival alanındaki duvarlara, davetlilerin resim çekilmesi için İstanbul’dan çeşitli manzaraların yerleştirildiği programda, davetliler Türk sultanlarının giydiği kıyafetlerle resim çektirme imkanı buldu.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'nin depremzedeler üzerinden çirkin algı operasyonuna 13 maddede cevap
CHP'nin Saadet'e gönderdiği vekil dönüyor! Saadet Partisi grubu düşebilir