Türkiye, Suriye'deki savaşı masada kazandı

Türkiye başarılı bir dizi diplomatik girişim ve kamuoyu baskısıyla tehditleri savuşturmayı başarmış durumda.

Türkiye, Suriye'deki savaşı masada kazandı
Türkiye, Suriye'deki savaşı masada kazandı
GİRİŞ 05.07.2015 05:27 GÜNCELLEME 05.07.2015 06:03
Bu Habere 66 Yorum Yapılmış

Ankara, son iki hafta içinde ülkeyi savaşla burun burana getiren iki tehditle karşı karşıya kaldı.

Bir: Rejimin desteği ile sınırında Carablus'tan Azez'a uzanan IŞİD tehlikesi. İki: Bölgede ilerleyen zamanlarda etnik çatışma çıkarma ihtimali yüksek olan bir nüfus mühendisliği girişimi.

Temmuz ayının ilk günlerinde ise bu iki cephede Türkiye'nin endişelerini azaltan gelişmeler yaşandı. ABD'nin hava saldırıları sonucu IŞİD'in Azez'e ilerlemesi yavaşladı. Ardından ABD, PYD'nin “etnik temizlik” iddiaları ve demografik planları nedeniyle sert bir şekilde uyarıldığını açıkladı.

Türkiye gazetesinden Ceren Kenar imzalı haberde; b
ir üst düzey yetkilinin açıklamaları, bu gelişmelerin Türkiye'nin son günlerde yürüttüğü aktif askeri diplomasisi neticesinde gerçekleştiğini gösteriyor.

BAŞARININ ARKASINDA SİYASİ DİSİPLİN VAR

Suriye'ye bir askerî müdahale gündemde değil, zira Türkiye bu müdahaleye gerek kalmadan başarılı bir dizi diplomatik girişim ve kamuoyu baskısı ile taleplerini ABD nezdinde kabul ettirmiş ve tehditleri savuşturmayı başarmış durumda. Bu diplomatik başarının arkasında ise bir dizi siyasi, diplomatik ve askeri girişim yatıyor.

IŞİD'in ilerlemesini ve PYD'nin girişimlerini yakından izleyen Türkiye, ilk önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüksek perdeden endişelerini dile getirmesi ile bu konudaki rahatsızlığını dünya gündemine taşımayı başardı. PYD'nin gayrı-demokratik uygulamalarına göz yuman ABD karşısında bu konuda bir kamuoyu oluşturuldu. Bunu Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun rejim ve IŞİD arasındaki işbirliğini somut olarak gösteren istihbaratı paylaşması izledi. Tüm bunlar olurken, hükümet askere IŞİD'le mücadele eden dost unsurların desteklenmesi konusunda direktif verdi ve askerden “Gerekli tüm tedbirlerin alınması” istendi.

'BU İŞİN ŞAKASI YOK' DEDİK

Türkiye, kırmızı çizgilerinin aşılması takdirinde askerî bir yaptırımı da içeren tüm seçeneklerin gündeminde olduğunu net bir şekilde ortaya koydu. Bunlar olurken, Türkiye sınırları içinde IŞİD ile irtibatlı olduğundan şüphe edilen birçok adrese polis baskını ve bir dizi tutuklama gerçekleşti. Hükümet, uluslararası kamuoyuna “bu işin şakası yok” mesajını verirken, başarılı bir kamu diplomasisi atağı ile hem ulusal hem de uluslararası medyada gündemi kendi endişelerini yansıtacak şekilde belirledi. Bunun sonucunda ise, ABD Mare hattında ilerleyen IŞİD'e karşı beş ayrı hava operasyonu düzenledi. Buna ek olarak PYD'ye Türkiye'nin endişelerini ilettiğini açıkladı.

Türkiye-ABD Ortada Buluşuyor

Hürriyet gazetesinden Verda Özer de  Ankara'dan üst düzey bir yetkilinin ağzından "PYD ile mesajlarımız gidip geliyor. Diyalog kanallarımız açık. Türkiye'nin PYD ile ilişkisi, onların tutumuna bağlı. Tel Abyad, PYD için sınama alanı." diye yazdı. Tam da, "Türkiye Suriye Kürtlerine müdahale etmeye hazırlanıyor" iddialarının havada uçuştuğu bu günlerde.

ABD ile Uzlaşma

Bu değişim, Türkiye'nin ABD ile Suriye Kürtleri konusunda orta yolda buluştuğunun
göstergesi.

Zaten ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'in evvelsi gün "Türkiye ve ABD'nin
kuzey Suriye'de endişeleri ortak" açıklaması da, bunu doğruluyor.

İki ülke arasında Suriye konusundaki 2. pürüz de yavaş yavaş ortadan kalkıyor gibi
görünüyor. Yani: Esad meselesi.

Görünüşe göre Ankara ABD'nin "Suriye'de öncelik IŞİD" düsturunu kabûllenmiş.
Yetkilinin "IŞİD giderse zaten Esad da gider" sözleri, bunun sinyalini veriyor.
Bu değişimin ilk işaretini ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu vermişti. Mayıs
sonunda Çavuşoğlu'na eğit-donat programının Esad'ı da hedef alıp almadığını
sorduğumda, "öncelik tabii IŞİD'le mücadele" yanıtını vermişti.

Yetkili sözlerini, Ankara-Washington arasında müzakerelerin yoğunlaştığını
söyleyerek bitiriyor.

Tercümesi: Aradaki makas kapanıyor. Dolayısıyla sahada faaliyet hızlanıyor

YORUMLAR 66
  • hudaibia 8 yıl önce Şikayet Et
    Yetenekli diplomaları varken, batı Trakya ve kıta sahanlığı teziyle Ege'de burnumuzun ucundaki Adaları dahi geri alabiliriz. Yeter ki internasyonal kurumlara bu mes' elemizi izah edebilesin.
    Cevapla
  • corti 8 yıl önce Şikayet Et
    şimdiye kadar saçma bir politika izledik artık gücümüzü göstermeli ve bölgeyi temizlemeyiz rakkaya kadar her yer de 1700 yılından beri ümmetin sancağı olan şereflilerin en şereflisin al sancağımız dalgalanmalı .. kaldı ki orada ki halkın türkiye dışında bir beklentisi yok..
    Cevapla
  • davutoğlu 8 yıl önce Şikayet Et
    iki yıl önce davutoğlu dışişleri bakanıyken ne demişti: "suriyenin kuzeyinde devlet kuracak kadar kürt nüfusu yok." peki şimdi ne oldu? bu mu sizin başarı dediğiniz, feraset dediğiniz? aynel arab'a barzaninin güçlerini ülkemizden taşımaya izin verin, süleyman şah türbesini koridorun önüne engel olduğu için geri çekin, sonra felaket kapıya dayanınca bacak kadar çocuk da tehlikenin farkına varır.
    Cevapla
  • Ali 8 yıl önce Şikayet Et
    Hmmm belli,eski tanklarlan savas kazaniyoruz! Onun icin birisi Höööst dedimi,oturudugumz yerden kalkamiyoruz
    Cevapla
  • omen 8 yıl önce Şikayet Et
    Yok böyle bir şey. Abd, Türkiye'yi böylesine basit manevralarla ikna edebiliyorsa, bu başarı değil, dramdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
TOKİ, 33 ilde arsa satışı yapacak
Ergin Ataman'dan Siyonist tehdide cevap: Türk vatandaşıyım bana hiçbir şey yapamazsınız!