Avrupa PKK'lıları nasıl sümen altı etti?

Avrupa'ya yönelik "terör isyanı"nın gerekçelerinden biri de "iade krizi". 15 yılda 237 ismin AB ülkelerinden iadesi istendi, hiçbiri kabul edilmedi. Peki ama neden?

Avrupa PKK'lıları nasıl sümen altı etti?
Avrupa PKK'lıları nasıl sümen altı etti?
GİRİŞ 20.05.2011 15:12 GÜNCELLEME 20.05.2011 15:12
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Özgür Cebe'nin haberi

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, İstanbul'da düzenlenen En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı'nda yaptığı, "Hala terör örgütüne destek sağlayan ülkeler var" sözleri ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in Usame Bin Ladin'in öldürülmesini değerlendirirken, PKK konusunda da aynı duyarlılığın gösterilmediğinden yakınmasının altındaki gerekçelerden birinin "iade edilmeyen teröristler" olduğu belirtildi. Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı kayıtlarına göre, son 15 yılda başta PKK ve Hizbullah olmak üzere çeşitli illegal terör örgütü üye ve yöneticisi konumunda bulunan 237 kişi hakkında iade talepnamesi düzenlenip Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne gönderildi.

TEK BİR İADE BİLE OLMADI

Ancak İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan ve en tehlikeli teröristler sıralamasında bile yer alan PKK ve Hizbullah'ın bazı yöneticilerinin tüm delillere rağmen Avrupa Birliği'ne üye birçok ülke tarafından iade edilmedikleri, kendi ülkelerinde kısa bir tutukluluğun ardından ya serbest bırakıldıkları ya da başka bir ülkeye sınır dışı edildikleri belirtildi. İade talepnamesiyle birlikte, iadesi istenen suçlular için delil dosyası da oluşturup ilgili ülkeye gönderen Türkiye'nin, bugüne kadar hiçbir iade talebinin kabul görmediği ifade edildi.

AVRUPA'DA DOLAŞIYORLAR

Diyarbakır 4, 5 ve 6. Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri'nde ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle gıyabi tutuklu olarak yargılanan PKK'nın önde gelen isimlerinin dönem dönem AB ülkelerine giriş- çıkış yaptıkları kaydedildi. Türkiye'de yargılanan, AB ülkelerinden iadeleri talep edilen Ali Haydar Kaytan, Nuriye Kesbir, Abdurrahman Çadırcı, Rıza Altun, Muzaffer Ayata, Sabri Ok, Zübeyir Aydar, Remzi Kartal, Nizamettin Toğuç başta olmak üzere çok sayıda PKK'lının, AB ülkelerinde dolaştığı Türk istihbarat raporlarına da yansıdığı vurgulandı. Ancak bu isimlerin yakalanıp iadesi istendiğinde, "İkna edici delil bulunamadığı" gerekçesiyle taleplerin geri çevrildiği bildirildi.

Yakalanıp bırakıldılar

Sabri Ok: Diyarbakır'daki KCK Ana Davası'nın 1 numaralı sanığı. Gıyabi tutuklama kararı var.

Muzaffer Ayata: PKK'nın Avrupa'daki mali işlerinden sorumlu olduğu belirtiliyor. Almanya'da "PKK adına haraç toplamaktan" tutuklandı. Ancak "Yeterli kanıt yok. Kürt siyasetçisidir" denilerek serbest bırakıldı, iade talebi geri çevrildi.

Enver Aydar: Zübeyir Aydar'ın kardeşi Resul kod adlı Enver Aydar Fransa'nın başkenti Paris'te yakalandı ancak iade talebi reddedildi.

Sait Çürükkaya: Almanya'nın Hamburg kentinde yakalandı. Savcılık kayıtlarında "ölüm makinesi" olarak geçiyor. 1993-99 yıllarında, 97 eylemde 37 güvenlik görevlisinin şehit edilmesinden sorumlu tutuluyor.

Nedim Seven-Rıza Altun: Türkiye'nin Fransa'dan iadesini istediği bu iki isim için Fransa üst düzey polis ve savcılarından oluşan bir heyet Diyarbakır'a gelerek haklarında bilgi aldı. İade istemleri reddedilerek her ikisi de serbest bırakıldı.

Zübeyir Aydar: ABD, uluslararası uyuşturucu kaçakçısı ilan etti. İsviçre ve Ürdün pasaportlarıyla Avrupa ülkelerine giriş ve çıkış yaptığı belirlendi ancak yakalanmadı.

Mehmet Fatih Anal: Hizbullah'ın şûra üyesi. İsviçre'de yakalandı. İade talebine "İkna edici delil yok" denilerek olumsuz cevap verildi.

Sabah

YORUMLAR 6
  • Uğur 12 yıl önce Şikayet Et
    Değerli OKURLAR. Bu memleketin bir genç ferdi olarak şunu anlamakta zorluk çekiyorum artık, bizim avrupa ile ne işimiz olur ab birliği bizim neyimize onlar titanic gemisi gibi batmaya yüz tutmuş biz onların kurtarıcısı olmaya neden gidiyoruz anlamıyorum. Bu gün almanya fransa belçika isveç yunanistan vb. gibi ab üyeleri terör örgütüne milyar dolarlık yardımda bulunan ülkeler değil mi ? ve terör örgütü baş elemanlarını finansmanlarını ülkesinde barındıranlar bunlar hala avrupa diye bağırıyoruz. Bizim ab işimiz olmamalı TÜRK milleti aciz bir toplum değil, ab aciz bithat ve kötü emelleri olan bir birliktir hiç bir zaman bizim iyliğimizi büyümemizi içine sinderememiştir. Elinden geldi kadarıyla ülkemizin ekonomisini yok etmeye çalışmıştır. Elbet bilmediğim daha çok şey vardır...
    Cevapla
  • Tamer Demirbozan 12 yıl önce Şikayet Et
    Artık ateşn Avrupaya da düşmesi gerekiyor. Düşen ateşinde Avrupa yıda yakması gerekiyor. Çok aptalca gelebilir fikir ama Avrupa'da karşıt terör eylemleri uygulanmadığı sürece, PKK gibi bir örgüt silahlı eylemler yapmadığı sürece Avrupa da Avrupa bu teröristleri iade etmez. Dünyada istediğiniz kadar İnterpol gibi kuruluş var deyin hikaye okursunuz, masal anlatırsınız.
    Cevapla
  • tuncay tezel 12 yıl önce Şikayet Et
    ÇOK BASİT. SOSYALİST AVRUPA, SOSYALİST PKKYI DESTEKLER. Bizim yapacağımız şey, Türk İslam senteziyle büyük birliğimizi kurmaktır. Bizim kendimizden ve Müslümanlardan başka dostumuz yoktur.
    Cevapla
  • arif yılmaz 12 yıl önce Şikayet Et
    Alman hakim vermezler diyordu... Hani geçenlerde alman hakim bir davayla ilgili olarak "biz isteriz ama vermezler" diyordu..Kendilerinin ne yaptıklarının farkında olduklarının en iyi ispatı bu sözler...Adam mütekabiliyet uygulanacağını biliyor...
    Cevapla
  • Eren Dumuş 12 yıl önce Şikayet Et
    açılım sayesinde bu sorunda ortadan kalkacak. nasılmı?? çok basit.. artık terör suç olmaktan çıkacağı için bu adamlar ''arananlar'' statüsünden çıkacak.meclise gelip siyaset yapacaklar.yaşasın pkk açılımı!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İnanılmaz olay! Evsiz kişi bir yıl boyunca dolabından yiyecekleri böyle çaldı...
Pistte korku dolu anlar! Dev uçak az kalsın çakılıyordu