Trump'ın Kudüs kararına BM'den ilk yorum

Birleşmiş Milletler (BM), ABD Başkanı Donald Trump'ın, Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması kararını askıya almasının 'akıllıca bir karar' olduğunu bildirdi.

Trump'ın Kudüs kararına BM'den ilk yorum
Trump'ın Kudüs kararına BM'den ilk yorum
GİRİŞ 01.06.2017 20:18 GÜNCELLEME 01.06.2017 20:18

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, Kudüs'ün statüsünün müzakere edilerek siyasi uzlaşıyla çözülmesi gereken temel bir konu olduğunu söyledi.

Dujarric, "ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması kararının askıya alınması akıllıca bir karar. Genel Sekreter, bu kararın barış sürecinin yeniden başlamasına katkıda bulunmasını umut ediyor." dedi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Trump'ın Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması kararını şimdilik askıya aldığı kaydedilmişti. Açıklamada, "Kimse bu adımı, Başkan'ın (Trump) İsrail'e ve ABD-İsrail ittifakına güçlü desteğinden geri adım olarak görmemeli. Trump, İsrail ile Filistin arasında barış görüşmelerinin şansını artırmak ve ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarını savunmak amacıyla bu kararı almıştır." ifadesi kullanılmıştı.

Trump, kampanya döneminde birçok kez Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağı vaadinde bulunmuştu.

ABD Kongresi, 1995 yılında Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan yasayı kabul etmiş ancak o tarihten bu yana görev yapan başkanların tamamı ülke çıkarlarını gerekçe göstererek büyükelçiliği Tel Aviv'de tutmuş ve kentin statüsüyle ilgili yürütülen müzakerelere destek vermişti. ABD başkanları 1995'ten bu yana yasadaki ilgili maddeyi kullanarak 6 aylığına elçilikle ilgili kararı erteliyordu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TOKİ, 33 ilde arsa satışı yapacak
Anne ve bebeğine önce otomobil, sonra kamyonet çarptı! Mardin'de feci kaza