Türk mühendisin büyük başarısı

Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü’nün düzenlediği “Hafif İş Jeti Tasarım Yarışması”nda birincilik ödülünü Türk pilot ve uçak mühendisi Pamir Sevinçel’in de olduğu ekip kazandı

Türk mühendisin büyük başarısı
Türk mühendisin büyük başarısı
GİRİŞ 23.07.2017 07:23 GÜNCELLEME 23.07.2017 07:23
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

İşadamlarının seyahatlerinde kullanması için yeni uçak modelleri geliştirmeyi hedefleyen dünyanın en prestijli ve en büyük havacılık kurumlarından Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü, her yıl tasarım Yarışmaları düzenliyor. Enstitünün bu yılki yarışmasında, “Hafif İş Jeti Tasarım Birincilik Ödülü”nü, Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden uçak mühendisi lisansını alan Pamir Sevinçel’in de olduğu ekip kazandı. 

Sevinçel’in de parçası olduğu Georgia Teknoloji Enstitüsü mezunu yedi kişilik ekibin tasarladığı altı ve sekiz kişilik jet uçakları 2020’den itibaren gökyüzünde olacak.  

Yarışma şartnamesinin oldukça zor olduğunu belirten Pamir Sevinçel, şunları söyledi: “Tasarladığımız uçak, 5-10 yolcu kapasitesindeki iş jetlerinden biri. Tasarımın öncelikle ABD’de bulunan kısa pistlere inebilmesi gerekli. En az 2 bin 500 deniz mili (4 bin 630 km) menzille giderken hızının saatte 900 kilometre olması, 14 bin metreden uçması da şarttı. Dört ay içinde onlarca tasarım yaptık ve Coronis ile yarışmaya katılarak birinci olmayı başardık. Ekipteki tek Türk olmak benim için  büyük gurur.” 

DÜNYANIN ETRAFINI HAVADAN DOLAŞAN İLK TÜRK

Pamir Sevinçel, pek çok ilke imza atan pilot Tufan Sevinçel’in oğlu. Tufan Sevinçel, Airbus 320, Mig-15, L-29, YAK 52, gibi 30’dan fazla uçakla uçarken; planör, deniz uçağı, kızaklı uçak, helikopter ve nakliye pilot lisanslarına sahip. Sevinçel, adını 2009’da tek motorlu uçakla 12 ülkeyi gezerken dünyanın etrafını havadan dolaşan ilk Türk olarak duyurdu.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 24
  • alper 6 yıl önce Şikayet Et
    Amerikada yapilan bir icraat beni ve ulkemi alakdar etmez.zaten ülkemede bir faydasi yok.O zimbirtiyi icat eden 5 vakit namazli abdestli müslüman olsa yine boş.sonucta ABD yararina yapilan bisey.Bizimkilerde Türk mühendis yapmis bilmem neee havalarina giriyor.Uyan ülkem uyan kiymetini bilmedigin vatandaşlar mühendisler kime hizmet etmeye gidiyor hanerin varmi sahip cik sahip artik.
    Cevapla
  • Hakkı hoca 6 yıl önce Şikayet Et
    Türk dediğiniz kişi Türk vatandaşı mı.
    Cevapla
  • Seyf 6 yıl önce Şikayet Et
    Muhtemelen değildir
    Cevapla
  • ereglili 6 yıl önce Şikayet Et
    cahil misin birader sen ? ad soyada bak . arti cifte vatandas olsa ne olacak . sonucta basari . tebrik edecek yere yaotigin bos yoruma bak
    Cevapla
  • Hasan 6 yıl önce Şikayet Et
    Bizim mühendisler fabrikalardaklima altında oturup ustalara ahkam kesmekle meşkuller.çogu vardiya yazıp maaş alıyor mühendislik bumu ego desen tavan hepsinde ne ürettın ne icat ettın desen hiç bişey adları mühendis makina mhndisi olupta kumpas okumayı bile bilmiyorlar eee adı makina mühendisi bilgi sıfır tornacı çırakları bile dahabilgili ama artistlikte üstlerine yok.yani ülkemizde mühendislik çok başit vardıya amiri ol parayı al yazık çok yazık.amerika lazer silahı yaptı mühendislerimize duyurulur.
    Cevapla
  • Tarik 6 yıl önce Şikayet Et
    Haklisinda ben uzerime alinmadim...Neredeyse ulkemin heryerinde agir sanayide hizmetimiz var , tulum giyer omzuma malzemeyi vurur ustalarima yardim da ederim , boyle yapinca muhendis oldugumu bile anlamiyorlar ancak elin yabancisiyla is icabi carpisinca uyaniyolar... Ulkemin stratejik yerlerinde calisan muhendislerin mutlaka en dip isi bile bilmesi gerekirki bir gelistirme yapabilsinler , malesef universite ve devlet sektorumuz bu konuda cok eksik..herneyse bazilarimiz elinden geleni yapmaya calisiyor yani..nasipse doktora yapicam , belki 10 yil sonra ogrencilere konum ile ilgili aktarmalar yapmama olanak tanirlar...
    Cevapla
  • Ali 6 yıl önce Şikayet Et
    Coronis ne??? Türk projesi diyorsunuz ama adı amerikalı. Nasıl Türk bu? Kazanmasından belli zaten!!!
    Cevapla
  • Devam.... 6 yıl önce Şikayet Et
    Ulkemizde jet roket bor ust duzey yazlim uzay teknoliji sadece savunma sanayi icin univeesite ve hidrojen bolumleri acilmasi gerek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bedava dağıttı, duyan oraya koştu! Markette 30 TL
İsrail'e silah sevkiyatı kararı ABD'yi karıştırdı: Biden görevden alınsın