AB'den İran'da Trump'ı baypas adımı!

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile ticaret yapan şirketlere yaptırım uygulama kararı almasının ardından bu ülkeyle imzalanan nükleer anlaşmayı korumaya ve ticareti sürdürmeye çalışan Avrupa Birliği’nden dikkat çekici bir adım geldi.

AB'den İran'da Trump'ı baypas adımı!
AB'den İran'da Trump'ı baypas adımı!
GİRİŞ 26.09.2018 09:22 GÜNCELLEME 26.09.2018 10:02

New York’ta bir araya gelen AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile Rusya, Çin, İran, Fransa, İngiltere ve Almanya dışişleri bakanları yeni bir finansal mekanizma üzerinde anlaştı.

‘Özel Amaçlı Araç’ adı verilen yeni mekanizma, İran’ın ihracat ve ithalat ödemelerinin yapılmasını sağlama ve bu ülkeyle meşru iş yapan şirketleri destekleyip güvence verme amacı taşıyor. ABD’nin çekilme kararı aldığı İran ile nükleer anlaşmayı korumak ve Tahran’ın bu anlaşmaya tam bağlı kalmasını sağlamak amacıyla formüller üreten AB’nin son adımı siyasi karar niteliğinde.

 

 

DETAYLAR BELLİ DEĞİL

Yeni mekanizmanın nasıl işleyeceğine ilişkin detaylar üye ülkelerden teknik uzmanların katılımıyla yapılacak bir toplantıda belirlenecek. Washington ise 4 Kasım’dan sonra İran ile ticareti sürdüren şirketlerin yaptırımdan kaçamayacağı konusunda AB’yi uyarmayı sürdürüyor. Bu yılki rakamlar AB-İran ticaretinin aylık 2 milyar Euro seviyesinde olduğunu gösterse de geniş çaplı çekilmeler nedeniyle bu seviyenin korunması oldukça zor gözüküyor. Peugeot, Renault, Deutsche Telekom ve Airbus gibi önemli Avrupa şirketleri mayısta İran’dan çekildi. Havayolu şirketleri Air France ve British Airways de bu ülkedeki operasyonlarına son verdi. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İnanılmaz olay! Evsiz kişi bir yıl boyunca dolabından yiyecekleri böyle çaldı...
KDV hilesiyle büyük soygun