İran'ın kaderi birçok ülkenin geleceğini belirleyecek

ABD ve İran arasındaki gerilimin yükselmesi ve ABD'nin Ortadoğu'ya takviye askerler göndermesi İran sorununun ne olacağı ve nasıl sonuçlanacağına ilişkin soruları tekrar gündeme getirdi. Konuya ilişkin M5 dergisine yazan Mehmet Kancı, 'İran'ın kaderi birçok ülkenin geleceğini belirleyecek.' ifadelerine yer verdi.

İran'ın kaderi birçok ülkenin geleceğini belirleyecek
İran'ın kaderi birçok ülkenin geleceğini belirleyecek
GİRİŞ 26.05.2019 15:50 GÜNCELLEME 26.05.2019 15:52
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Ortadoğu'ya ABD'nin yeni askerler göndermesi, Körfez ülkelerine ait gemilerin saldırıya uğraması bunun yanı sıra Irak'ta ABD varlıklarına saldırı düzenlenmesi İran'a yönelik olası müdahaleleri tekrar gündeme getirdi.

 

 

İran'ın kaderi bir çok ülkenin geleceğini belirleyecek başlığı ile M5 dergisine gündemi değerlendiren Mehmet Kancı, "Amerika Birleşik Devletleri bununla da yetinmeyerek, İran’ın Buşehr nükleer kapasitesini artırmaya yönelik girişimlerinin de yaptırım kapsamına alınacağı uyarısında bulundu. Tahran yönetiminin yalnızca enerji satışını değil, ülke içerisinde elektrik kullanımını dahi tehdit eden bu yaklaşımın hedefinin İran toplumunu Taş Devri”ne geri göndermek olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır." dedi.
 
Tamamı M5 dergisinde yayımlanan yazıda dikkat çeken detaylar ise:
 
YENİ METOT VENEZUELA’DA
 
2009-2012 yılları arasında Mahmud Ahmedinejad’ın Cumhurbaşkanlığı döneminde reform talebiyle ortaya çıkan “Yeşil Hareket”in başarısızlığı, Washington’u, İran’daki rejimin ancak dışarıdan müdahaleler yoluyla yıkılabileceğine ikna etti. İran petrollerini millileştiren Başbakan Muhammed Musaddık’ı 1953’te deviren CIA darbesini ya da eski Doğu Bloku ülkelerinde sahneye konan ancak artık verim alınamayan Renkli Devrimleri tekrarlamak mümkün olmadığına göre Beyaz Saray’daki şahinlerin yeni bir metot bulması gerekiyordu.
 
Bu metot, bugün Venezuela’da senaryosu ileri bir safhaya ulaşmış olan, hedef ülkenin su, gıda ve enerji güvenliği alt yapısını çökerterek ekonomik ve sosyal çalkantılara yol açılması olarak belirlendi. İran’ın kapalı yapısı nedeniyle Venezuela kadar detaylı bir şekilde gözlemleyemesek de Tahran rejiminin ekonomik sistemine kurulan kapan yaklaşık bir yıldır ülkedeki kamyoncuların bitmeyen grevler düzenlemelerine, çeşitli kentlerde ani gelişen protesto eylemlerine ve sosyal medya üzerinden uluslararası topluma ulaştırılan sivil itaatsiz mesajlarına ivme kazandırmış durumda.
 
Bu ekonomik kapanın son adımı ise 5 Kasım 2018 tarihinde başta petrol ithalatı olmak üzere İran’ın enerji ve gemicilik sektörüne getirilen yaptırımlar oldu. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 8 ülkeye Mayıs ayına kadar tanınan muafiyetin de sona ermesiyle dünyanın kanıtlanmış dünya rezervleri açısından dördüncü sırasındaki İran’ın bu kaynaktan gelir elde etme imkânı neredeyse sıfırlandı.
 
Amerika Birleşik Devletleri bununla da yetinmeyerek, İran’ın Buşehr nükleer kapasitesini artırmaya yönelik girişimlerinin de yaptırım kapsamına alınacağı uyarısında bulundu. Tahran yönetiminin yalnızca enerji satışını değil, ülke içerisinde elektrik kullanımını dahi tehdit eden bu yaklaşımın hedefinin İran toplumunu Taş Devri”ne geri göndermek olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
 
AVRUPALI TARAFLAR CESARET GÖSTEREMEDİ
 
İran'ın yeni yaptırım sürecine yanıtı ise önce JCPOA Anlaşması’nın taraflarına imzalarına sahip çıkmaları yönünde çağrı yapmak oldu. Ancak ABD ile hâlihazırda başları F-35, NATO katkı payı ve Kuzey Akım-2 Projesi nedeniyle belada olan anlaşmanın Avrupalı tarafları Fransa, Almanya ve İngiltere bu cesareti gösteremedi.
 

YORUMLAR 10
  • Urfalı 4 yıl önce Şikayet Et
    Müslümanın müslümandan başka dostu yoktur Bu Dost Tabiki batı Uşakları Deyil gercek muslumanlar
    Cevapla
  • Cenderme 4 yıl önce Şikayet Et
    İran 55 milyon Türk'ün yaşadığı dost bir devlettir
    Cevapla
  • ikilon 4 yıl önce Şikayet Et
    oha
    Cevapla
  • Ordulu 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye de dik duramadı malesef. Halen kafirlerle oyun oynuyoruz. Ipler zaten koptu, bari müslüman kardeşlerle bir saf da durmaya gayret edelim. Yeniden güven tazeliyelim. Amerikan üsleri kapatın artık !!!!
    Cevapla
  • atalay hamdi 4 yıl önce Şikayet Et
    şu mübarek ramazan ayının yüzüsuyu hürmetine Allahım amerikayı ve siyonistleri kahreylesin o hava attıkları övündükleri uçak gemileri silahları denizlerin dibine çakılsın inşallah Amiin
    Cevapla
  • serkan 4 yıl önce Şikayet Et
    ne dünya be, astığı astık kestiği kestik. bu şeytanın başı ancak karşılıksız dolar basması engellendiği zaman kopar, yoksa sonu yok. adam bir kaç kuruşluk kağıt parçalarıyla istediğini elde ediyor ve teorik olarak bunun sonu yok, ta ki birileri çıkıp bu doların karşılığını soruncaya kadar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden madenlerini sömüren ABD'li dev Apple'a karşı hamle
Dünya bu görüntüyü konuşuyor! Üniversitenin binasına keskin nişancı yerleştirdiler