Yemen halkı dış yardımlarla geçiniyor

Yemen'de "Arap Baharı"nın etkisi ile son 2 yılda yaşanan siyasi kriz ve istikrarsızlığın ülke genelinde büyük bir ekonomik çöküşe neden olduğu belirtiliyor.

Yemen halkı dış yardımlarla geçiniyor
Yemen halkı dış yardımlarla geçiniyor
GİRİŞ 03.08.2012 14:11 GÜNCELLEME 03.08.2012 14:11

Ramazan ayına girilmesi ile birlikte nüfusun yoksul kesimi günlük gıda temininde gittikçe zorlanırken, Birleşmiş Milletler (BM) ve BM Çocuk Fonu (UNICEF) başta olmak üzere uluslararası kuruluşların çağrısı ile yapılan "dış yardımlar" yoksul kesimin dayanağı oluyor.

Türkiye'den de insani yardım çağrılarına kulak veren "Kimse Yok Mu" Derneği Yemen'de 2 bin aileye gıda yardımında bulundu. Derneğin Konya Şubesi gönüllüleri, yaklaşık 10 tonluk gıda yardımını ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı.

Basindeva yardımların yapılış şeklinden memnun

Yemen Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) hükümeti Başbakanı Muhammed Selim Basindeva, "Türkiye'nin yardımları karşılıksız ve ihtiyaç sahipleri rencide edilmeden yapılıyor" dedi.

Basindeva, dernek gönüllülerini Türkiye'nin Sana Büyükelçisi Fazlı Çorman ile birlikte kabulü sırasında, Türkiye'nin bu tip insani yardımlarda çok başarılı olduğunu ve yardımları birinci elden ihtiyaç sahiplerini rencide etmeden ulaştırdığını ifade etti.

Başbakan Basindeva, "Türkiye, geçiş süreci içerisinde olan Yemen halkına baştan beri destek oldu. Bizim Türkiye'den beklentilerimiz oldukça fazla ve Türkiye örnek bir ülke. İnsani yardım konusunda Türkiye her zaman karşılıksız ve tamamen dostça bir yol izliyor, bu da bizi mutlu ediyor'' şeklinde konuştu.

Akaryakıt kıtlığı tarımı da vurdu

Halk ayaklanmalarıyla birlikte ülkenin petrol ve doğal gaz yataklarının bulunduğu doğu bölgelerinde güvenliğin sağlanamaması üretimi yüzde 50'lere kadar geriletti.

Yabancı petrol şirketleri güvenlik gerekçesiyle üretimi yavaşlatırken, devrim öncesinde litresi 65 cent olan benzin fiyatı krizle birlikte 1.2 dolara yükseldi.

Ülkede mazot fiyatlarının artışı sebze ve meyve üretimini yarı yarıya azalttı. Azalan üretimle birlikte pazar fiyatlarında büyük bir artış yaşanırken, yoksul halk günlük temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi.

İçme suyu krizi kapıda

Öte yandan, Yemen'in bir diğer sorunu içme suyu. Özellikle muson mevsiminin kurak geçmesiyle kuyu sularının gittikçe çekildiği, Ramazan ayı ile birlikte yeni krizlerin kapıda olduğu belirtiliyor.

Başkent Sana ve kuzeyindeki Amran, Hacce ve Saada gibi yüksek kesimlerdeki kentlerde şebeke suları kesilirken, önceden tonu 800 Yemen riyali (3 dolar) olan kuyu suları, bugün 2 bin riyalden (8 dolar) satılıyor.

Terör olayları ve iç savaş 150 bin aileyi evsiz bıraktı

Özellikle ülkenin ayrılıkçı yapıya müsait olan güney bölgelerinde El Kaide ile ordunun savaşa girmesi bu bölgelerde yaşayan halka büyük bir darbe vurdu.

İç güvenliğin sağlanamadığı kentlerde meydana gelen şiddet olaylarından kaçan 150 bin aile, başta Aden olmak üzere bölgedeki kamplara yerleştirildi. Devlet yardımı göremeyen halka, bölgenin zengin aileleri zekat vererek destek oluyor.

850 Bin Afrikalı mülteci

Yemen'deki insanlık dramı sadece yerel halkı değil, yıllardan beri bölgede bulunan 850 bin mülteciyi de etkiliyor.

Öte yandan Somali ve Etiyopya'da devam eden iç savaşlar, bu bölgelerden Yemen'e büyük bir mülteci akınına sebep oluyor. Kıyı bölgelerde yoğunlaşan mülteci nüfusu, evsizliğin yanı sıra açlık ve hastalıklarla da mücadele etmek zorunda kalıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Anne ve bebeğine önce otomobil, sonra kamyonet çarptı! Mardin'de feci kaza
Özgür Özel'in 23 Nisan çocuğuna koltuk tembihi!