Kartal AİHL Google Science Fair'de finalde

Google‘ın internet üzerinden gerçekleştirdiği bilim ve mühendislik yarışması olan Google Science Fair'in bölgesel finalistleri açıklandı.

Kartal AİHL Google Science Fair'de finalde
Kartal AİHL Google Science Fair'de finalde
GİRİŞ 19.07.2016 12:12 GÜNCELLEME 19.07.2016 12:13

Dünya genelinde gerçekleştirilen yarışmanın bu yılki bölgesel finalistlerinden biri de Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin hazırladığı proje oldu.

Gençlerin yenilikçi yönlerini ortaya çıkarmalarını ve çevresel sorunlara çözüm üretmelerini sağlamak amacıyla düzenlenen Google Science Fair,  dünyanın en prestijli proje yarışması olarak kabul ediliyor. Kartal AİHL öğrencilerinden Nureddin Kamadan ve Muhammed İkbal Baykal'ın hazırladıkları "Production and Development of an Electronic Reading Device for the Visually Impaired" adlı proje Avrupa bölgesinden seçilerek dünyanın en iyileri arasına girmeyi başardı ve finalist projelerden biri oldu.

Projede görme engelli bireyler için tabletlerle uyumlu çalışabilen bir elektronik okuma cihazı tasarlayan öğrenciler, görme engelli bireylerin eğitim alanında yaşadıkları sıkıntıları çözmeyi amaçlıyor.  Prototipi hazır hale getirilmiş olan cihaz ile görme engelli bireyler tablet ekranındaki yazıları Braille alfabesiyle yazılmış gibi okuyabiliyor. Bu işlem için elektronik devre ve bir bileklik tasarlanmış. Bilekliğin üzerinde titreşim motorları bulunuyor, tablet ve geliştirilen okuma cihazı arasındaki bağlantı ise bluetooth sayesinde kablosuz olarak gerçekleştiriliyor. Kullanıcı tablet üzerindeki metinlere ve geometrik şekillere dokunduğunda bileklikte yer alan titreşim motorları aktif hale geçiyor. Bu titreşimleri takip eden görme engelli birey tablet üzerinden okuma yapabiliyor.

Kartal AİHL öğrencileri finalde başarılı olmaları durumunda Amerika'nın Kaliforniya Eyaletinde gerçekleştirilecek fuara katılma hakkı kazanacak ve Google Grand ödülü, Scientific American yenilikçilik ödülü, National Geographic araştırmacı ve Virgin Galactic liderlik ödülü gibi önemli ödüllerin sahibi olabilecek.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fed, piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı
1 Mayıs gösterileri adı altında yasa dışı sol örgütler polise saldırdı