Eğitim müfettişleri yönetmeliği değişti

Eğitim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliği yayınlandı. Sadece Eğitim Müfettişlerinin değil eğitim camiasın tamamının yakından takip ettiği bu yönetmelikteki önemli değişiklikler yapıldı.

Eğitim müfettişleri yönetmeliği değişti
Eğitim müfettişleri yönetmeliği değişti
GİRİŞ 24.06.2011 17:16 GÜNCELLEME 24.06.2011 17:16

A. Müfettiş alımıyla ilgili değişiklikler.

1. Sınav konuları ve ağırlıklarında değişiklik yapıldı, % 30 olan “özel alan bilgisi” kaldırıldı.

2. Müfettiş yardımcısı alımında sınavı kazanan adaylar kura ile atanırken şimdi 10 il tercihi yapabilecekler.

3. Müfettiş yardımcıları, doğdukları, son görev yaptıkları, kendilerinin ve eşlerinin nüfusa kayıtlı olduğu illere atanamıyordu artık atanabilecek.

4. Sınavı kazanarak göreve başlayanlara 40 saatlik hazırlayıcı eğitim getirildi.

5. Görev başında yetiştirme eğitimi 240 saatten 120 saate düşürüldü. En başta bu eğitim 1200 saat idi, süresi gittikçe azaltılıyor. Bu eğitim, Üniversiteler veya Hizmetiçi Eğitim Merkezlerinde verilirken şimdi Valilikler verecek.

6. Üç yıl yardımcılık sonunda girilecek yeterlik sınavı konuları ve puan ağırlıkları değişti.

B. Atamaya ilişkin değişiklikler

1. Yönetmelikteki en önemli değişiklik eğitim müfettişlerinin bir ilde en fazla 8 yıl çalışmayla sınırlandırılması. Daha önce böyle bir sınır olmadığı için bir ilde uzun yıllar çalışılabiliyordu. Bulunduğu ilde 1 Eylül tercihi itibariyle 8 yılını doldurmuş olan bütün eğitim müfettişleri bu yıl rotasyona tabi tutulacak.

2. Müfettişlikten önceki süreler bölge hizmetine dahil edilirken şimdi hariç tutulmuş. Müfettiş yardımcılığına atanan bir eğitimci müfettiş yardımcısı ve müfettiş kadrosunda 22 yıl rotasyona tabi olacak.

3. Zorunlu hizmet önceki hizmet dahil 21 yıl iken önceki hizmet hariç 22 yıla çıkarıldı.

4. 3. Hizmet bölgesindeki çalışma süresi 4 yıldan 5 yıla çıkarıldı.

5. Eskiden 1-2. Bölgeye 90 öğretmene 1mügettiş; 3. Bölgeye 80 öğretmene 1 müfettiş; 5. Bölgeye 70 öğretmene 1 müfettiş ataması kriteri varken bu değiştirildi, bölge ayrımı kaldırıldı ve 250 personele 1 müfettiş kriteri konuldu.

6. Eskiden bir bölgede öngörülenden fazla çalışılan süreler diğer bölgelere sayılırken şimdi sayılmıyor.

7. Müfettişlere eş ve sağlık durumuna ilişkin atama isteğinde bulunma hakkı verildi.

8. Emekli müfettişlerin göreve dönüş talebi kaldırıldı.

C. Görev alanıyla ilgili değişiklikler

1. Soruşturmaya ilişkin görevler: İl Milli Eğitim Müdürünün dışındaki bütün milli eğitim müdürlüğü, okul ve kurum yöneticilerinin ve personelinin soruşturmaları eğitim müfettişlerince zaten yapılmaktaydı ancak yönetmelikte buna ilişkin açık bir hüküm yoktu, yönetmelikte bu açıkça ifade edildi.

2. Liseler dışındaki Bakanlığa bağlı özel ve resmi bütün kurumlarının teftişi eğitim müfettişlerine verildi.

D. Diğer değişiklikler

1. Eğitim Müfettişlerinin mali işleri İlköğretim Genel müdürlüğünden alınarak İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığına devredildi

2. İller arasında koordinasyonu sağlamak amacıyla Eğitim Müfettişleri Başkanları toplantısı getirildi.

3. Grup başkanı belirlenmesinde üyelerin seçim yaparak iki adayı sunması geldi (Seçim 2006’da kaldırılmıştı, yeniden konulmuş)

4. Teftiş bölgelerinin, teftiş gruplarının ve grup başkanın oluşturulmasında valinin onayı getirildi. (Eskiden vali iken 2009’da milli eğitim müdürü onayına çevrilmişti. Yine valiye dönüştürülmüş.)

DEĞİŞİKLİKLERE MÜFETTİŞLER DERNEĞİ'NDEN TEPKİ

Yapılan değişikliklerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Müfettişler Derneği Başkanı Doğan Ceylan, şu tespitlerde bulundu: "Sonuç olarak, eğitim müfettişlerinin çalışma koşulları daha da ağırlaştırıldı. Öğretmenlik hariç 22 yıl rotasyona tabi olunan bir mesleğin özlük haklarının bunu karşılayacak düzeyde olması gerekir. Eğitim müfettişleri, son yıllardaki iyileştirmelerde kapsam dışı tutulduğu için denetlediği personelden düşük maaş almaya başladı ve iki yıldır bu durum devam ediyor. Bir öğretmen müfettiş olunca denge ve uzmanlık tazminatı kesiliyor bu nedenle maaşı 500 Tl düşüyor.

Hükümet, 5984 sayılı yasayı çıkararak Eğitim Müfettişlerini genel idare hizmetleri sınıfına aldı ancak, bu sınıftaki müfettişlere ödenen tazminatları vermedi. Bu nedenle eğitim müfettişlerinin mağduriyeti devam ediyor.

Eğitim müfettişlerinin statülerine ve iş güçlüğüne uygun haklar verilmesi gerekir yoksa bu koşullarda eğitim müfettişi olmak isteyen zor bulunur."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'den 36 milyar TL'lik görüşme! ABD'den açıklama geldi
1 Mayıs gösterileri adı altında yasa dışı sol örgütler polise saldırdı