Ergenekon davasının 296. duruşması başladı

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 66'sı tutuklu, 275 sanıklı "Ergenekon" davasının 296. duruşması başladı.

Ergenekon davasının 296. duruşması başladı
Ergenekon davasının 296. duruşması başladı
GİRİŞ 13.05.2013 12:26 GÜNCELLEME 13.05.2013 12:26

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Prof. Dr. Mehmet Haberal, Tuncay Özkan ve emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 39 tutuklu sanık katıldı.

Duruşmada, başka suçtan tutuklu yargılanan Sami Hoştan ve Yalçın Küçük'ün de aralarında olduğu 4 tutuksuz sanık da hazır bulundu.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Ankara GATA Hastanesi'nde tedavi gören Yüksek Askeri Şura (YAŞ) Üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün de aralarında yer aldığı 27 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, iddianame sırasına göre esas hakkında savunmalar alındığı için sanıklara söz vererek, beyanda bulunmak için hazır olup olmadıklarını sordu.

Özese, Mustafa Balbay'a, avukatının mazeret bildirdiğini söyleyerek, duruşmaya katılmayanlar olması ve savunmalarını hazır edemeyen sanıkların bulunması nedeniyle, beyanda bulunma sırasının geldiğini belirtti.

Özese'nin hazır olup olmadığını sorduğu Balbay, geçtiğimiz Cuma günü akşam saatlerinde mahkemeye sorduğunda bugün için 5 kişinin esas hakkında savunma yapacağının söylendiğini ifade etti. Balbay, "Bugün için savunma yapmaya hazır değilim. Yarın ya da mahkemenin vereceği herhangi bir günde beyanda bulunabilirim" dedi.

"Ceza evinde ziyaretler var, Cuma günü yapayım"

Tuncay Özkan da, kendisinin hazır olduğunu, ancak avukatının mazeret bildirerek duruşmaya gelmediğini kaydetti.

Mehmet Haberal ise, mahkemeye sorduğunda kendisine önümüzdeki hafta sıranın geleceğinin söylendiğini belirterek, mahkemenin uygun görmesi halinde Cuma günü beyanda bulunabileceğini söyledi.

Başkan Özese'nin hazır olmayan sanıklar nedeniyle sıranın geldiğini belirtmesi üzerine Haberal, "Ben sizinle konuştuğum için avukatlarımı ona göre yönlendirdim. Ceza evinde ziyaretler de olacak. Uygun görürseniz Cuma günü yaparım" diye konuştu.

Dursun Çiçek de, avukatının olmadığını, savunma yapmaları konusunda bugün için bir planlama yapmadıklarını ifade ederek, mahkemenin kendisine savunma yapacakları günü bildirmesini istedi.

Tümgeneral Hıfzı Çubuklu da, esas hakkındaki mütalaada yeni iddialarla karşılaştıklarını belirterek, bunları araştırdıklarını söyledi.

Kendilerine bir aydan önce sıranın gelmeyeceğinin söylendiğini ifade eden Çubuklu, avukatının da Ankara'ya gittiğini kaydetti.

Çubuklu, mahkemenin, "Savunmasını yapmayan sanıkların, susma haklarını kullandıkları kabul edilecek" şeklindeki ara kararını hatırlatarak, "Eğer sanıklara tek tek sorma nedeniniz susma haklarını kullanma konusu ile alakalı ise uygulamanın yanlış olduğunu hatırlatmak isterim" şeklinde konuştu.

Mahkeme Başkanı Özese, toplam 17 sanığa mütalaaya karşı beyanda bulunmak için hazır olup olmadığı sormasının ardından, tutuksuz yargılanan Erkut Ersoy'a söz verdi.

Duruşma, Ersoy'un esas hakkındaki savunmasının alınmasıyla devam ediyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İki sektörde akıl almaz rakamlar! Devleti soymuşlar, maliye peşlerine düştü
36 bin sağlık personeli alınacak!