Dev projede ilk kaynak

Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu projesinde ilk ray kaynağı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Dev projede ilk kaynak
Dev projede ilk kaynak
GİRİŞ 27.06.2013 20:10 GÜNCELLEME 27.06.2013 20:34
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu projesiyle ilgili olarak "Bu sadece Azerbaycan'ın, Gürcistan'ın, Türkiye'nin projesi değil; Orta Asya Cumhuriyetleri'nin projesi, Çin'in projesi, Balkanlar'ın projesi, Ortadoğu ülkelerinin, hatta Avrupa Birliği ülkelerinin projesidir. Bu projeyi gerçekleştirdiğimizde herkese açık olacak. Bölgenin, ülkelerimizin refahı daha da artacak. Daha fazla dostluklar kurulacak. Daha fazla birlikte iş yapacağız" dedi.Bakan Yıldırım, beraberinde Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Memmedov, Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı George Kvirikkashvili ile Mezra köyü mevkisinde yapılan (BTK) Demiryolu Projesi ilk ray kaynağı törenine katıldı.

Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, hayallerin birer birer gerçeğe dönüştüğünü ifade ederek, projenin hikayesinin çok eski olduğunu söyledi.

Projenin ilk defa 1993 yılında gündeme geldiğini ancak aradan 10 yıl geçmesine rağmen projede en ufak bir ilerleme olmadığını hatırlatan Yıldırım, göreve başladığı zaman projeyle ilgili çalışmalara başladıklarını anlatarak şöyle konuştu:

"Bu proje yüzyıllardan beri Uzak Doğu'yu Asya'yı, Avrupa'ya bağlayan medeniyet yollarının projesidir. Bu medeniyet yolunu çağımızda bu modern İpek Demir Yolları'yla donatmak ve projeyi bölgesel bir işbirliği projesinin de ötesinde uluslararası önemli bir koridor haline getirmek için çok büyük gayret gösterdik. Bu gayretlerin gerçeğe dönüşmesi, hayalden projenin gerçeğe dönüşmesi, gerek Azerbaycan'da devlet başkanı, cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in gerekse Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Gürcistan'daki üst düzey yetkililerinin büyük gayretleri, büyük destekleriyle gerçekleştirildi."

73 kilometrelik yol üzerinde ilk kaynağı yaptıklarını ifade eden Yıldırım, araziyi tahrip etmemek çevreye zarar vermemek için en zor yolu seçtiklerine işaret etti. Yıldırım, 73 kilometrelik hattın 24 kilometresinin tünel olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Tarihi yerlere dokunmamak için güzergahı değiştirdik. Zor arazide, heyelanlı arazilerde yarma dolgu yapmak yerine tüneli tercih ettik. 2 hatlı, elektirikli, çok gelişmiş bir demiryolunu bölgeye kazandırıyoruz. Bu sadece Azerbaycan'ın, Gürcistan'ın, Türkiye'nin projesi değil; Orta Asya Cumhuriyetleri'nin projesi, Çin'in projesi, Balkanlar'ın projesi, Ortadoğu ülkelerinin, hatta Avrupa Birliği ülkelerinin projesidir. Bu projeyi gerçekleştirdiğimizde herkese açık olacak. Bölgenin, ülkelerimizin refahı daha da artacak. Daha fazla dostluklar kurulacak. Daha fazla birlikte iş yapacağız."

"Burada çalışan bütün insanlar çok büyük tarihi bir iş görüyorlar"

Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Memmedov ise Sarıkamış Harekatı şehitlerini hatırlatarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin selameti için şehit olan 90 bin kişinin önünde saygıyla eğildiklerini ifade etti.

Üç devletin demiryolu koridorunu oluşturmakla Asya ile Avrupa'ya, Avrupa'yı Asya'yla birleştirdiğini ifade eden Memmedov, şunları kaydetti:

"Burada insanlar bir bölgeden diğerine gitmek için imkanlar elde edecek. Yüklerin taşınması için ekonomi dünyası ve iş adamları bu koridorun imkanlarından istifade edecek. Kendi bütçelerini zenginleştirecek. Bu projenin, bu ülke için, bu bölge için çok önem taşıdığını bir daha dile getirerek vurgulamak istiyorum ki, burada çalışan bütün insanlar çok büyük tarihi bir iş görüyorlar. Bu insanların emeği tarihe yazılacak."

Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı George Kvirikkashvili de proje emeği geçen herkese teşekkür ederek, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın 3 stratejik ortak olduğunu kaydetti.

Projeyle birlikte 3 ülkenin insanının daha da yakınlaşacağını ifade eden Kvirikkashvili, "Bu proje 3 ülkeyi de aşmış durumda. Bugün yaptığımız toplantı ve görüşmelerle proje daha da hızlanacak" dedi.

Bakanlar Yıldırım, Memmedov ve Kvirikashvili daha sonra ray üzerinde bulunan makinenin başına geçerek raylara ilk kaynağı attı.

YORUMLAR 10
  • Sabit Kal 10 yıl önce Şikayet Et
    Yorumcu fatih, Gezi Gözlüğü kullanmış.... kusuruna bakmayın. Bu gözlük, ağaçlardan ormanları gösteremeyen bir gözlüktür. Suriye katiline demokrat, seçimle gelmiş başbakanımıza diktatör dedirten bir gözlük. Bu gözlük, gönüllü körlüğe vicdanı bile isyan eden zalimlere vicdanının isyanınını susturabilmek için takılan bir gözlük. Gözlerini bile kapatarak ''güneşmi, hani nerde, ben göremiyorum'' diyebilmek için icad edilmiş GEZİ GÖZLÜĞÜ'dür. fatih'ide küçük yazmış, sahte fatihlerden olmasaydı mutlaka büyük yazardı:FATİH!
    Cevapla
  • Hasan Pala 10 yıl önce Şikayet Et
    Görmek istemeyen kadar kör yoktur. Fatih kardeşimiz herhalde İzmir büyükşehir belediyesinden bahsediyor. 2 metro durağını 10 yılda bitiremediler.
    Cevapla
  • Hel Fodul 10 yıl önce Şikayet Et
    fatih nikli yorumcu. döşenen tren raylarını sen kaybetmiş olmayasın. bi yokla kendini. senin gibiler hayal bile edemezken biz yapıyoruz. sen kafanı yorma. bir tcdd internet sitesine, online bilet al ve hızlı trenle yolculuk yap. arkana yaslan ve uyu. rüyanda güzel şeyler göreceksin.
    Cevapla
  • Sultan-ı Yegah 10 yıl önce Şikayet Et
    Sarıkamış'ta 90bin Şehit Yok... 20-25bin civarında şehidimiz var.. Onların da yarısı savaşta şehit olmuş.. Rusların da 10-15bin kaybı var.. Aslında Enver Paşanın planı uygulanabilir bir plan ama İsmail Hakkı Paşa başaramayınca kışa yakalanıyorlar.. Düzeltin artık şu efsaneyi de doğrusunu söyleyin..
    Cevapla
  • minber 10 yıl önce Şikayet Et
    fatih boş boş konuşmuşsun . laf olsun diye yorum yazmışsın sanırım sadece istanbulda yapılan metro hatı bile 70 km sen nerde yaşıyorsun konya ankara arası kaç km bi hesapla hızlı tren şuan bu hatta çalışıyor ve daha birçok hat saymaya gerek yok görmek isteyene hizmetleri saymakla bitmez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Büyükşehirlerdeki son durum belli oldu! O il de değişim kervanına katılabilir…
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi