Öğrenciler şokta! 1187 lira ceza kesiliyor

29 yaşını dolduran öğrenciler ders kaydı yaptırmalarına rağmen GBT'de asker kaçağı olarak görünüyorlar ve 1187 lira para cezası kesiliyor.

Öğrenciler şokta! 1187 lira ceza kesiliyor
Öğrenciler şokta! 1187 lira ceza kesiliyor
GİRİŞ 19.11.2013 11:39 GÜNCELLEME 19.11.2013 12:22
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Milli Savunma Bakanlığı, ders kayıtları yapmalarına rağmen 29 yaş sınırını aştıkları için askerlikleri tecil edilemeyen, kaçak durumuna düşen öğrencileri yakalamak için harekete geçti.

Öğrencilere askerlik tebligatı gönderilmeye başlanınca, birçok öğrenci eğitimlerine ara vererek askere gitmek zorunda kaldı.

Radikal Gazetesi'nin haberine göre Milli Savunma Bakanlığı, yoklama kaçağı ve bakayaların silah altına alınması için İçişleri Bakanlığı ile protokol imzaladı. Protokolle, 2008 yılında Genel Bilgi Toplama'dan (GBT) aramaları düşürülen asker kaçağı ve bakayaların yeniden GBT'ye girmelerini sağladı.

PARA CEZASI DA VAR!

Bu uygulamayla GBT sorgusunda asker kaçağı olarak görünen birçok üniversite öğrencisi de yakalandığı yerde askere alınmaya başladı. Öğrenciler, asker kaçağı oldukları için 1187 lira da para cezası ödeyecek.

"KAÇAK ÖĞRENCİLER"

Milli Savunma Bakanlığı 18 Ocak 2012'de YÖK'e yolladığı yazıda, 29 yaşından büyük yükümlülerin askerliklerinin ertelenmesine imkân olmadığını belirterek bu kişilerin eğitime, askerliği tamamladıktan sonra devam edebilmeleri için gerekli tedbirlerin alınmasını istemişti. İdare mahkemeleri ise öğrencilerin eğitim haklarının sadece kanunla sınırlandırılabileceğini gerekçe göstererek yürütmeyi durdurmuştu. Mahkeme kararına karşılık YÖK, ağustos ayında üniversitelere bir yazı yollayarak 29 yaş sınırını aşan öğrencilerin ders kaydının yapılmasını, ancak askerlik tecillerine karışılmamasını isteyince üniversitelerde asker kaçağı öğrencilik dönemi resmen başlamıştı.

YORUMLAR 7
  • osman cevik 10 yıl önce Şikayet Et
    300 tl ceza ödeyeceğim. Her gün gidip geldiğim yolda trafik kontrolü yapan, kimliğimi kontrol eden jandarma geçenlerde şubeye gidince kaçak durumdasınız aranıyorsunuz dedi ve 300 tl ceza kesti. Acaba jandarma kimlikleri toplayıp askeri araca gönderip GBT kontrolü yapmış gibi mi kendini gösteriyor, yoksa evren paşaları gibi (para cezası için ) şartların olgunlaşmasını mı bekliyor
    Cevapla
  • mehmet ay 10 yıl önce Şikayet Et
    yazık ya. üzüldüm
    Cevapla
  • Tolga Aygür 10 yıl önce Şikayet Et
    Tolga Aygür. Ben hafızlıktan dolayı eğitimime 3 yıl ara vermek zorunda kaldım,hazırlıkta da sene kaybım oldu ve şuan 29 yaşında Üniversite son sınıftayım,benim gibi neler neler yaşayan insanlar var,bu insanların Üniversiteye ara verip 12-15 ay askerlikten sonra tekrar üniversiteye dönmeleri imkansız ama devletin bizim gibi insanların askerliğini 1-2 yıl ertelemesi çok kolay..Bence devlet bunu halleder.
    Cevapla
  • ahmet guven 10 yıl önce Şikayet Et
    uygulama tartışılır ama pratikte 29 doğru. ben 28 yaşında askere gittim çok zorlandım şuan 36 yaşındayım iyiki 28 de yine gitmişim diye seviniyorum şuan olsa çok daha zorlanırdım diye düşünüyorum 29 gerçekten kritik sınır ..
    Cevapla
  • mustafa 10 yıl önce Şikayet Et
    bi yardım. iyide hocam 29 yaşını dolduran diyor haberin bir yerinde, benim yaş şuan 28. ocakta 29 a yeni girmiş oluyorum dolayısıyla bu duruma düşmem için 29 bitirmem gerekmiyormu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Vatandaşa soruldu! AK Parti'ye neden oy vermediniz? Anket sonuçları
Beynimiz hackleniyor! - Gazete manşetleri