Arif Dudu o dehşet anları anlattı

Soma'daki faciada ilk kurtulan kişi olan Arif Dudu nasıl kurtulduğunu anlattı.

Arif Dudu o dehşet anları anlattı
Arif Dudu o dehşet anları anlattı
GİRİŞ 16.05.2014 16:03 GÜNCELLEME 16.05.2014 16:11
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki faciada madenden dışarıya ilk çıkabilen kişi olduğunu belirten 27 yaşındaki Arif Dudu, yoğun duman nedeniyle bayılıp yere düşen ve yaşamını yitiren iş arkadaşlarının üzerinden sürünerek 8.5 saatte dışarı çıkabildiğini söyledi. Dudu ile birlite çalışan ve o sırada madenin dışında oyduğunu söyleyen ağabeyi Baki Dudu (34) da, Bu madende sık sık gaz kaçağı olduğunu ve böyle bir facianın beklendiğini beliyorduk. Facia bağıra bağıra geliyorum dedi diye konuştu.

OKSİJEN TÜPÜNE ÇOK ZOR ULAŞTIM

Kaldırıldığı özel hastaneden bugün taburcu edilen Arif Dudu'yu, evinde annesi Naciye Dudu (50) ve babası Ali Dudu (53) gözyaşları içerisinde karşıladı. Dudu, facianın başladığı dakikalarda yaşadığı korku dolu 8.5 saati, DHA'ya anlattı. Vardiyalarının bitmesine az bir zaman kala son hazırlıkların yapıldığı sırada trafonun patladığını ve dumanın kendilerine doğru geldiğini hissettiğini söyleyen Arif Dudu, Yakın bir alanda bildiğimiz ve kaçamak dediğimiz yer vardı. Hemen yönelip 30-40 işçi buraya girdik. Oradaki oksijen azalıp bazı arkadaşlarımız bayılmaya başlayınca oradan ayrıldım. Baygınlıktan yere düşüp ölen arkadaşlarım sebebiyle yürümek mümkün değildi. Arkadaşlarımın cesetleri üzerinden sürünerek daha önceden bildiğim 500 metre ilerideki oksijen tüplerinin bulunduğu alana yöneldim. Bazı arkadaşlarım can çekişiyordu. Bir, iki kişiyi taşımayı denedim, başaramadım. Ardından 12 kilogram ağırlığındaki sanayi tipi oksjien tüpünün bulunduğu yere ulaşmayı başardığım. Burada üç işçinin tüpü açıp oksijen aldığını gördüm. Beni de yanlarında aldılar. Oksijen tüpü ile hava alıp yaşam mücadalesi verirken, bir iki metre ilerimizde baygınlık geçiren bir arkadaşımızı gördük. Onları da yanımıza alarak hava almasını sağladık. Gördüğümüz bazı yarı baygın arkadaşlarımıza da hava vererek sürünmeye devam ettik. Oksijen tüpünü idareli kullanmaya çalışıyorduk dedi.

8.5 SAATLİK MÜCADELE

Facianın başladığı andan itibaren yaklaşık 8.5 saat içeride kaldığını ve sürünerek dışarı çıkmayı başardıklarını söyleyen Dudu, Enerji kaybetmemek ve çok oksijen harcamamak için dört kişi yavaş hareket ediyorduk. Daha sonra makinelerin çalışmasını sağlayan havalandırma borularını gördük. Onlardan delik açarak hava aldık. Sonra da temiz hava gelmeye başladı. Ardından kurtarma ekipleri bana ulaştı. Beni sırtlarında yarı baygın vaziyette dışarı çıkarttılar, hastaneye götürüldüm. Benim olduğum gruptan sadece 4 kişi birlikte çıktık. Geride kalan arkadaşlarımın ne olduğunu bilmiyorum. Başka bir iş bulursam madene dönmem. Ama iş yok. Geri dönmek zorundayım. Yaşadığım o anları hayatım boyunca unutamam diye konuştu.

KURTARMA EKİPLERİ DE FENALAŞMIŞ

Kardeşi Arif Dudu ile madende 5 yıldır birlikte çalıştığını ve olay anında dışarıda olduğunu söyleyen BakiDudu, Bu madende sık sık gaz kaçağı olduğunu ve böyle bir facianın beklendiğini biliyorduk. Facia bağıra bağıra geliyorum dedi. Kardeşimin içeride olduğunu bildiğim için kurtarma ekipleri ile ben de girdim. Bazı ekiplerden fenalaşanlar oldu. Bazı işçilerin kurtarılmasına yardım ettim. Saatler geçip kardeşimi göremeyince çılgına dönecek gibi oldum. Yaklaşık 9 saat sonra bir kişinin sırtında kardeşimi görünce dünyalar benim oldu dedi.

Anne Naciye Dudu, Madende çalışan iki oğlumu Allah bize bağışladı. Çocuklarımın kurtulduğuna sevinemiyorum. Çünkü onca insan orada kaldı. Onca yetim çocuk var. Ben nasıl sevineyim diye konuştu.

YORUMLAR 5
  • ugur solak 9 yıl önce Şikayet Et
    Muhammet Sait Altınok. Boş boş konuşma..Tuzun kuru galiba..İnsanlar eve bir ekmek götürebilmek için canlarını hiçe sayıyorlar bu ülkede koçum...Herkes sendenmi bilecek canının kıymetini?
    Cevapla
  • MUHAMMET SAİT ALTINOK 9 yıl önce Şikayet Et
    madem öyleymiş. madem öyleymiş sık sık gaz kaçağı oluyormuş felaket bağıra bağıra gelmişmiş o zaman ölenler şehit değil intihar etmişler öleceklerini bile bile o madene girmişler ne kadar mantıksız konuşma. Gaz kaçağı varsa senin hayatından daha mı değerli niye bu işçiler daha önce protesto etmemiş bu işçilerin sendikası da var. niye sendikalar bir şey yapmamış hadi diyelim devlet yeterli inceleme yapmamış ya sendikalar. bir okulda çocuğun üzerin lavabo düşmüş ölmüş o zamanda başbakan sorumlu o zaman niye teftiş edilmemiş. her trafik kazasından başbakan sorumlu çünkü adam emniyet kemeri takmamış polis kontrol etmemiş biraz samimi olalım. kaç kişi emniyet kemeri takıyor. İnsanlar kendi güvenliğini önce kendileri dikkat etmeli.
    Cevapla
  • Arif Doğan 9 yıl önce Şikayet Et
    Yazık Günah. Köstebeğe tünel kazdırırcasına tünel kazmışlar. Ne alarm ne bişey. Denetlenirken denetçiler en ince noktaya kadar gidip alarm maskeler yaşam odası zorunluluğu getirlimesi vs hepsini kontrol etmeli.
    Cevapla
  • Temiz Bey 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu ARİF dudu, dün RUHAT MENGÜNÜN reportajında konuşan kişi değilmi ?. şayet oysa böyle söylemiyordu MENGÜ'YE başbakanı ve oğlunu kötülüyordu, gelsinler burda çalışsınlar diyordu, burada olanlardan ERDOĞAN mesuldur diyordu !
    Cevapla
  • Nihat kavrak 9 yıl önce Şikayet Et
    SOMA DA BEN ÇALIŞSAYDIM.. Öncelikle vefat edenlere C.CALLAH gani gani rahmen eylesin,yakınlarına geiş sabırlar ihsan eylsin,yaralılara da bol şifalar esin.Yüreğimiz yanıyor.çok zor br durum. Ben Soma da çalışsaydım,haları gördüğümde amirime,olmadı müdürüme, o da yapmassa gerekli mercilere şikayet ederdim.Bir durum karşısında biz ne yapacağız diye sorardım.Ha denizde gemidesin,ha metrelerce toprağın altında tüneldesin.Çalışan kişiler,kendileri açısından eksik gördüğü şeyler,mutlaka yönetime söylememiler.Gaz kaçağı varsa bunun neden önlemi alınmadığını araştırmalılar.Yoksa böyle geldi,böyle gider dememek lazım.Patron masraf yapmak istemeyebilir,ama sen pes etmeyeceksin.Gerekirse ülkeyi yöneten başbakana mail yollayacaksın.ama bütün bunları kimse bilmeyecek,çünkü bazı patronlar işten çıkarabilir.Bir insanın vefatı,geride bir yıkım bırakır,dul eş,yetim çocuklar,eşsiz hayat,babasız hayat.bu sebeple göz yummamak lazım.hiç bir şeye.ihmal varsa söyleyeceksin.Kimse ses çıkarmıyorsa sen sessiz kalmayacaksın.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP'nin Saadet'e gönderdiği vekil dönüyor! Saadet Partisi grubu düşebilir
Anne ve bebeğine önce otomobil, sonra kamyonet çarptı! Mardin'de feci kaza