Türkiye'ye sığınan Ezidiler

Mazlum-Der Diyarbakır Şubesi yöneticileri, Irak'tan IŞİD saldırıları nedeniyle kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Diyarbakır'da belediyenin oluşturduğu kampa yerleştirilen Ezidileri ziyaret etti

Türkiye'ye sığınan Ezidiler
Türkiye'ye sığınan Ezidiler
GİRİŞ 12.12.2014 14:42 GÜNCELLEME 12.12.2014 14:42

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) Diyarbakır Şubesi yöneticileri, Irak'tan IŞİD saldırıları nedeniyle kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Diyarbakır'da belediyenin oluşturduğu kampa yerleştirilen Ezidileri ziyaret etti.

Mazlum-Der Şube Başkanı Abdurrahim Ay ve dernek yöneticiler, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nce Yenişehir Spor Tesislerinde oluşturulan kampta kalan Ezidilerle görüştü.

Kamp sorumlularından Ezidilere yönelik çalışmalar hakkında bilgi alan Ay, yaptığı açıklamada, Sincar bölgesinde yaşanan IŞİD saldırıları sonrasında binlerce Ezidi'nin Türkiye'ye sığındığını anımsattı.

Türkiye'ye sığınan mültecilerle ilgili topluma dönük ciddi bir bilinçlendirme yapılmadığını kaydeden Ay, şöyle konuştu:

"Gerek Suriye'den gerek diğer ülkelerden gelen sığınmacılara yönelik bir takım tedbirler alınmasına rağmen bu yardımların ve tedbirlerin sığınmacıların barınma, güvenlik ve gıda ihtiyaçlarını yeteri kadar karşılamadığı gerçeği var. Bunun yanı sıra özellikle kadın ve çocuk istismarı ile sığınmacıların cüzi ücretlerle angaryaya tabi tutulduğu vakalar resmi kayıtların çok ama çok üstündedir."

Ülkelerin, mültecilere yönelik temel yaşam koşullarını sağlamakla yükümlü olduğunu dile getiren Ay, "Özellikle kamp dışında yaşayanların, asgari insani yaşam koşullarından mahrum olduğu, barınma, sağlık, eğitim ve beslenme gibi temel ihtiyaçların temininde zorlandığı yönünde ciddi haber ve adli bulgular mevcuttur" dedi.

Suriye ve Irak'tan gelen sığınmacıların, insani koşullarda yaşam alanlarına yerleştirilmesi gerektiğini dile getiren Ay, çocukların eğitimlerine devam etmelerinin sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek'ten kamuda tasarruf ve enflasyon açıklaması
Mehmet Büyükekşi olaylı sezonda yaşananlar için kulüpleri suçladı!