Edirne'deki nehir taşkınları

Taşkına neden olan nehirler, yataklarına dönmeye başladı

Edirne'deki nehir taşkınları
Edirne'deki nehir taşkınları
GİRİŞ 14.12.2014 15:23 GÜNCELLEME 14.12.2014 15:23

Edirne'de taşan Meriç ve Tunca nehirleri, debilerinin düşmesiyle yataklarına dönmeye başladı.

Bulgaristan'ın, Kırcaali Barajı'nın kapaklarından kontrollü su salması ve sağanak nedeniyle 10 gündür taşkına yol açan nehirlerin debilerindeki düşüş devam ediyor.

Debilerinin düşmesiyle Meriç ve Tunca nehirleri, yatağına dönmeye başladı. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı er meydanı, Adalet Kasrı, Balkan Şehitliği, Edirne Sarayı kalıntıları ve tarım arazileri ile nehir yatağına yakın sayfiyelerde halen su bulunuyor.

Kent merkezini Sarayiçi'ne bağlayan Fatih ve Kanuni, Yeniimaret Mahallesi ile kent merkezi arasında bağlantıyı sağlayan Yalnızgöz köprüleri, üzerlerindeki su nedeniyle ulaşıma kapalı tutuluyor.

Girişine su birikmesi nedeniyle geçen hafta ulaşıma kapanan Tunca Köprüsü'nde de kontrollü araç geçişine izin veriliyor. Karaağaç Mahallesi'nden kent merkezine minibüs seferlerine başlandı, askeri kamyonların mesaisi sona erdi.

Nehirlerin debilerindeki düşüşün hafta başında daha da hissedileceği belirtildi.

Belediye Başkanı Gürkan, inceleme yaptı

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da Tunca Nehri kenarında incelemede bulundu. Gürkan, incelemesinin ardından taşkın sorununun Edirne'nin kaderi olmaması gerektiğini söyledi.

Milletlerarası anlaşmayla üç komşu ülkeyi ilgilendiren taşkın sorununun kökünden çözülmesinin elzem hale geldiğini belirten Gürkan, şunları kaydetti:

"Geçmişte çok az yükselse bile taşkın yapan nehirler, AB projesiyle 4-5 yıl önce temizlendi ve ondan sonra eskisinden çok daha fazla debi yükseldiğinde taşkın yapmaya başladı. Demek ki nehir yatağında iyi temizlik yapılsa bu sorun ortadan kalkacak. Zaman zaman sosyal medyadan da görüyorum, 'belediye bu temizliği yapmalı' gibi söylemler oluyor ancak yer altı ve üstü sularındaki tasarruf DSİ'de. DSİ'de ama buradaki bölge müdürlüğünde değil, onlar gayretli çalışıyor.

Bu, Yunanistan ve Bulgaristan'ı da ilgilendiren bir konu, o yüzden hükümetler arası anlaşmayla nehrin yatağı temizlenmeli. Başbakan Ahmet Davutoğlu, aralık sonunda bakanlarıyla kentimize gelecek, orada Bakan Veysel Eroğlu'na da Başbakan'a da durumu aktaracağız. Taşkınlar artık Edirne'nin kaderi olmamalı."

Gürkan, 10 gündür devam eden taşkın süresince Edirne Belediyesi ekiplerinin 24 saat esasına göre fedakarca çalıştıklarını anlattı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mehmet Büyükekşi olaylı sezonda yaşananlar için kulüpleri suçladı!
KDV hilesiyle büyük soygun