KPSS ÖSYM 2014/2 tercih kılavuzu

KPSS tercih işlemleri ÖSYM'nin sitesinde, tüm memur adaylarının merakla beklediği 2014/2 KPSS tercih kılavuzu yayınlandı.

KPSS ÖSYM 2014/2 tercih kılavuzu
KPSS ÖSYM 2014/2 tercih kılavuzu
GİRİŞ 04.03.2015 09:20 GÜNCELLEME 04.03.2015 09:20

KPSS-2014/2: Devlet Personel Başkanlığı Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Kadro ve Pozisyonlarına 2. Yerleştirme - TERCİH işlemlerini ÖSYM'nin sitesinden yapabilirsiniz.

 
ÖSYM KPSS sonuçları ve tercih işlemleri
 

Lisans (4 yıllık) adayları 5 Temmuz'da, 2014 yılı KPSS'ye girdiler. Önlisans (2 yıllık) ve lise mezunları ise geçtiğimiz haftasonu 27-28 Eylül'de KPSS'ye girdiler. Bu sınav sonuçlarının da dün itibariyle açıklandı. Bundan sonra sıra artık puanları kullanarak meslek sahibi olmak için tercih yapacaklar...
 
İlk olarak memur adaylarına bu KPSS tercihlerine başlamadan önce hayırlı olmasını diliyoruz ve işte tarihler; 17 Kasım 2014 tarihind? başlayacak olan t?rcih işlemleri 30 Kasım 2014 tarihinde s?na erecektir. Bu zaman kapsamında yapılacak Tercih sayısı 30 dur.
 
Kaç merkezi yerleştirme var?
 
KPSS puanları 2 yıl geçerlidir. bu süre içinde 4 tane merkezi yerleştirme olmaktadır. Bu alımlar Kasım ve Haziran aylarında yapılmaktadır. 2014 KPSS puanları ile 2014 Kasım, 2015 Haziran, 2015 Kasım ve 2016 Haziran aylarında olmak üzere toplam dört adet merkezi yerleştirme yapılacaktır.
 
Sizlerde KPSS tercihleri durumu hakkında sorularınızı ve yorumlarınızı aşağıdaki yorum kısmından hemen yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz. 

2012-2 Kasım: 7 Bin 238
 

2012 yılının Kasım merkezi atamasında 7238 kişi atanırken Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına 1065, MEB’e 1017 kadro ayrılmıştı. 1200 kişiyle en çok VKHİ alımı yapılmıştı.
 
2013-2 Kasım: 11 Bin 415
 
2013 yılının Kasım merkezi atamasında 11 bin 415 kişi atanırken bu kadroların 7416’sı Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına aitti. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarına toplamda 4 bin kadro verilmişti. 3265 kişiyle de en çok Hemşire alımı yapılmıştı.
 
Kasım’da Az Kadro Bekleniyor!
 
Merkezi atamalar yılda 2 defa yapılmaktadır. Genel olarak Kasım atamalarında daha az memur alımı yapılmaktadır. Son iki yılın verileri 2014-Kasım için bir ölçüt olmayacaktır ancak 2014-1 verileri Kasım’da az memur alınacağını göstermektedir. Net olarak bilgi sahibi değiliz ama yaklaşık 5-6 bin kişilik bir alımın yapılması bekleniyor.

Memurluktan çekilenlerin yeniden alınmaları

Daha önce 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi memur olarak çalışmış olup 2 defadan fazla olmamak üzere kendi istekleriyle memuriyetten çekilen veya bu kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan, memurluğa dönmek isteyenlerin, bekleme sürelerini doldurmaları halinde, atanmak istedikleri kamu, kurum ve kuruluşlarına başvurmaları gerekecek.

Hangi Kurumlarda Kadro Var?
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na ait 1025 serbest kadro ihdası bulunuyor, 2014-1 atamasında 1075 kadroya atama yapan Bakanlığın Kasım atamasında serbest kadroyu kullanması bekleniyor. Alım yapılacak unvanlar ise psikolog, sosyolog, sosyal çalışmacı, çocuk gelişimci kadrolarıdır. Sağlık Bakanlığı’nın kadro sorunu yoktur, ihtiyaca bağlı olarak her dönemde atama yapacak kadro ihdası bulunmaktadır. Diğer Bakanlıklara ait kadro ihdası vardır ancak 2014 bütçesi gereğince atama izin kontenjanları azdır.
 
2014-İlave Atama İzinleri
 
*Adalet Bakanlığı’na 3 bin kadro ayrıldı ancak Bakanlık personel alımlarını merkezi alım yerine kurumsal olarak ve sözlü sınavla yapmaktadır.
 
*Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına 10 bin atama izni verilmiş olup 9 bin kadro kullanılmıştır. Kasım atamasında Bakanlığın 1000 kadrosu bulunmaktadır.
 
*MEB’e 15 bin kadro ayrılmıştı. 10 bin kadro Şubat döneminde öğretmen atamasında kullanıldı. 5 bin kadro da Eylül öğretmen atamasında kullanıldı.
 
SONUÇ:17-26 Kasım arasında 2014-2 yerleştirmesi için tercihler alınacak. Kadro sayıları ve dağılımları Kasım ayından önce açıklanmayacaktır. Alım yapılacak sayıyla birlikte unvan ve kurum dağılımları da önemli olacaktır. Memur adaylarının çok fazla beklenti içerisine girmemesi gerekir. Az memur alımı olsa bile 2014 KPSS puanlarıyla (Lisans-Ön Lisans-Orta Öğretim) bundan başka 3 merkezi atama daha yapılacaktır. P3, P93, P94 puanıyla ne kadar memur alınacağı önem arz etmektedir.

2015 KPSS ve EKPSS yerleştirme takvimi açıklandı

Devlet Personel Başkanlığı;

KPSS için yerleştirme talebinde bulunacak kamu kurum ve kuruluşları E-Uygulama üzerinden yerleştirme taleplerini Başkanlığımıza ileteceklerdir.

KPSS takviminde aksama yaşanmaması için kamu kurum ve kuruluşları KPSS yerleştirme taleplerine ilişkin üst yazı ve E-Uygulama üzerinden alacakları raporu 20 Mart 2015 tarihine kadar Başkanlığımız evrakında olacak şekilde ulaştırmaları; ulaştıramamaları ihtimaline karşı ilgili yazı ve raporu taratarak mail ortamında ilgili personele göndermeleri gerekmektedir.

EKPSS ve kura usulü ile yapılacak yerleştirmeler için tercih dönemi başladı

ÖSYM internet sitesinden yapılabilecek EKPSS tercihleri için adayların TC Kimlik NO ve ÖSYM Aday Şifrelerini kullanmaları gerekiyor.

ÖSYM Aday işlemleri sayfası üzerinden alınacak tercihlerden önce adayların tercih yapabilmeleri için EKPSS'ye girmiş veya kura ile yerleştirme için başvuru yapmış olmaları gerekiyor.

EKPSS tercihleri ve kura ile yerleştirme tercihleri için tıklayın.

EKPSS tercih başvurusu yapabilmek için adayların belirli şartları taşıması gerekiyor. ÖSYM internet sitesinden açıklanan belgelere göre adaylar aşağıda yer alan şartları taşımadan EKPSS tercihi yapamayacak.

İlan edilen kadrolara atanmak için başvuracak adayların aşağıdaki genel şartlara sahip olmaları gerekmektedir:

1) Türk vatandaşı olmak.

2) 18 yaşını tamamlamış olmak. (Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12’nci maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartıyla Devlet memurluklarına atanabilirler.)

3) Kamu haklarından mahrum bulunmamak.

4) Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.

5) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin 6’ncı fıkrasında belirtilen askerlik şartını taşımak.

6) Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde; “Engelli: Doğuştan veya sonradan; bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yetenekleri bakımından engel oranının yüzde kırk veya üzerinde ve çalışabilir durumda olduğunu mevzuat hükümlerine göre alınacak sağlık kurulu raporu ile belgeleyenleri,…ifade eder.” hükmü gereğince en az %40 ve üzerinde çalışabilir engelli olmak.

7) Tercih edilecek kadrolar için aranan diğer başvuru ve atanma şartlarını taşımak.

Yukarıdaki şartları taşıyan adayların, bu Kılavuzda yer alan kadroların karşısındaki başvuru şartları bölümünde aranılan şartların “tamamını” taşımaları gerekmektedir Bu şekilde olan kadrolarla ilgili açıklamalar aşağıda yapılacağı için bu bölümün çok dikkatli okunması gerekmektedir. Bu şartları taşımayan adayların yerleştirilseler dahi atamalarının yapılması mümkün değildir. Adayların tercihlerini yaparken aşağıdaki hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir:

1) Adayların öncelikle tercih edecekleri kadronun karşısında yer alan öğrenim koşuluna sahip olmaları, ilaveten bu kadro için aranılan diğer özel niteliklerin tümüne sahip olmaları gerekmektedir. 

2) Adayların, diploma veya geçici mezuniyet belgeleri ile tercih edecekleri kadroların karşısındaki başvuru şartları arasında yer alan; sertifika vb. diğer belgelere, yerleştirme işlemine son başvuru tarihi itibariyle sahip olmaları gerekmektedir. 

3) Adayların tercih edecekleri kadroların karşısındaki başvuru şartları bölümünde birden fazla alan/dal/bölüm veya program belirtilmiş ise, bunların sadece birinden mezun olmuş bulunmaları yeterlidir. 

4) Başvuru şartları arasında “MEB’den Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikası Sahibi Olmak” niteliği aranan kadroları, MEB’den Onaylı Bilgisayar Programcısı Sertifikası, MEB’den Onaylı Bilgisayar Analist Programcı Sertifikası sahibi olanlar da tercih edebileceklerdir. 

5) Örgün eğitim yoluyla zorunlu/ortak/seçmeli bilgisayar, büro yönetimi ve sekreterlik dersini alanlar ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar, “M.E.B.’dan Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikasına Sahip Olmak”, “M.E.B.’dan Onaylı Büro Yönetimi ve Sekreterlik Programı Sertifikasına Sahip Olmak”, niteliğine sahip olarak değerlendirilecektir. 

6) Kaloriferci veya santral memuru kadrolarını tercih edecek olan adayların, “M.E.B.’dan Onaylı Kalorifer Ateşçiliği Sertifikasına Sahip Olmak”, “M.E.B.’dan Onaylı Santral Elemanı Yetiştirme Sertifikasına Sahip Olmak” veya “Kaloriferci Bonservisine Sahip Olmak” ya da 3308 Sayılı Kanuna göre bu daldaki ustalık / kalfalık belgelerinden herhangi birine sahip olmaları veya örgün eğitim yoluyla zorunlu/ortak/seçmeli olarak konu ile ilgili ders almış olmaları ve bu hususu resmi olarak belgelemeleri gerekmektedir. 

7) Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait “Santral Memuru” unvanlı kadro için istenilen “6237 M.E.B.’ Dan Onaylı Büro Yönetimi ve Sekreterlik Programı Sertifikası Sahibi Olmak” ve “6239 M.E.B.’ Dan Onaylı Büro Yönetimi ve Yönetici Sekreterliği Sertifikası Sahibi Olmak” koşullardan sadece birine sahip olmak yeterlidir.

8) 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi hükmüne gore herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanların, genel bütçeye dahil dairelerin, katma bütçeli idarelerin, döner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal güvenlik kurumlarının ve bütçeden yardım alan kuruluşların kadrolarına açıktan tekrar atanamayacakları öngörüldüğünden, bu niteliği haiz adayların tercihleri arasında bahsi geçen kurumlara yer vermemesi gerekmektedir.Bu durumda olanların yerleştirilseler dahi atamaları yapılmayacaktır.

9) İlgili kamu kurum ve kuruluşları gerek görülmesi halinde Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelikin

10 uncu maddesi hükmüne göre yerleştirilen engelli adaylardan, atama işlemleri öncesinde çalıştırılamayacağı işlerin niteliği belirtilmeyenler ile sağlık kurulu raporlarında hasıl olan diğer tereddütleri gidermek amacıyla tekrar sağlık kurulu raporu talep edilebilecektir.

10) Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre ÖSYM Başkanlığınca yapılacak yerleştirme işlemlerinde engelli adayların başvuru belgesi ve tercih formundaki beyanları esas alınacak olup, engelli kamu personeli tercih yapma ve diğer aşamalarda gerçeğe aykırı belge verdiği veya beyanda bulunduğu tespit edilenlerin atamaları yapılmayacağı, atamaları yapılmış ise iptal edileceği, ayrıca bu kişiler hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu hükümleri uygulanacağı hususunun göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

11) Yerleştirme işlemlerinde ortaöğretim mezunları için EKPSSP1, önlisans mezunları için EKPSSP2 ve lisans mezunları için EKPSSP3 puanı kullanılacaktır. Ancak, Danıştay

12.Daire Başkanlığının 27/06/2013 tarihli ve E:2009/5045, K:2013/5796 sayılı kararı gereğince Teknik Hizmetler ve Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri sınıflarına dahil adayların ihraz etmiş oldukları unvanlara ilişkin kadrolara(Tekniker, Teknisyen, Hemşire, Ebe, Sağlık Memuru, Sağlık Teknisyeni, Sağlık Teknikeri gibi kadrolara) başvurmak istedikleri takdirde, EKPSS tercih işlemlerinde en üst öğrenim düzeyinden EKPSS’ye girerek elde etmiş oldukları puanları ile alt öğrenim düzey(ler)indeki kadrolara 
başvuru yapabileceklerdir.

12) Halen memur statüsünde çalışanlar, Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde yer alan; “Halen memur olarak çalışmakta olanlar, başka hizmet sınıfı kapsamındaki kadrolar ile bulundukları kadrolardan farklı olmak kaydıyla mezunu oldukları eğitim programları itibarıyla ihraz etmiş oldukları unvanlara ilişkin kadrolar hariç olmak üzere bu Yönetmelik kapsamında yerleştirme işlemlerine başvuramaz, yerleştirilseler dahi atamaları yapılamaz.” hükmüne uygun olarak tercihte bulanabileceklerdir.
13) Herhangi bir lisans programına devam ederken üniversite ile ilişiklerini keserek önlisans diploması alan adayların, KPSS’ye ön lisans seviyesinde katılıp yapılan yerleştirme işlemlerinde de 3001 nitelik kodu aranılan kadro veya pozisyonları tercih etmeleri mümkün bulunmaktadır. (Hem lisans hem de ön lisansta aynı isimle yer alan İşletme, Maliye, Hemşirelik gibi lisans programınlarından ilişiklerini keserek önlisans diploması alan adayların, ÖSYM sistemine kendilerini ön lisans İşletme, Maliye, Hemşirelik olarak değil, 9006- ALANSIZ ÖN LİSANS DİPLOMASI” olarak kaydetmeleri ve “3001-

Herhangi bir önlisans programından mezun olmak.” niteliği aranan kadro veya pozisyonları tercih etmeleri gerekmektedir. Aksi halde, yerleştirmeleri yapılsa dahi atamaları yapılmayacaktır.)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika... İstiklal'deki bombalı saldırı davasında karar verildi
TOKİ, 33 ilde arsa satışı yapacak