BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay:

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, "Türkiye'nin ihraç pazarlarında yaşanan sorunlar nedeniyle tekstil ve konfeksiyon sektörü zor bir dönemden geçiyor. Hem firmalarımızda hem de iş dünyasını temsil eden çatı örgütlerde bu geriye gidişi tersine çevirmek için çalışıyoruz" dedi.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay:
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay:
GİRİŞ 02.03.2015 14:27 GÜNCELLEME 02.03.2015 14:27

Burkay, tekstil sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcileriyle "5407 GTİP" numaralı ürünlere ilişkin oda hizmet binasında gerçekleştirilen toplantıda, tekstil ve konfeksiyon sektörünün Türkiye ekonomisi içerisinde önemli bir ağırlığa sahip olduğunu belirtti.

Türkiye'nin 2023 yılı için 500 milyar dolarlık ihracat hedeflediğini buna karşın ihracatta 2015'in ilk iki ayında yüzde 9'a yakın bir gerileme yaşandığına dikkati çeken Burkay, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin ihraç pazarlarında yaşanan sorunlar nedeniyle tekstil ve konfeksiyon sektörü zor bir dönemden geçiyor. Hem firmalarımızda hem de iş dünyasını temsil eden çatı örgütlerde bu geriye gidişi tersine çevirmek için çalışıyoruz. Geriye gidişin yaklaşık 5-6 puanlık kısmı dolar-avro paritesinden kaynaklanıyor. Bunun dışındaki 3-4 puanlık düşüş ise maalesef pazarlarımızdaki daralmadan ve talep azlığından kaynaklanıyor. Türk firmalarının klasik pazarı olan Avrupa Birliği ülkelerinde avrodan, Irak, Rusya, Ukrayna, Suriye ve Ortadoğu ülkelerinde de siyasi sorunlardan dolayı ciddi sıkıntılarla karşı karşıya. Yaşanan tüm sorunlara rağmen son 3,5 yıllık sürede 1,8 milyar dolarlık ek vergi ödeyen sektör yoluna devam ediyor. Türkiye’nin 5407 GTİP numaralı üründen 2014 rakamlarına göre 50 bin tonluk ithalat yaptı. Bursa'da yaklaşık 20 bin dokuma tezgahı var. 110 gramın altında mal üreten firmalardan söz konusu üretimlerini raporlamalarını istedik. Bakanlık sürdürmekte olduğu koruma önlemini devam ettirmek için bu üretimi görmek istiyor. Yoğun rekabetin yaşandığı bir dönemde bizim kaybedecek bir santimetre bile sahamız yok. Bu noktada Bursa’nın tek ses olması lazım."

Hem sektörlerin hem de Bursa'nın dış ticaretini artırmak için "Küresel Fuar Acentesi Projesi"ni başlattıklarını da belirten Burkay, "Bursa'daki ihracatçı firma sayısını 3 bin 900'den 7 bine çıkaracağız. 2015 yılında 58 fuar organizasyonu gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. İnşallah eylül ayında Premier Vision ve Texworld fuarları için Yenişehir Havaalanı'ndan iki özel uçak kaldırıp bütün Bursalı tekstilciler ve işadamlarının Paris'teki bu etkinliğe katılmalarını sağlayacağız" diye konuştu.

Sektör konseylerinin eylem planları doğrultusunda 2 ay içerisinde Bursa’da Türkiye'nin en büyük 'Tekstil Mükemmeliyet Merkezi'ni açmayı planladıklarını anlatan Burkay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"12 milyon lira bütçeli merkez ile sektörde değişim ve dönüşümü sağlamayı hedefliyoruz. 2015 yılında 3 bin firmayı dünyanın en önemli fuarlarıyla buluşturacağız. Yurt dışından en az 6 bin civarındaki gerçek alıcıyı da Bursa'ya taşımayı hedefliyoruz. Bu yıl 12 fuar düzenleyip yurt dışından 6 bin gerçek alıcıyı kente getireceğiz."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yazar Dursun Ali Taşçı son yolculuğuna uğurlanıyor
CHP'nin depremzedeler üzerinden çirkin algı operasyonuna 13 maddede cevap