"Uluslararası Balkan ve Göç Sempozyumu"

NKÜ Rektörü Prof. Dr. Şimşek: "Milletlerin zihinlerinde öyle kavramlar ve mekanlar vardır ki, hafızalarını da silseniz asla unutulmaz. Milletimiz için Balkanlar da öyledir"

"Uluslararası Balkan ve Göç Sempozyumu"
"Uluslararası Balkan ve Göç Sempozyumu"
GİRİŞ 05.03.2015 17:54 GÜNCELLEME 05.03.2015 17:54

Uluslararası Balkan ve Göç Sempozyumu Tekirdağ'da başladı.

Namık Kemal Üniversitesi, (NKÜ) Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, NKÜ rektörlük salonunda düzenlenen sempozyumun açılışında, Balkanların her zaman Türk milletinin kalbinde yer aldığını söyledi.

Süleymanpaşa Belediyesi ile Balkan Federasyonu tarafından ortaklaşa düzenlenen sempozyumun NKÜ'nün ev sahipliğinde yapılmasının çok anlamlı olduğunu belirten Şimşek, şöyle konuştu:

"İçinde bulunduğumuz coğrafya, Osmanlı Türklerinin Rumeli'ye gelişi ve Balkanlara geçişi bakımından oldukça önemli bir alan. Milletlerin zihinlerinde öyle kavramlar ve mekanlar vardır ki, hafızalarını da silseniz asla unutulmaz. Milletimiz için Balkanlar da öyledir. Ev sahipliğini yapmaktan gurur duyduğumuz bu sempozyum vesilesiyle geçmişe ait kültürel ve tarihi bağlarımızı, bölgede bıraktığımız nüfus ve diğer varlıklarımızı unutmadığımızı ve yaşanmış acıları en derin duygularla paylaştığımızı bir kez daha belirtmek isterim.”

Tekirdağ Vali Vekili Aydın Tetikoğlu da Osmanlı'nın, Balkanlara, Avrupa içlerine ve güneye hükmettiğini anımsatarak, "Hiçbir zaman işgal ettiğimiz coğrafyayı sömürmemişiz. Sömürmediğimiz gibi Anadolu’dan oralara medeniyet ve yardım da götürmüşüz" diye konuştu.

Tetikoğlu, Balkanlarda yaşanan göçün sıkıntılarına da değindi.

Rumeli ve Balkan Federasyonu Genel Başkanı Ayhan Bölükbaşı da Balkanlarda neler yaşandığının çok iyi bilinmesi gerektiğini vurguladı.

Sempozyuma, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, ulusal ve uluslararası araştırmacılar, kurum ve kuruluşların temsilcileri, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumun açılış töreninde ayrıca, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dilber Yıldız tarafından hazırlanan defilede, yaklaşık 100-150 yıl önce Rumeli'de el tezgahında dokunmuş kıyafetlerin modernize edilmiş hali ve bölgeye ait motif ve el oyası yazmalarla hazırlanan kıyafetler sergilendi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TOKİ, 33 ilde arsa satışı yapacak
Bakan Şimşek'ten kamuda tasarruf ve enflasyon açıklaması